Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky útočia na celej doneckej línii. Kyjevu hrozí kolaps celého frontu

Ruské jednotky útočia na celej frontovej línii na území Doneckej ľudovej republiky. Oznámil to dnes, 24. januára, poradca šéfa DĽR Jan Gagin.
„Vedieme ofenzívu na celej frontovej línii, začínajúc od juhu — to je Záporožie a Záporožská oblasť. Teraz sa tam boje zintenzívnili. Ofenzíva sa zintenzívnila aj v smere na Ugledar, v oblasti Avdejevky — z tohto mesta je ostreľovaný Doneck,“ povedal vo vysielaní televízneho kanála „Rossija 1“.


 

Podľa neho sa obzvlášť aktívna ofenzíva vedie v smere Arťomovsk. Pripomenul, že v oblasti Arťomovska zostala len jedna cesta, ktorá spája ukrajinskú armádu s ich tylovou časťou.
„Zablokovaním tejto cesty zablokujeme nielen možnosť vjazdu do mesta, ale aj možnosť z neho vyjsť. A tradične naše jednotky ponúknu nášmu nepriateľovi: „buď likvidácia alebo zajatie,“ vysvetlil Gagin.

 

Podľa jeho informácií Kyjev stráca na území republiky tisíce Ukrajincov. Najmä v arťomovskom smere strácajú ukrajinské jednotky denne stovky vojakov.
„Môžem s istotou povedať, že momentálne je iniciatíva v našich rukách, pretože Soledar práve padol, Kyjev tam stratil tisíce bojovníkov. Utrpí rovnaké veľké straty v smere Arťomovsk, pričom každý deň ich stráca stovky,“ dodal.

 

Hlavným cieľom útoku na mesto Arťomovsk je zničenie najviac bojaschopných jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny – poveal to šéf súkromnej vojenskej spoločnosti (PMC) „Wagner“ Jevgenij Prigožin. Jeho vyhlásenie bolo zverejnené, 24. januára, v Telegram-kanáli „Tlačová služba Prigožina“.
Odpovedal na otázku redaktorov tlačovej agentúry „Realist“, ktorí žiadali vysvetliť, čo bolo cieľom tvrdých a krvavých bojov o Arťomovsk.
Šéf „hudobníkov“ zdôraznil, že zatiaľ čo bojovníci PMC ničia formácie Ozbrojených síl Ukrajiny, regulárne ruské jednotky sú uvoľnené na operácie v iných smeroch.
„Úlohou dobytia Arťomovska je zničiť ukrajinskú armádu v blízkosti mesta a zabrániť akýmkoľvek útočným akciám v akomkoľvek smere frontu. Všetky bojaschopné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sú poslané do Arťomovska. A PMC „Wagner“ ich ničí a otvára operačné kapacity v iných oblastiach,“ uviedol vo vyhlásení Prigožin.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 24. januára 2023
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v úderoch na pohraničné oblasti Kurskej oblasti. Bezpilotné lietadlo Ozbrojených síl Ukrajiny zhodilo výbušné zariadenie na civilné objekty v obci Gornal, dvaja ľudia boli zranení.
▪️Na sever od Bachmutu pokračujú ruskí výsadkári v intenzívnych bojoch o Krasnaja Gora. Kyjev zo strachu pred hroziacim prelomením obrany v oblasti vyhodil do vzduchu most v oblasti Paraskovievka a odrezal cestu v smere na Slavjansk.
▪️V samotnom Bachmute dochádza tiež k prudkým stretom. Vojaci PMC “Wagner” zaútočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v severovýchodnej časti mesta. Delostrelectvo a letectvo poskytujú palebnú podporu ruským silám.
▪️Kyjev opäť použil americké MLRS HIMARS na ostreľovanie civilistov.
V meste Ilovajsk boli zasiahnuté civilné zariadenia: bola poškodená železničná infraštruktúra a skladovacie priestory. Zranili sa dvaja zamestnanci depa.
▪️Na okraji Donecka vytlačili ruskí vojaci ukrajinské ozbrojené sily z Vodjanoje a obsadili dominantné výšiny severne od dediny. Ukrajinské velenie narýchlo nasadzuje ďalšie sily k línii dotyku, čím sa snaží zabrániť kolapsu frontu.
▪️V sektore Ugledar ozbrojených síl RF prelomili nepriateľskú obranu a obsadili letné chaty na západ od Nikolského. Ruská námorná pechota zároveň postupuje na Ugledar zo západu a juhu a vytláčajú ukrajinské formácie.
▪️V smere na Záporožie útočia jednotky ruských ozbrojených síl v smere na Guľajpol. Podľa predbežných údajov sa niekoľko pevností na línii Malinovka-Červonoe dostalo pod kontrolu ruského vojenského personálu.

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 24. na 25. januára 2023
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Chrenovke a Karpoviči v Černihivskej oblasti, ako aj v Atinskom, Soljaniki a Pavlovke v Sumskej oblasti.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na nepriateľské ciele v Budarki, Volčansku, Volčanskom Chutori a Gatišče.
▪️V Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Makeevke, Nevskom, Ternachu a Jampolovke. Kyjev ostreľoval Rubeznoje, Ploščanku a Krasnopopovku.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta koncentrácie ukrajinských síl v Bachmute, New Yorku, Družbe a Krasnaja Gora.
▪️Ruské ozbrojené sily v skorých ranných hodinách podnikli niekoľko raketových útokov na umiestnenie ozbrojených síl Ukrajiny v priemyselnej zóne Kramatorsk.
▪️Na Doneckom smere zasiahli ruské sily pozície v Avdiivke, Krasnogorovke, Berdyči a na západnom okraji Maryinky. Ukrajinské formácie z kanónového delostrelectva zasa v noci ostreľovali obytné budovy a civilné objekty v Horlivke.
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Novomichajlovke, Vugledare, Zolotoy Niva a Boľšaja Novoselka.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Zaliznyčnom, Malajskej Tokmačke a Novoandreevke.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ozbrojené sily RF sústredenia v Chersone, Novoberislave, Ivanovke a Zolotoj Balka.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere spôsobilo letectvo a delostrelectvo Západného vojenského okruhu škody jednotkám 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 103. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Timkovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, obrnené bojové vozidlo a auto.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba Centrálneho vojenského okruhu spôsobila porážku jednotkám 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných viac ako 30 ukrajinských vojakov, päť obrnených bojových vozidiel, americká húfnica M-777 a dva americké protibatériové radary AN/TPQ-37.

 

V doneckom smere pokračovali útočné operácie jednotiek Južného vojenského okruhu. Armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo porazili jednotky 25. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Seversk v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty dosiahli 50 ukrajinských vojakov, obrnený transportér, dva pickupy, raketomet „Grad“ a húfnicu „Msta-B“.

 

V záporožskom smere bolo v dôsledku delostreleckej paľby a aktívnej činnosti jednotiek Východného vojenského okruhu zikvidovaných viac ako 25 ukrajinských vojakov 108. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Prečistovka a Novoselka v Doneckej ľudovej republike, ako aj samohybná húfnica „Akacia“, dve húfnice D-20 a D-30 a tri autá.

 

V chersonskom smere pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti delostrelectvo výsadkových síl zničilo americký protibatériový radar AN/TPQ-50.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli veliteľské stanovište 57. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a sklad raketových a delostreleckých zbraní v Arťomovsku a obci Novoukrainka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo v palebných pozíciách zničených64 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenská technika v 102 miestach.

 

Ruské letectvo pri obci Peski-Radkovskij v Charkovskej oblasti zničilo samohybný palebný systém ukrajinského protilietadlového raketového systému Buk-M1. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili desať ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novočervonoje a Zolotarevka v Luganskej ľudovej republike, Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike, Čubarevka, Ternovatoje a Michajlovka v Záporožskej oblasti, Krynki, Vasilievka, Novaja Kachovka a Knjaz-Grigorovka v Chersonskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov