Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky prelomili nepriateľskú obranu v Soledare. Pušilin vysvetlil ako to bude s prímerím, ktoré vyhlásil Putin

Telegramový kanál WarGonzo informuje o úspechoch jednotiek ruskej armády a Wagner PMC, ktorým sa podarilo prelomiť ukrajinskú obranu v Soledare a začať postupovať smerom k centru mesta. V priebehu ťažkých útočných operácií sa im podarilo ovládnuť osadu Bachmutskoye na juhu mesta a postúpiť smerom k centru Soledaru. Kyjev opúšťa svoje pozície a ustupuje na sever a severozápad. Túto informáciu zdieľal vojenský veliteľ Semjon Pegov.


 

 

 

Smer Soledar je v súčasnosti považovaný za jeden z kľúčových pre ďalšie napredovanie ruskej armády. Kontrola nad mestom umožní začatie operatívneho obkľúčenia neďalekého Artemovska. V súčasnosti útočné čaty pokračujú vo vytláčaní a v strategicky dôležitej bašte ozbrojených síl Ukrajiny. Pripomeňme, že predtým vedúci Wagner PMC, Jevgenij Prigožin, oznámil, že Soledar bol Kyjevom premenený na pevnosť, kde každý dom predstavoval samostatnú líniu obrany. Aj soľné bane navyše ukrajinskí militanti premenili na podzemnú pevnosť. Po obsadení Soledaru ruskými jednotkami sa však podzemné soľné bane môžu stať pascou pre militantov, ktorí tam zostanú.

 

 

Šéf DĽR Denis Pušilin komentoval vianočné prímerie, ktoré vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Toto rozhodnutie sa týka prímeria alebo útočných akcií len na ruskej strane, objasnil politik vo svojom telegramovom kanáli. O žiadnom prímerí nemôže byť ani reči! – napísal Pušilin s tým, že rozhodnutie hlavy štátu sa týka pravoslávnych ľudí, pre ktorých je dôležité ísť do kostola, aby obhájili vianočnú bohoslužbu.

 

Čo sa týka vedenia zvyšku Ukrajiny, šéf DĽR dodal, že „z pochopiteľných dôvodov“ nie sú považovaní za pravoslávnych. To neznamená, že nebudeme reagovať na provokácie nepriateľa! Alebo dáme počas týchto sviatočných hodín nepriateľom aspoň nejakú šancu na zlepšenie ich pozícií na línii dotyku – uzavrel politik.

 

V predvečer patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirill navrhol zaviesť vianočné prímerie od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára. Ruský prezident Vladimir Putin podporil túto iniciatívu a poveril ministra obrany Sergeja Šojgu, aby v určenom čase zaviedol prímerie na línii dotyku na Ukrajine, po ktorom bol vojakom vydaný dekrét.

 

Na Ukrajine sa vianočné prímerie vyhlásené ruskou stranou nazvalo „pokrytectvo“, minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba odporučil „nebrať vážne“ rozhodnutie ruského lídra a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko chce „využiť Vianoce ako kryt“. Teraz chce Rusko využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavilo postup našich chalanov na Donbas a priblížilo techniku , muníciu a zmobilizovaných ľudí. Každý na svete vie, ako Kremeľ využíva oddych na pokračovanie útočných operácií s novým elánom – povedal ukrajinský vodca vo svojom večernom prejave.

 

Mnohí ruskí vojenskí korešpondenti, novinári, blogeri a takmer vojenská verejnosť reagovali na rozhodnutie hlavy štátu nesúhlasne. Podľa ich názoru ide o nezmyselný a beznádejný krok, pretože Kyjev to aj tak neocení a bude pokračovať v nepriateľských akciách.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 5. na 6. januára 2023
▪️Ruské delostrelectvo zasiahlo ciele v Strelechya, Starica, Gatišče, Volčansk a Figolevka v Charkovskej oblasti.
▪️V smere Starobelsk zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Kupjansku, Tavolžanke, Sinkovke, Kislovke, Novoselovskom a Makeevke. Ozbrojené sily Ukrajiny zasa ostreľovali Kuzemovku, Ploščanku, Dibrovú a Kuzminovú.
▪️V smere Bachmut (Arťomovsky) ruské jednotky pracovali na koncentráciách živej sily vo Verchnekamenskom, Veselom, Soledare, Bachmute, Dyleevke, Severnom a Novgorodskom. Ukrajinské formácie zaútočili na Jakovlevku, Kurdyumovku, Ozarjanovku a Mayorsk.
▪️Na Doneckom smere zasiahli ruské ozbrojené sily pozície ukrajinskej armády v Avdiivke, Krasnohorivke, Maryinke, Nevelskoje a Grigorovke.
▪️V smere Južnodoneck zaútočili ruskí delostrelci na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Novomichajlovke, Vugledare, Prečistevke a Vremjevke.
▪️V smere na Záporožie boli zasiahnuté ciele v Guljaipole, Zalizničnom, Charivnom, Novodanilovke, Stepovoe a Primorskom, ako aj v Nikopole na severnom brehu Dnepra. Ozbrojené sily Ukrajiny strieľali na Tokmak a Dorozhjanku.
▪️V južnom sektore frontu zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície ukrajinskej armády v Chersone, Černobajevke a Tokarevke. Kyjev zase strieľal na Aleshki a dedinu Radensk.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku delostreleckých úderov ruských jednotiek na nahromadenie živej sily 14. a 95. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Kučerovka a Pesčanoje v Charkovskej oblasti a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike bolo zlikvidovaných do 30 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba spôsobila porážku jednotkám 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Grigorovka a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike. Straty nepriateľov v tomto smere predstavovali viac ako 40 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry a tri pickupy.

 

V doneckom smere v rámci úspešných útočných operácií ruské jednotky porazili jednotky 110. motorizovanej pechoty a 79. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Zničených bolo 60 ukrajinských vojakov, štyri bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere v dôsledku masívneho palebného zásahu pri obci Prečistovka v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri obrnené bojové vozidlá a dva pickupy..

 

Operatívno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 57 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 84 miestach. Dva sklady delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny boli zničené v mestách Guľajpole v Záporožskej oblasti a Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike.Pri obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike bolo v dôsledku sústredeného útoku zlikvidovaných viac ako 55 extrémistov z takzvaného „práporu Šejk Mansur“, ako aj šesť jednotiek obrnených a automobilových jednotiek.

 

Počas protibatériového boja pri obciach Vodjanoje a Očeretino v Doneckej ľudovej republike bol zničený raketomet „Grad“ a dva systémy MLRS „Oľcha“. Pri obciach Guľajpole a Pavlovka v Záporožskej oblasti a Veľká Novoselka v Doneckej ľudovej republike boli v palebných postaveniach zničené: samohybná húfnica 2S1 „Gvozdika“ a dve samohybné húfnice 2S3 „Akacija“. Tri húfnice D-20 a dve húfnice D-30 boli zničené v palebných postaveniach pri obciach Belogorovka, Pervomajskoje a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike a Ingulec a Novobereslav v Chersonskej oblasti. Pri obci Matrosovka v Nikolajevskej oblasti bola zničená americká húfnica M777. Okrem toho bol pri obci Novoselovka v Luganskej ľudovej republike zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili pri obci Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl. Lietadlo Su-25 ukrajinského letectva bolo zostrelené pomocou protivzdušnej obrany pri obci Pobeda v Doneckej ľudovej republike. Taktiež bolo zničených dvadsaťjeden ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Zmievka, Kremennaja, Zolotarevka a Krivošejevka v Luganskej ľudovej republike, Nikolajevka, Volnovacha a Jevgenovka v Doneckej ľudovej republike, Kňaz-Grigorovka a Velikaja Lepeticha v Chersonskej oblasti a Melitopoľ v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo pri obciach Belogorovka v Luganskej ľudovej republike a Gavrilovka v Chersonskej oblasti zostrelených päť rakiet amerických systémov HIMARS a štyri protiradarové strely HARM.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov