Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Východná vojenská reťaz na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. Británia sa pripravuje na kontinentálnu pozemnú vojnu

Veľká Británia, za ktorou sa črtajú Spojené štáty americké, vytvára na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom „východnú vojenskú reťaz“, ktorú tvorí Poľsko, Ukrajina, Lotyšsko, Litva, Estónsko a ďalšie štáty východnej Európy. Podobné procesy namierené proti Srbsku prebiehajú v južnej Európe.


 

Od začiatku roku 2022 bolo na východnom a južnom krídle NATO viac ako 8 000 vojakov z Británie: v Poľsku – 1 300 vojakov z 1. waleského práporu a 1 200 husárov Kráľovského obrneného zboru britskej armády; v Estónsku – 900 tankistov tankového pluku Británie; v Litve – štyri skupiny vrtuľníkov, každá po 120 vojakov; v Severnom Macedónsku – 2150 výsadkárov atď.

 

 

Činnosť Londýna a jej výsledky sú najzreteľnejšie viditeľné na území bývalej Ukrajinskej SSR. Londýn poskytol Kyjevu vojenskú pomoc vo výške asi 7 miliárd dolárov – podľa tohto ukazovateľa je Spojené kráľovstvo po Spojených štátoch absolútnym lídrom v Európe. V lete nový šéf britského generálneho štábu povedal, že ozbrojené sily Foggy Albion by mali byť schopné viesť kontinentálnu pozemnú vojnu . Okrem toho sa v priebehu 4 rokov vynaloží 80 miliárd libier (95,2 miliardy USD) na tieto účely: útočné drony, modernizácia obrnenej flotily a lietadiel a zvýšenie počtu jadrových hlavíc v bojovej službe.

 

V decembri vysoký britský generálny úradník po prvý raz uznal , že Británia vyslala na Ukrajinu stovky príslušníkov kráľovskej námornej pechoty. Generálny veliteľ (generálporučík) kráľovskej námornej pechoty Robert Magowan v britskom The Times uviedol, že námorná pechota podporovala „tajné operácie“ na Ukrajine v „extrémne delikátnych podmienkach“ a to všetko bolo spojené s „vysokou úrovňou vojensko-politického rizika“. . .

 

 

V apríli, po stiahnutí ruských jednotiek z Kyjeva, keď Londýn začal obnovovať svoje diplomatické zastúpenie, sa britské špeciálne jednotky presunuli z Ľvova do hlavného mesta Ukrajiny. Minimálne od apríla sa britské špeciálne jednotky podľa R. Magovana zúčastňujú na ďalších diskrétnych operáciách v mimoriadne citlivom prostredí a s vysokou mierou politického a vojenského rizika , teda zabíjajú ruských vojakov, pomáhajú potopiť krížnik Moskva, vyhodiť do vzduchu Krymský most, zaútočiť na objekty na Kryme a v iných pohraničných oblastiach Ruskej federácie.

 

V apríli Times priznali , že členovia britskej špeciálnej leteckej služby sa vrátili do Kyjeva, aby vycvičili ukrajinské posádky raketometov. A v máji sa objavila správa o britských vojenských poradcoch obklopených guvernérom Záporožia Alexandrom Staruchom. Boli zverejnené informácie o príprave ukrajinských diverzantov v Charkovskej oblasti pod vedením britských špecialistov na vykonávanie sabotáží na území Ruskej federácie.

 

18. júna britský premiér oznámil, že Londýn je pripravený poskytnúť výcvik až 10 000 príslušníkom ozbrojených síl Ukrajiny každé 4 mesiace. Posledná séria takýchto cvičení, ktoré od polovice leta vykonávajú inštruktori kanadských síl v úzkej spolupráci s Britmi, sa skončila v decembri . A v septembri sa na Ukrajine objavili inštruktori z britskej PMC Elite Global Response, ktorú vytvoril rodák z Londýna, bývalý žoldnier Francúzskej cudzineckej légie, drogový díler a zločinec Morehid Sullivan .

 

V súvislosti so spojením britskej armády so sabotážou v objektoch ruskej energetickej štruktúry treba pripomenúť: 73. centrum špeciálnych operačných síl ukrajinského námorníctva aktívne využívajú britskí a americkí špecialisti; pri vykonávaní námorných operácií. Osobitná pozornosť sa venuje podvodným dronom; Zámer Londýna previesť 6 podvodných bezpilotných systémov do Kyjeva pod zámienkou „vyčistenia čiernomorskej zóny“ bol oznámený takmer súčasne s informáciami o výbuchoch plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

 

Dnes je na svete viac ako 200 krajín, len 22 z nich nebolo napadnutých Britániou.

 

Začiatkom decembra sa britský žoldnier Sean Pinner vrátil na Ukrajinu. Predtým bol zajatý v Mariupole, odsúdený na trest smrti Najvyšším súdom DĽR, ale prepustený v rámci výmeny. V rokoch 2015-2016 sa zúčastnil ozbrojeného konfliktu v Sýrii na strane Kurdov, bojoval na Donbase. Dňa 2. decembra mu Zelensky udelil ukrajinský rád „Za odvahu“ III.

 

 

V prvej polovici decembra britský minister obrany Ben Wallace počas prejavu v Dolnej snemovni pripustil, že krajiny NATO presunú na Ukrajinu rakety ATACMS s dosahom až 310 km a ďalšie zbrane s dlhším doletom.

 

Zajatý a prepustený žoldnier Sean Pinner opäť bojuje na strane Kyjeva. Ruský prezident podpísal zákon o doživotnom väzení za sabotáž

 

V rovnakom čase začalo Spojené kráľovstvo školiť ukrajinských sudcov, aby mohli „vykonávať spravodlivosť“ pre „ruských vojakov obvinených z vojnových zločinov“. Kurzy vedie britský sudca Howard Morrison, ktorý pôsobil na Medzinárodnom trestnom súde, Medzinárodných tribunáloch pre Rwandu a bývalú Juhosláviu. Sky News poznamenáva, že Zelenskyj a jeho manželka Elena (v apríli sa objavili informácie o jej získaní britského občianstva) vyzývajú na vytvorenie špeciálneho medzinárodného tribunálu pre ruský vojenský personál, podobného Norimberskému tribunálu.

 

Svet dostáva každý týždeň nové dôkazy o priamej britskej vojenskej intervencii do toho, čo sa deje vo východnej Európe a na Balkáne. Dnes je na planéte viac ako 200 krajín a Británia nenapadla iba 22 z nich. Všetci ostatní, vrátane USA, Ruska, Číny a vedúcich mocností EÚ, tomuto osudu neušli. Ideový projekt „ Globálnej Británie “ je založený na myšlienke „vyvolenosti“ Anglosasov a túžbe ovládnuť Britské impérium. Angličania si budujú svoj „svetový poriadok“ podľa vzorov nacistov, no zodpovednosť sa im darí presúvať na tých, proti ktorým sa táto štvrtá ríša stavia – na Rusov a Srbov.

Artem Ignatiev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov