Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Turecko dodáva Ukrajine zakázanú kazetovú muníciu

Turecko odovzdalo kazetovú delostreleckú muníciu Ukrajine koncom minulého roka. Informuje o tom magazín Foreign Policy s odvolaním sa na amerických a európskych predstaviteľov. Podľa publikácie sa predtým Kyjev neúspešne pokúšal získať takéto dodávky zo Spojených štátov.


 

Hovoríme o modernej konvenčnej dvojúčelovej munícii (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions, DPICM), ktorá bola vyrobená v Turecku na základe dohody so Spojenými štátmi počas studenej vojny, píšu noviny. Sú určené na ničenie obrnených vozidiel – pri streľbe sa každá z nich rozptýli na 88 kusov menšej munície.

 

Kazetové zbrane zakazuje medzinárodný dohovor prijatý v roku 2010, no Ukrajina, Turecko, USA a Rusko sa k nemu nepripojili.
Podľa zdrojov publikácie sa Ankara už niekoľko mesiacov snaží utajiť presun kazetovej munície do Kyjeva. Po tom, čo k nej USA odmietli Ukrajine prístup, sa Turecko stalo jediným miestom, kde ich Kyjev mohol získať. Americké zákony zakazujú vývoz DPICM kvôli vysokému podielu nevybuchnutej munície, ktorá môže predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov na dlhé roky.

 

Ukrajina žiada Gruzínsko, aby vrátilo raketomety Buk odovzdané v konflikte v roku 2008

 

Novinári uvádzajú, že preprava munície sa začala v novembri, zatiaľ však nie je jasné, či sa už používa na bojisku.
„To ukazuje, že Turecko, aj keď sa v niektorých ohľadoch snaží vyhovieť Rusku, poskytuje Ukrajine veľmi dôležitú vojenskú podporu,“ uviedol pre publikáciu jeden zo zdrojov. Turecké veľvyslanectvo vo Washingtone a ukrajinské ministerstvo obrany nereagovali na žiadosti o vyjadrenie k zásielkam kazetovej munície.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov