Stalin a Churcill
Aktuality, História,

Kniha: Stalinova ekonomika I.

Nová kniha Stalinova ekonómia od Valentina Jurijeviča Katasonova, vydaná v rokoch 2014 a 2016 (doktor ekonomických vied, profesor Katedry medzinárodných financií Moskovskej štátnej akadémie medzinárodných vzťahov Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie, predseda Ruskej ekonomickej spoločnosti S. F. Sharanov) bola vydaná v preklade . Mala by sa hodnotiť cez prizmu koncepcie sociálneho zabezpečenia, pretože niektoré z jej záverov nie sú úplne v súlade s teóriou riadenia v rámci nej, napriek tomu je kniha veľmi dobrá a obsahuje veľa zaujímavých údajov. Budem citovať úryvky z úvodu knihy. (Moje poznámky sú napísané kurzívou a tučné zarážky v texte sú tiež moje.)


 

Valentin Jurijevič Katasonov

 

Trochu sa píše a hovorí o ekonomike sovietskeho obdobia, ale takmer bezvýhradne negatívnym spôsobom. Väčšinou je toto obdobie vystavené zdrvujúcej kritike ako neefektívne, nekonkurencieschopné a dokonca sociálne nespravodlivé. Ak však tento koncept dôkladne preskúmame, zistíme, že v 99% prípadov sa vzťahuje na ekonomiku posledných 30 až 35 rokov existencie ZSSR alebo neskôr sovietskej ekonomiky. Inými slovami, kritika sa týka obdobia, keď takí predstavitelia ako N. S. Chruščov, L. I. Brežnev alebo M. S. Gorbačov boli na čele moci. Treba pripustiť, že kritika neskoršieho sovietskeho hospodárstva je v mnohých ohľadoch spravodlivá. Prefíkanosť a dokonca podlosť kritiky však spočíva v tom, že závery vyvodené o neskoršej sovietskej ekonomike sa prenášajú do ekonomiky stalinistického obdobia. Inými slovami, po Stalinovej smrti vrchol davo-“elitárskej” pyramídy opäť prevzal kontrolu a začal preberať kontrolu zo spodnej časti pyramídy úplne naplánovaným spôsobom. Cieľom bolo postupne urobiť ekonomiku neefektívnou a spoločenský poriadok neznesiteľným pre ľudí, aby sa efektívne vzdali kontroly nad vlastnou spoločnosťou. Ako sa hovorí, keď vtáka chytajú, pekne mu spievajú.

 

Sedemdesiatštyri rokov existencie ZSSR (od roku 1917 do roku 1991) možno rozdeliť do niekoľkých období, ktoré sa od seba podstatne líšia množstvom ekonomických a politických charakteristík:

Obdobie “vojnového komunizmu” (1917 – 1921)
Nové obdobie hospodárskej politiky (1921 – 1929)
Obdobie industrializácie a budovania základov socializmu (1929 – 1941)
Veľká vlastenecká vojna a povojnová hospodárska obnova (1941 – 1948)
Obdobie mierového vývoja založeného na Stalinovom modeli ekonomiky (1948 – 1956)
Prvé obdobie demontáže Stalinovho modelu ekonomiky (Chruščovovo obdobie 1956 – 1964)
Druhé obdobie demontáže Stalinovho modelu ekonomiky (obdobie prípravy a implementácie kosyginsko-libermanskej reformy: 1964 – 1969)
Obdobie stagnácie (1969 – 1985)
Obdobie rekonštrukcie a aktívneho ničenia zvyškov Stalinovho modelu ekonomiky (1985 – 1991)

 

Len rozpis týchto bodov by vám mal povedať, ako sa socialistická ekonomika vyvíjala algoritmicky. Na začiatku boj o jej smerovanie globálna “elita” plánovala s pomocou marxizmu účinne potlačiť rastúci odpor robotníckeho hnutia, jeho vzburu a túžbu ľudí po lepšom živote. Avšak, pretože “elita” to musí robiť tajne, s pomocou poloprávd a lží, ľudia Sovietskeho zväzu počas Stalinovho obdobia dokázali využiť marxizmus na vybudovanie lepšieho života. Keď sa im konečne podarilo prelomiť procesy, ktoré začala globálna “elita”, nasledovala 2. svetová vojna alebo Veľká vlastenecká vojna, t.j. pokus o šiestu prioritu zničiť smer vo vývoji spoločnosti, ktorý nebol v súlade s cieľmi vrcholu Davo-“elitárskej” pyramídy, a ak je to možné, zabiť kádrovú základňu, čo sa, bohužiaľ, v mnohých ohľadoch podarilo. Následne, po Stalinovej smrti, sa “elite” kombináciou štrukturálneho a bezštruktúrneho riadenia podarilo znovu získať kontrolu v ZSSR.

 

Prvé a druhé obdobie možno nazvať ranou ekonomikou ZSSR. Tretie až piate obdobie sa týka Stalinovej ekonomiky. Šieste až deviate obdobie zahŕňa neskoršiu ekonomiku ZSSR, ktorú možno nazvať post-stalinskou ekonómiou a v širšom zmysle ju možno opísať ako ekonomiku prechodu od socialistického modelu k kapitalistickému modelu. Niektorí neúprosní západní kritici, ktorí zaujali postoje striktne “čistého” socializmu, označili post-Stalinovo obdobie dejín ZSSR za obdobie symptómov obnovy kapitalizmu.

 

Po svojom odchode zanechal J. V. Stalin dedičstvo v podobe masívneho národného hospodárstva, ktoré podľa väčšiny ukazovateľov obsadilo prvé miesto v Európe a druhé miesto na svete po USA. (Bez toho, aby ZSSR vysával zdroje zo zvyšku sveta, ako to neustále robili USA a Západ vo všeobecnosti! Dodávam. A na základe úplne iného prerozdelenia zdrojov v rámci spoločnosti, na ktoré nakoniec Západ nemal inú možnosť, ako reagovať, ak sa ZSSR chcel postaviť na chrbát, a preto vznikol sociálny štát v západných “vyspelých” ekonomikách založených na parazitovaní na zvyšku sveta). Odvtedy uplynulo šesť desaťročí. Počas tohto obdobia sme stratili významnú časť materiálnej a technickej základne, najmä počas posledných 20 až 25 rokov deštruktívnych demokratických “reforiem”. Zostalo nám však ďalšie, možno cennejšie dedičstvo – skúsenosť s budovaním Stalinovho hospodárstva. A nikto nám nemôže toto dedičstvo vziať. (Pokiaľ sa nás nepokúsia fyzicky zničiť, a to platí pre Rusko a východnú Európu, ako aj pre západnú Európu, kde sa činnosť boľševikov odrazila vo forme potreby založiť tam sociálny štát, čo je nežiaduce z hľadiska vrcholu pyramídy! Toto sú skúsenosti a dedičstvo západných občanov, ktorých sa nevzdajú bez boja.) Či ich použijeme, je len na nás.

 

Termín “Stalinova ekonomika” používame nielen preto, že model ekonomiky bol vytvorený a vyvinutý v čase, keď bol J. V. Stalin na čele straníckeho a štátneho manažmentu. Robíme to predovšetkým preto, že sám Stalin bol hlavným architektom tohto modelu ekonomiky.

 

Ako majiteľ domácnosti a štátnik sa odtrhol od dogiem marxizmu-leninizmu (leninizmus po Leninovej smrti, pretože on sám ich už nebol schopný napraviť a dogmy sa potom formujú veľmi ľahko, nejako “samy od seba”!) a práve napriek dogme o nevyhnutnosti svetovej revolúcie formuloval svoju vlastnú tézu o možnosti víťazstva socializmu v jednotlivých štátoch. Nemal na mysli abstraktnú krajinu, ale konkrétne Sovietsky zväz.

 

V úlohe ekonóma-praktika dosiahol Stalin oveľa viac. Vďaka svojej politickej vôli a zručnostiam sa mu podarilo vytvoriť ekonomiku, v ktorej bola väčšia časť mimo vzťahov medzi peniazmi a komoditami, mimo fungovania slávneho zákona hodnoty. To de facto znamenalo, že bol schopný vymaniť krajinu zo zovretia kapitalizmu (nepripomína vám to niečo?) . . A to je jeho zásluha. Aby som objasnila podstatu Stalinovho hospodárstva, pokúsim sa vyzdvihnúť jeho základné príznaky. Tu sú najdôležitejšie z nich:

vlastníctvo výrobných prostriedkov v celej spoločnosti;
rozhodujúca úloha štátu v hospodárstve;
používanie družstevných foriem poľnohospodárstva a maloobjemovej výroby tovaru ako doplnku k štátnym formám poľnohospodárstva;
centralizované hospodárenie;
plánovanie smerníc;
jednotný národný hospodársky komplex;
mobilizujúci charakter;
maximálna sebestačnosť (najmä do vytvorenia socialistického tábora);
zameranie sa predovšetkým na prírodné (fyzické) ukazovatele; hodnotové (cenové) ukazovatele zohrávali sekundárnu úlohu;
odmietnutie ukazovateľa zisku ako hlavného hodnotového ukazovateľa a zameranie sa na zníženie vlastných výrobných nákladov;
pravidelné zníženia maloobchodných cien;
obmedzený charakter vzťahov medzi peniazmi a komoditami;
jednostupňový typ bankového systému a obmedzený počet bánk;
dvojokruhový systém vnútorného obehu peňazí (hotovostný a bezhotovostný obeh);
zrýchlený rozvoj priemyselnej skupiny A (výroba výrobných prostriedkov) vo vzťahu k priemyselnej skupine B (výroba spotrebných výrobkov); (tu je potrebné pripomenúť zaostalosť Ruska v priemysle ako takom!)
osobitná priorita sa pripisuje rozvoju obranného priemyslu ako záruke bezpečnosti krajiny;
štátny monopol na zahraničný obchod a štátny devízový monopol;
odmietnutie hospodárskej súťaže a jej výmena za socialistickú súťaž;
kombinácia materiálnych a morálnych podnetov práce;
neprípustnosť nepracovných príjmov a koncentrácia nadbytočných materiálnych dávok v rukách jednotlivých občanov; (!!!!!!! dodávam)

 

Zabezpečenie životne dôležitých potrieb všetkých členov spoločnosti a neustále zvyšovanie životnej úrovne, spoločenský charakter privlastňovania, organické spojenie osobných a sociálnych záujmov a ďalšie. Mnohé z vyššie uvedených príznakov úzko súvisia a zdá sa, že prechádzajú do seba. Význam týchto alebo iných symptómov sa zmenil v priebehu troch desaťročí Stalinovej ekonomiky (toľko k dogmatizácii alebo flexibilnej reakcii na objektívny stav kontrolovaného objektu!).

 

Stalinova ekonomika začala strácať mnohé zo svojich základných čŕt kvôli chybám a omylom štátnych a straníckych funkcionárov, ktorí viedli krajinu po Stalinovej smrti. (Čo je chyba manažmentu z pohľadu jedného, je cieľom jeho riadenia z pohľadu iného! Pripomeňme si napríklad metódy bezštruktúrneho riadenia a kontroly vedenia). Ekonomika bola poškodená Chruščovovou nekompetentnosťou a jeho neúspešnými ekonomickými experimentmi. Medzi ne patrili bláznivé projekty na presmerovanie riek tečúcich na sever a mnoho ďalších. (Opäť si spomínam na vynikajúce zhrnutie týchto “chýb” a “omylov” vo videu historika Nikolaja Sergejeviča Sapelkina) Kosyginsko-libermanská reforma, ktorá preorientovala hospodárstvo na zisk ako hlavný medzník, mala negatívny vplyv. To však neboli hlavné dôvody zničenia Stalinovej ekonomiky.

 

 

Človek sa začal meniť. Harmónia medzi verejnými a osobnými záujmami sa začala rozpadať. “Môj” sa dostal nad “náš”. (A opäť, len sám? Alebo v tom možno zohrali úlohu reformy vzdelávania?) Materiálne impulzy práce zvíťazili nad morálnymi. Práca prestala byť vnímaná ako životne dôležitá potreba a začala byť vnímaná ako záťaž. Stalin dokonale pochopil dôležitosť ľudského faktora a zvážil úlohu nového človeka v rôznych variáciách. Táto úloha však nebola úplne splnená, jej plnenie jasne zaostávalo za úspechmi dosiahnutými vo vývoji výrobných síl pri budovaní materiálno-technického základu socializmu. (Nízkofrekvenčné procesy nakoniec porazili vysokofrekvenčné procesy.) Hovorí sa, že Stalinovi sa jednoducho nepodarilo vyriešiť túto úlohu, pretože tragicky zomrel. Ale ani to nie je hlavná vec.

 

Vytvorenie nového človeka mohlo a aj vzniklo len na ideologickom základe doktríny marxizmu-leninizmu. (Inými slovami, nemenné dogmy, ktoré môžu byť vždy zneužité, ak sú posilnené ad absurdum…) Toto učenie je však svojou povahou hlboko materialistické a jeho cieľom nie je vzdelávať človeka s takými kvalitatívnymi charakteristikami, aké požadovala Stalinova ekonomika. (S tým možno súhlasiť, pretože to nebolo zamýšľané vo svojom primárnom zamýšľanom účele zlepšiť životy ľudí, ale zostať kontrolovateľné. Ľudia nepoznali šesť priorít manažmentu a niektorým veciam neprikladali dostatočnú váhu.) Riešenie takejto úlohy bolo možné len v spoločnosti, v ktorej je kresťanská cirkev, ktorá má dvetisíc rokov skúseností so vzdelávaním nového človeka, vysoko vážená. (No, tu zásadne nesúhlasím s autorom v tejto poslednej vete, pretože ako je dobre známe, prax je kritériom pravdy a konanie kresťanských cirkví vždy viedlo k upevneniu moci na vrchole pyramídy a zotročeniu zvyšku spoločnosti! Nie je to tak, že kresťanstvo ako také je zlé a neexistujú žiadne dobré nápady, ale že záleží na tom, kto sa im dostane do rúk. Potom sa dá použiť buď na dobré alebo nešťastné účely… Z môjho pohľadu už bol tento nástroj, žiaľ, úplne zdiskreditovaný!)

 

Stalin vyhral vojnu nielen ľuďmi, ale aj ekonomikou

 

Práca prezentovaná čitateľovi sa nezameriava na komplexný a podrobný výskum všetkých vlastností a všetkých aspektov Stalinovej ekonomiky, ani na vyčerpávajúce vysvetlenie príčin jej demontáže a rozbitia. V podstate ide o sériu autorských poznámok o niektorých kľúčových problémoch Stalinovej ekonomiky. Cieľom tézy je, aby čitateľ porovnal a pochopil, že vnímanie trhovej (kapitalistickej) ekonomiky, ktorá nám bola vnútená ako najrozvinutejšej, najefektívnejšej a najkonkurencieschopnejšej, je mýtus alebo dokonca vyslovene podvod. O to očividnejšie, že po zoznámení sa so Stalinovou ekonomikou je klamstvo lákavých výziev na vyvedenie Ruska zo súčasných ekonomických pascí pomocou rôznych druhov liberálnych prostriedkov, ako sú zahraničné investície, úvery, trhy investičných fondov, investičné prostredie a všetky druhy iných chimér. A ak, vďaka Bohu, začne duchovné, politické a ekonomické oživenie Ruska, potom budeme potrebovať maximálnu mobilizáciu všetkých síl a zdrojov spoločnosti. Potom sa skúsenosť so Stalinovou ekonomikou stane mimoriadne žiaducou.

Irena Aneri

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov