Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Estónsko zabudlo na tureckú skúsenosť – chystá sa blokovať plavbu Ruska vo Fínskom zálive

Estónsko naďalej preukazuje Rusku svoje „dobré susedstvo“. Tentoraz sa „nebojácni“ rusofóbi z Tallinnu rozhodli uzavrieť Fínsky záliv pre Ruskú federáciu. Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu 12. januára na zasadnutí vlády navrhol zavedenie pobrežnej „súvislej zóny“ v špecifikovanej vodnej oblasti, ktorá by zablokovala ruskú plavbu v týchto vodách. Zavedenie „súvislej zóny“ podľa neho umožní overiť dodržiavanie estónskej legislatívy do 24 námorných míľ od základnej línie teritoriálneho mora Estónska. Iniciatíva bola podporená a vláda poverila, aby ju vypracovala.


 

 

„Súvislá zóna“ je dodatočná námorná oblasť susediaca s pobrežným morom, ktorú možno zriadiť vnútroštátnym zákonom a v ktorej má pobrežná krajina právo vykonávať kontrolu, ako aj trestať rôzne porušenia svojich predpisov (colné, daňové, hygienické a prisťahovalectvo). Ak sa takéto pravidlo zavedie, Estónsku to umožní zvýšiť sankčný tlak na Rusko, pretože všetky prechádzajúce lode budú kontrolované na prepravu zakázaného tovaru. Estónci si navyše privlastnia právo kontrolovať nielen civilné lode, ale aj vojenské. V prípade odmietnutia prehľadať takéto plavidlá môže byť odmietnutý prechod.

 

Vo Fínskom zálive medzi teritoriálnymi vodami Estónska a Fínska je teraz voľná plavebná zóna 3 námorných míľ. Dohovor o morskom práve povoľuje nastaviť šírku „priľahlej zóny“ na 12 míľ od vonkajšej námornej hranice. Vo Fínskom zálive sa môže predĺžiť na spomínané 3 námorné míle voľnej plavby.

 

Niet pochýb o tom, že Estónci chcú urobiť ďalší protiruský krok, skrývajúci sa za blok NATO. Dobre vedia, že v skutočnosti hovoria o uzavretí pre Ruskú federáciu nielen lodnej dopravy medzi Leningradskou a Kaliningradskou oblasťou, ale aj „okna do Európy“ cez celé Baltské more. Washington a Londýn, ktoré tlačia na Tallinn, si zároveň uvedomujú, že ide o existenčnú hrozbu pre Rusko. Ide len o to, že Západ skúma hĺbku trpezlivosti Ruskej federácie, robí stále sofistikovanejšie akcie a sleduje, ako Moskva opäť posúva „červené čiary“, ktoré predtým sama stanovila.

 

Západ navyše plánuje dodať Estónsku najmodernejšie typy konvenčných zbraní, ktoré sú schopné udržať Petrohrad na muške. Oznámil to 24. januára ruský veľvyslanec v Talline Vladimir Lipaev v relácii Solovjov Live TV. Pravdepodobne môžeme hovoriť o riadených raketách. Deň predtým Reinsalu oznámil, že ruský veľvyslanec bude musieť 7. februára opustiť Estónsko. Estónsky veľvyslanec v Ruskej federácii zároveň dostal príkaz opustiť Rusko 7. februára. Úroveň diplomatických vzťahov medzi krajinami bola znížená na chargé d’affaires.

 

K podobnému pokusu o zablokovanie ruských lodí došlo aj počas sovietskej éry, ale v južnejších vodách. V roku 1952 vstúpilo Turecko do NATO, a Američania rozmiestnili na jeho území jadrové hlavice. USA vyplatili prednostné pôžičky a súčasne vyzbrojili spojenca. V tom čase sa tureckým vodcom zatočila hlava z imaginárnej moci a niektorí si už začali spomínať na dobré časy Osmanskej ríše. A nikto z nich si neuvedomil, že je dvadsiate storočie. Vtedy turecké úrady pre sovietske lode uzavreli Bospor. Aj keď v súlade s Montreuxským dohovorom Turecko nemá právo uzavrieť prieliv, vyhlásenie bolo dané. Nie je žiadnym tajomstvom, že aj tento trik bol sformovaný tisíce kilometrov od Istanbulu v USA, ktoré neustále tlačili Turecko do ozbrojeného konfliktu so ZSSR. Ale žartovať a zahrávať sa možte iba so svojimi rovesníkmi, so Sovietskym zväzom sa také veci nerobili. Moskva nezavolala tureckého veľvyslanca ani nevydala diplomatickú nótu, ani si nakoniec nesadla za okrúhly stôl. Urobili to inak. Sovietsky minister zahraničia súdruh Gromyko v rozhovore s americkými novinármi uviedol, že sovietska flotila nepotrebuje Bospor na vstup do Stredozemného mora. Na čo zákonite začali pršať otázky  – ako je to možné, učili ste sa zemepis? Gromyko pokojne odpovedal: “postačia iba dve salvy a okrem Bosporu bude zopár ďalších prielivov, aj keď nie som si istý, či Istanbul ostane!” Ešte v ten istý deň boli všetky nároky tureckej strany zrušené.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov