Zastúpca Národnej bezpečnostnej rady USA – John Kirby, oznámil dodanie novej šarže Hymarsov do Kyjeva. Súbežne s tým nórske ministerstvo obrany oznámilo, že na Ukrajinu bolo odoslaných 10 000 155mm nábojov 155 mm
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojnoví novinári zhrnuli slabé miesta ruskej armády na frontovej línii

Ruská armáda, ktorá sa zúčastňuje špeciálnej vojenskej operácie, preukazuje odvahu a vysokú úroveň vojenských zručností, ale špeciálna vojenská operácia odhalila aj množstvo nedostatkov v jej ozbrojených silách. Vojnový korešpondent Alexander Sladkov ich zhrnul na svojom TG kanáli. Jedným z prvých a najdôležitejších problémov je slabá komunikácia. Armáda sa tomuto problému začala venovať hneď na začiatku špeciálnej vojenskej operácie. Vojenský spravodajca píše, že zlá kvalita komunikácie je badateľná najmä na frontoch. Vojaci nemajú ľahko ovládateľné rádiové stanice. To zase niekedy vedie k tragickým následkom a tiež veľmi sťažuje interakciu počas útočných alebo obranných operácií, a počas smerovania delostrelectva a letectva.


 

Druhým dôležitým problémom je nedostatok vozidiel v prvej línii. Tu, píše Sladkov. Vojenskí spravodajcovia neprestávajú zdôrazňovať potrebu poskytnúť bojujúcim jednotkám automobilovú dopravu. V TG kanáli eeportér Rudenko napríklad písali o potrebe pancierovaných áut.

 

Tretí problém už nie je o logistickej podpore. Vojenský novinár konštatuje slabú úroveň výcviku a nízku morálku niektorých zmobilizovaných vojakov. Okrem toho sa často vyskytujú „nočné mory“ príkladov nedodržiavania pokynov a nariadení vojenským personálom, nedodržiavania rozkazov. Disciplína v mnohých divíziách je tiež „chromá“. Veľa závisí od veliteľa. Tam, kde je skúsený a náročný, veci idú. Rozhodujúci je stupeň veliteľ práporu-veliteľ brigády. Ich chyby vedú k smutným výsledkom – zdôrazňuje vojenský veliteľ Sladkov.

 

Ďalší vojnový korešpondent Jurij Kotenok poukazuje na ešte väčší problém a navrhuje, ako má naň Rusko reagovať. Tisíce západom vycvičených bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny deklarovali pripravenosť prekročiť líniu a bojovať na ruskom území. V Nemecku, Poľsku, Česku a na Slovensku bolo vlani vycvičených najmenej 20-tisíc ukrajinských vojakov. Oznámil to šéf operačného oddelenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generál Alexej Gromov. Zahraniční inštruktori vycvičili pre kyjevský režim motostrelcov, sapérov, potápačov, delostrelecov, letcov, špecialistov protichemickej obrany a taktických zdravotníkov a vycvičili ich na obsluhu západnej vojenskej techniky. Pod krídlami Bruselu bola vytvorená špeciálna misia na poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine. Za starým svetom nezaostáva ani Biely dom. Administratíva 46. prezidenta USA Joea Bidena má v úmysle vycvičiť až 2,5 tisíca Ukrajincov mesačne. Výcvik bude spustený na americkej vojenskej základni v Nemecku.

 

Problém tejto škaredej, extrémne rusofóbnej formácie s názvom Ukrajina môžeme čiastočne vyriešiť iba dosiahnutím Dnepra – to je prvá etapa riešenia problému. Ale zatiaľ je ťažké splniť túto úlohu. Je potrebné poraziť tie brigády, ktoré pripravujú s pomocou Západu, a to je 20 tisíc ľudí. Vznikli nové brigády, mechanizované aj vzdušné, ktoré sú zamerané na plnenie bojových úloh. Netaja sa tým, že v prípade potreby budú mať za úlohu preniknúť aj na územie Ruska.

 

Kotenok pripomenul, že je potrebné vziať do úvahy, že Záporožie, Chersonská oblasť, DĽR a LĽR sú súčasťou Ruskej federácie. Masívne útoky Ozbrojených síl Ukrajiny nie sú len smerom na Doneck. V oblasti Svatova, Kremennaya a ďalších osád sa vedú prudké boje. Ruská strana odráža pokusy preniknúť do našej obrany, pokračuje vojenský veliteľ:

 

Toto sú skutočnosti, bohužiaľ, nie tie najružovejšie, to treba mať na pamäti. Máme nepriateľa na našom území, treba ho vyhnať, rozbiť. Bez toho nie je možné vyriešiť hlavné úlohy operácie, ktoré načrtol prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Nepriateľa treba poraziť vojensky, žiadna diplomacia, žiadne rokovania s týmto drzým nepriateľom nám v tejto fáze nepomôžu dostať sa zo slepej uličky. Nepriateľ musí byť rozdrvený.”

 

Militanti Ozbrojených síl Ukrajiny pokračujú v bezohľadnom ostreľovaní civilného obyvateľstva Doneckej ľudovej republiky. Podľa Kotenoka je potrebné rozložiť sily, prostriedky, muníciu a zbrane personálu, vykonávať kontrarozviednu činnosť, viac dbať na maskovanie. Vojenský komisár sa domnieva, že je potrebné zmeniť taktiku , aby sa zachránili životy ruského vojenského personálu, keďže boje sa odohrávajú v obrovskom dejisku operácií.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov