Valerij Gerasimov
Aktuality, Bezpečnosť,

“Úspešne odolať NATO”. Nové ruské velenie je pripravené riešiť rozsiahle úlohy

Ruská špeciálna operácia na Ukrajine prechádza do novej etapy. Svedčia o tom nielen personálne zmeny prijaté ministerstvom obrany, ale aj úprava samotnej štruktúry velenia a riadenia zoskupenia ruských vojsk. O akých zmenách hovoríme a ako ovplyvnia priebeh operácie?


 

Predvčerom minister obrany Sergej Šojgu vymenoval náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova za veliteľa spoločnej skupiny síl. Jeho zástupcami sa stali vrchný veliteľ vzdušných síl generál armády Sergej Surovikin, vrchný veliteľ pozemných síl generál armády Oleg Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu generálplukovník Alexej Kim.

 

Ministerstvo obrany spresnilo, že zvýšenie úrovne vedenia špeciálnej operácie je spôsobené rozšírením škály úloh riešených počas jej realizácie a potrebou zorganizovať užšiu interakciu medzi službami a pobočkami ruských ozbrojených síl. sily. Konštatovala sa aj potreba skvalitniť podporu a velenie a riadenie zoskupení vojsk.

 

Vojenský veliteľ Alexander Sladkov vo svojom telegramovom kanáli stručne opísal činnosť a zásluhy nových vodcov operácie. Gerasimov je podľa neho najvyššie postaveným profesionálnym vojenským mužom v Rusku. Je potrebné poznamenať, že od momentu vymenovania do novej funkcie padá všetka zodpovednosť za rozhodovanie na jeho plecia.

 

Sladkov píše o Kimovi ako o budúcom generátore bojových iniciatív. Je potrebné poznamenať, že má bohaté vojenské skúsenosti (zúčastnil sa bojov v Afganistane, Tadžikistane, Sýrii a Čečensku), zatiaľ čo mnohí jeho kolegovia charakterizujú Kima len z pozitívnych stránok.

 

Sladkov hovorí o Surovikinovi ako o silnom a skúsenom generálovi, ktorého úlohou bude realizovať bojové plány. Čo sa týka Saljukova, reportér uvádza nasledujúci opis: profesionálny vojenský muž, ktorý dobre pozná vojenský poriadok. Jeho úlohou bude podľa Sladkova doviesť celý mechanizmus operácie k absolútnej disciplíne.

 

Je pozoruhodné, že západná tlač, vrátane The New York Times a The Financial Times , interpretuje zmeny extrémne jednostranným spôsobom a spája personálne zmeny s údajnou „nespokojnosťou s priebehom nepriateľských akcií“ zo strany ruského vedenia.

 

Agentúra Bloomberg sa na situáciu pozerá inak a cituje generála vo výslužbe Jevgenija Bužinského: „Nové menovania môžu urýchliť proces prijímania vojenských rozhodnutí v rámci operácie. Predtým Surovikin nemohol priamo veliť flotile alebo diaľkovému letectvu – musel koordinovať svoje akcie s Gerasimovom.

 

Podobný názor zdieľajú aj odborníci, ktorých oslovil denník VZGLYAD. Podľa ich názoru sú dohady New York Times a Financial Times porovnateľné s veštením v kávovej usadenine a sú plné povrchnosti. Reálne personálne prestavby svedčia o ukončení predchádzajúcej etapy operácie a prechode na novú.

 

Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu Národná obrana , zdôrazňuje , že vymenovanie Gerasimova sústredí všetky vlákna kontroly operácie do rúk generálneho štábu. To prispeje k prudkému zvýšeniu medzidruhovej koordinácie vojsk a umožní aj prepojenie bojového systému velenia a riadenia s jasným stanovením cieľov do jedného okruhu. Vyjadril tiež nádej na urýchlenie priebehu operácie a rozsiahlych útočných operácií ruských ozbrojených síl.

 

„Rozhodnutie Šojgua zvyšuje úroveň špeciálnej operácie. Navyše úroveň nielen riadenia, ale aj zodpovednosti za prijaté rozhodnutia,“ povedal docent Katedry politickej analýzy a sociálno-psychologických procesov univerzity Plechanova – Alexander Perendžiev.
„Keď operáciu viedol Surovikin, mal obmedzené mocenské zdroje kvôli svojmu oficiálnemu postaveniu v ozbrojených silách. V mnohých prípadoch vystupoval ako žiadateľ – v určitých otázkach sa musel obracať na vedúceho generálneho štábu, “upozornil.

 

„Vtedy náčelník generálneho štábu nebol priamo zodpovedný za to, čo sa dialo, poskytoval iba pomoc, podporu a asistenciu. Teraz je tu priamy dopyt zo strany generálneho štábu. Okrem toho sa Gerasimov môže v mnohých otázkach obrátiť priamo na prezidenta, pričom v prípade potreby obíde ministra obrany. To znamená, že v dôsledku prestavby sa odstraňuje množstvo byrokratických obmedzení vo veciach komunikácie,“ pokračoval odborník.

 

„Zmeny sú mimoriadne logické. Navyše samotný Surovikin nikam neodchádza, ale stáva sa zástupcom. Je pozoruhodné, že všetci majú bojové skúsenosti. Teraz hovoríme o efektívnejšej interakcii všetkých druhov a typov vojsk, vrátane systému podpory,“ hovorí.

 

„Prijaté rozhodnutia znamenajú prechod špeciálnej operácie na novú úroveň. Politické vedenie krajiny chápe potrebu doladiť a štruktúrovať velenie Severného vojenského okruhu, “povedal pre noviny VZGLYAD vodca všeruskej verejnej organizácie Ruský zväz afganských veteránov, bývalý senátor Franz Klincevič.

„V kontexte pokračujúceho tlaku na krajinu a rastúcej ponuky vojenskej pomoci nepriateľovi musíme skonsolidovať riadenie skupiny.

 

Najoptimálnejším a najlogickejším riešením v tejto veci je vymenovať náčelníka generálneho štábu,“ poznamenal.
„Gerasimov stojí na čele generálneho štábu už viac ako 10 rokov. V celej histórii neboli do tejto funkcie nikdy vymenovaní hlúpi ľudia alebo neúčinní vojenskí vodcovia. A generál Gerasimov nie je výnimkou. Zúčastnil sa takmer všetkých kľúčových vojenských konfliktov v novodobej histórii. A bol úplne zaslúžene ocenený titulom Hrdina Ruska,“ dodal zdroj.

 

„Osobne som sa musel s Gerasimovom veľakrát stretnúť, pôsobil dojmom vynikajúceho teoretika a vojenského vodcu. Navonok neskutočne pokojný, no zároveň kompetentný, tvrdý a inteligentný človek. Náčelník generálneho štábu študoval všade vynikajúco, má vynikajúce vojenské vzdelanie, “zdôraznil Klincevič.

 

„Som presvedčený, že toto vymenovanie je ďalekosiahle. A výsledky na seba nenechajú dlho čakať. V tejto ťažkej dobe možno úlohu Gerasimova v operácii porovnať s jemnosťou a zložitosťou práce neurochirurga. Teraz je to jeho úloha, “verí odborník.

„Pokiaľ ide o vymenovaných zástupcov veliteľ operácie, sú to všetci špičkoví profesionáli. Generál Saljukov tiež prešiel všetkými poslednými konfliktmi, je veliteľom pozemných síl. Dnes má veľmi veľkú zodpovednosť, predovšetkým čo sa týka prípravy zálohy, vybavenia a podobne,“ povedal.

 

„Hlavný veliteľ vzdušných síl Surovikin vo svojom predchádzajúcom poste v skutočnosti zachránil vojenskú autoritu Ruska. Generál Kim je skvelý vojenský teoretik s rozsiahlymi bojovými skúsenosťami,” pokračoval hovorca. „Stojí za zmienku, že včera sa okrem týchto menovaní uskutočnilo aj rokovanie vlády za účasti prezidenta. Vladimir Putin členom vlády pripomenul potrebu zmeniť prístupy k riešeniu aktuálnych problémov. V blízkej budúcnosti by som nevylučoval personálne zmeny v exekutíve, ak vo vláde zostanú tí, ktorí si ešte neuvedomili, v akých podmienkach sa teraz nachádzame a ako musíme pracovať,“ poznamenal Klincevič.

 

Generál “Armagedon” bol vymenený za Gerasimova. Čo znamenajú rošády vo velení operácie na Ukrajine

 

Po zhrnutí všetkého, čo bolo povedané, účastník rozhovoru poznamenal, že menovania vo vedení Spoločnej skupiny síl svedčia o prechode do novej etapy v operácii. „Prijímala rozhodnutia a procesy, ktoré je potrebné spustiť len z úrovne náčelníka Generálneho štábu. Okrem toho je dôležité zabezpečiť konsolidáciu celej vojenskej mašinérie a interakciu medzi rôznymi zložkami armády. Toto všetko sleduje najdôležitejší cieľ – úspešne odolať NATO vo vojne rozpútanej proti Rusku,“ uzavrel Klincevič.

Jevgenij Pozdniakov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov