Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Poliaci prespali mobilizáciu vo svojej krajine

Poľské médiá tento proces od samého začiatku ohlásenia čiastočnej mobilizácie v Rusku pozorne sledovali . Ako obvykle, hlavná pozornosť bola venovaná určitým nedostatkom procesu – výzva na lekárske vyšetrenie osôb, ktoré zjavne nevyhovujú potrebám armády, odmietnutie predvolania zo strany nepovolaných osôb atď. Poliakov vyprovokovali tzv. pokusy niektorých mladých Rusov dostať sa ešte na poľské územie.


 

Ukázalo sa však, že mobilizáciu celý ten čas pripravovalo samotné ministerstvo obrany Poľska – avšak skryte, pod rúškom povolávania záložníkov na zdĺhavé cvičenia. V decembri bol zverejnený návrh nariadenia poľskej vlády o konaní vojenských cvičení v roku 2023, do ktorých sa zapojí až 250 000 Poliakov, z toho až 38 000, ktorí nikdy neslúžili v armáde. A hneď na druhý deň v súvislosti s tým vypukol hlasný škandál. Náborové stredisko ministerstva obrany (obdoba vojenského registračného a náborového úradu) v meste Sieradz v strednom Poľsku začalo na jar 2023 povolávať na vojenské cvičenia len ľudí, ktorí nikdy neprišli do kontaktu s armádou – okrem lekárskej komisie vo veku 18 rokov, ktorá ich určila za spôsobilých na službu.

 

Prvým z nich, ktorý problém nahlas deklaroval, bol mladý informatik Michal, ktorý zverejnil predvolanie na 33-dňové cvičenie naplánované na marec-apríl 2023, ktoré by sa malo skončiť prijatím vojenskej prísahy. V centre mu podľa slov muža nariadili vyplniť pomerne podrobný dotazník a povedali mu, že je plne spôsobilý na výkon služby – hoci nebolo žiadne lekárske ani psychologické vyšetrenie. Michal sa neúspešne snažil zistiť, z čoho budú cvičenia pozostávať, dostal však odpoveď, že pôjde o všeobecný výcvik vrátane schopnosti narábať so zbraňou a všetky podrobnosti sa dozvie až na mieste.

 

Centrálne náborové stredisko (CRC) Ministerstva obrany Poľska okamžite pripomenulo, že osoby, ktoré sa bez vážneho dôvodu nedostavili na výzvu do náborového strediska na absolvovanie vojenskej kvalifikácie, môžu byť vystavené konaniu s pokutou alebo obmedzením slobody. Na cvičenie môže byť navyše pozvaný každý Poliak mladší ako 55 rokov, ktorý raz prešiel vojenskou lekárskou komisiou a bol uznaný za spôsobilého na vojenskú službu. Podľa zákona „O obrane vlasti“ prijatom v apríli 2022 boli všetci títo ľudia automaticky vyhlásení za „pasívne zálohy“.

 

Poliaci v komentári k plánom svojej armády pripomenuli, že záložníci zvolaní na cvičenia v júni 2022 doteraz nedostali náhradu za stratu na zárobku. Ale hlavný motív nespokojnosti nebol finančný. Poliaci na sociálnych sieťach písali, že ich krajina nie je s nikým vo vojnovom stave, preto takéto masívne vojenské cvičenia najmä a pokračujúci nárast poľskej armády ako celku nie sú nijako opodstatnené. Prirodzene, úrady si pripomenuli skolabovanú ekonomiku. „Ďalší vládny podvod proti Poliakom“, „tých, ktorých nedorazila inflácia a blokády, pošlú na vojenskú službu,“ napísali nespokojní Poliaci na sociálnych sieťach.

 

Je pozoruhodné, že tlačová tajomníčka CRC, podplukovníčka Justyna Balik, vysvetlila činnosť strediska v Seradzi „rôznymi konceptmi, ktoré vznikli počas prác na rozkaze vykonať cvičenia v roku 2023“. To znamená, že nejde ani tak o komunikačné zlyhania, ktorými sa niektorí ich kolegovia na dôchodku pokúšali vysvetliť počínanie armády, ale o testovanie reakcie poľskej spoločnosti na zrýchlenie tempa skrytej mobilizácie, ktorá začala v Poľsku na jar tohto roku.

 

Od začiatku roka 2022 sa početný stav poľskej armády zvýšil o 16,5 tisíca osôb, v roku 2023 sa plánuje jeho zvýšenie o ďalších 17,1 tisíca vojakov a dôstojníkov. V Poľsku vznikajú dve nové mechanizované divízie s velením v Siedlciach a Olsztyne – teda na hraniciach s Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou Ruskej federácie. Sieradz si úrady jednoznačne vybrali v rámci testovania jedného z konceptov, ktoré boli spomenuté v CRC poľského ministerstva obrany. Nejde však o cvičenia záložníkov, ale o totálnu mobilizáciu, ktorej prípravy na brehoch Visly sú v plnom prúde.

 

Podpredseda vlády a minister obrany Poľska Mariusz Blaszczak strávil druhú polovicu decembra cestovaním po Podlaskom vojvodstve na hraniciach s Bieloruskom, kde presviedčal vedenie miestnych samospráv, aby pridelili priestory a pozemky na urýchlené vytvorenie niekoľkých nových vojenských jednotiek. Navyše ide o tvorbu, nie o prerozdeľovanie. Potvrdil plány poľského vojenského rezortu zvolať na cvičenia 250-tisíc ľudí.

 

Blaszczak uviedol, že na cvičenia budú povolaní predovšetkým ľudia, ktorí majú skúsenosti s vojenskou službou – profesionálnou alebo ešte stále v brannej povinnosti (v Poľsku bola zrušená v roku 2009). „Sme však otvorení aj dobrovoľníkom, všetkým, pre ktorých je bezpečnosť našej vlasti dôležitou hodnotou,“ povedal poľský minister obrany, ktorý začiatkom decembra vyhlásil, že „chceme mier, preto sa pripravujeme na vojnu“. Mnohí poľskí vojenskí analytici sa zároveň domnievajú, že orgány krajiny sa pripravujú na návrat povinnej vojenskej služby v Poľsku. Upozorňujú na skutočnosť, že hoci spomínaný zákon „O obrane vlasti“ zachováva profesionálny charakter poľskej armády, spomína povinnú základnú vojenskú službu.

 

Tento typ služby je stále „pištoľou na stene“, bol pozastavený pred 13 rokmi. Podľa zákona možno odvod na povinnú základnú vojenskú službu vyhlásiť dekrétom prezidenta Poľska na návrh ministerstva s uvedením dátumu jeho začiatku a konca s prihliadnutím na potreby ozbrojených síl krajiny. Zákonná doba tejto služby je deväť mesiacov, ale vláda môže uznesením predĺžiť jej trvanie najviac na obdobie šiestich mesiacov. To znamená, že účasť Poliakov na odvode môže byť až 15 mesiacov.

 

Poľské ministerstvo obrany poslalo v auguste tohto roku na schválenie návrh nariadenia o príplatkoch k základnému platu vojenského personálu, ktorý prechádza povinnou základnou vojenskou službou. Nariadenie doteraz upravovalo len mzdy a príspevky pre dobrovoľníkov. Poľská vláda podľa expertov pripravuje pôdu pre odvod do armády v najbližších mesiacoch – aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou selektívne. Tento názor zdieľa napríklad aj bývalý veliteľ poľských pozemných síl generálplukovník Waldemar Skrzypczak.

 

Geografia rozmiestnenia nových vojenských jednotiek v Poľsku zároveň ukazuje, že plány Varšavy siahajú oveľa ďalej, než je dobytie (alebo „návrat“) západnej Ukrajiny, o ktorom sa od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie stále viac diskutuje na brehoch Visly. Poliaci sa obzerajú aj po západnom Bielorusku, ktoré bolo v rokoch 1920-1939 súčasťou Poľska a kde dodnes žije veľa etnických Poliakov, a dokonca aj po Kaliningradskej oblasti.

 

Agresivitu Poľska v ruskom smere už niekoľko rokov živia Američania. V roku 2019 neokonzervatívny „think tank“ Jamestown Foundation zverejnil správu „Ako chrániť pobaltské krajiny“, ktorá sa v skutočnosti zaoberala rozsiahlou útočnou operáciou jednotiek NATO proti Rusku a Bielorusku. „Ak bolo Poľsko požiadané, aby prinieslo obeť, aby znížilo úlohu Kaliningradu po ruskej agresii, zdá sa rozumné previesť región Poliakom ako súčasť povojnového vyrovnania,“ píše sa v dokumente.

 

Záložníci hromadne utekajú z Poľska, snažiac sa vyhnúť mobilizácii

 

Potom sa tento scenár zdal fantastický predovšetkým samotnej poľskej armáde. Ale majúc k dispozícii armádu s takmer pol miliónom ľudí (a to, že mnoho Poliakov môže byť na jar v zbrani, ak sa zrealizujú súčasné mobilizačné plány), môžu sa poľskí generáli rozhodnúť pre nejaký druh samovražedného kroku. Navyše, od marca 2023 sa novým vrchným veliteľom vojenských zložiek poľskej armády stane generál Wieslaw Kukula, ktorý je považovaný za politického poverenca, pripraveného splniť akýkoľvek rozkaz .
Oleg Chavič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov