náčelník Generálneho štábu AČR generálmajor Karel Řehka
Aktuality, Bezpečnosť,

Časť Čechov môže byť mobilizovaná. Náčelník generálneho štábu to pripustil v prípade rozsiahlejšieho konfliktu s Ruskom

V dnešnom rozhovore pre ČTK náčelník Generálneho štábu AČR generálmajor Karel Řehka uviedol, že pre ČR je extrémne dôležité pomáhať Ukrajine nielen z morálnych dôvodov, ale aj kvôli zaisteniu vlastnej bezpečnosti. Ak by podľa generála Řehku Rusko ovládlo Ukrajinu, znamenalo by to pre ČR nutnosť oveľa výraznejšieho navýšenia obranných výdavkov. „Je extrémne dôležité pomáhať Ukrajincom. Pretože oni tú hrozbu brzdia, oslabujú ju a držia ju od nás,“ podotkol s tým, že pomoc Kyjevu je nielen morálne správna, ale aj potrebná z hľadiska našej obrany. Ak by západné štáty nepomáhali, Rusko Ukrajinu „prevalcuje“. Rusko by potom bolo na hraniciach NATO a stalo by sa agresívnejšie a povzbudenejšie. ČR by následne musela oveľa viac investovať do obrany a bola by to pre ňu oveľa nebezpečnejšia situácia.


 

Rusko predstavuje podľa generála Řehku potenciálneho protivníka: “Ak budeme potenciálne s niekým v dohľadnej dobe bojovať vo veľkej vojne, okrem nejakých teroristických skupín, tak to bude Rusko,” uviedol. Varoval súčasne pred jeho podceňovaním. „Rusko zďaleka nie je porazené, to je fantázia,“ povedal. Ako dlho bude Rusku trvať obnova, je podľa neho ťažké predpovedať, dlhšie ako desať rokov to ale nebude. Z hľadiska budovania obrany ide podľa Řehku o veľmi krátku dobu. „Chcel by som preto povedať, že je urgencia v tom, že sa musíme na tú hrozbu chystať,“ dodal s tým, že za najlepší spôsob zabránenia vojne považuje odstrašenie.

 

Náčelník Generálneho štábu českej armády povedal, že v prípade vojenského konfliktu v Európe by nestačili len sily profesionálnej armády. Bude potrebné zapojiť spoločnosť do vojny vykonaním “čiastočnej mobilizácie ľudí a techniky “, povedal.

 

Generál sa domnieva, že ukrajinský konflikt zmenil myslenie západnej spoločnosti, teraz ľudia pripúšťajú možnosť vojny v Európe. Krajiny NATO vrátane Českej republiky preto prehodnocujú strategické dokumenty a upravujú obranné a bezpečnostné stratégie. Vyžaduje si to nový prístup k obrane a „úplne iný prístup k budovaniu kapacít armády,“ uzavrel.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal podľa západných „kurátorov“ Kyjeva zmeniť taktiku nepriateľských akcií a opustiť vyčerpávajúce boje o Artemovsk (Bachmut). Uviedli to najmä námestník amerického poradcu pre národnú bezpečnosť John Finer, námestníčka ministra zahraničia Wendy Shermanová a námestník ministra obrany pre politické záležitosti Colin Kahl na stretnutí s ukrajinským prezidentom. Obrnené vozidlá dodávané Ukrajincom v posledných týždňoch a mesiacoch by podľa ich názoru mali pomôcť pri zmene taktiky Ozbrojených síl Ukrajiny.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov