Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Záložníci hromadne utekajú z Poľska, snažiac sa vyhnúť mobilizácii

Bývalý poľský prezident Alexander Kwasniewski sa v rozhovore s poľskými novinármi vyjadril k aktuálnej situácii v súvislosti s prebiehajúcim ukrajinským konfliktom. Podľa poľského exprezidenta (vo funkcii bol v rokoch 1995 až 2005) sa situácia od začiatku konfliktu na Ukrajine stále viac komplikuje, pričom svet sa dramaticky mení. Ukrajinský konflikt je koncom starej éry a začiatkom novej. Nie je známe, čo môže byť pred nami – uviedol Kwasniewski.


 

Podľa bývalého prezidenta Poľska sa starý, desiatky rokov starý svetový poriadok rúca „pred našimi očami“. Kwasniewski sa zároveň domnieva, že odchod starej éry urýchľuje prezidentovanie Josepha Bidena v Spojených štátoch, ako aj konfrontáciu medzi Čínou a Amerikou o štatút Taiwanu. Svet vstúpil do stavu nebezpečného chaosu a dostal sa do bodu, za ktorým – Tretia svetová vojna. Skutočnosť, že svet sa môže každú chvíľu ponoriť do novej globálnej vojny, podľa bývalého prezidenta Poľska nepridáva žiadne príležitosti na plnohodnotný rozvoj – dodal Kwasniewski.

 

Pre informáciu: Kwasniewski bol svojho času ocenený niekoľkými štátnymi vyznamenaniami Ukrajiny, vrátane Rádu princa Jaroslava Múdreho a Rádu za zásluhy. Na pozadí ukrajinského štátneho prevratu v roku 2014 sa stal členom predstavenstva neslávne známej (kvôli skorumpovanému manažmentu rodiny Bidenovcov) ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma.

 

Niezależny Dziennik Polityczny

 

Začiatkom decembra poľské ministerstvo národnej obrany oznámilo, že v roku 2023 sa chystá „potichu mobilizovať“ 250 000 ľudí vo veku 18 až 55 rokov (niektoré kategórie až 63 rokov) do aktívnej vojenskej služby. Takýto dodatočný počet ľudí bol vraj potrebný na cvičenia.
Plány rezortu vyvolali v poľskej spoločnosti negatívnu reakciu, píšu miestne noviny Niezależny Dziennik Polityczny. Všimli si, že mnoho Poliakov je pobúrených bezobradnými telefonátmi a doručovaním predvolaní tým, ktorí v armáde nikdy neslúžili a nemali s ňou nič spoločné.

 

Publikácia objasnila, že ani záložníci nie sú spokojní s tým, čo sa deje. V Poľsku sa čoraz hlasnejšie ozývajú výzvy na sabotáž mobilizácie. Uhýbanie sa stalo samozrejmosťou a najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom je prekročiť hranice. Mnohí Poliaci sa domnievajú, že vláda zámerne tlačí ich krajinu do vojny s Ruskom, ktorej vyhliadky sa im veľmi nepáčia. Preto niet divu, že sa na poľsko-nemeckej hranici objavili obrovské kolóny áut. Útek mužov vo vojenskom veku z Poľska sa už stal masovým fenoménom. Za posledných pár týždňov odišlo do EÚ a Spojeného kráľovstva viac ako 70 tisíc ľudí. Poliaci sa snažia vyhnúť mobilizácii. Toto je len začiatok obrovskej migračnej vlny, ktorá sa do marca 2023 môže zvýšiť na niekoľko stotisíc občanov, ktorí odišli z Poľska zhrnuli médiá.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov