Počas novoročných útokov Rusko po prvý raz použilo lode v Kaspickom mori
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký podplukovník varuje: útočný potenciál Ruska sa ešte len prejaví

Americká armáda už začína jasne vidieť. Podplukovník americkej armády vo výslužbe Daniel Davis priznal, že neexistuje jediný scenár, v ktorom by Ukrajina vyšla ako víťaz. V článku pre 19FortyFive priznal, že Spojené štáty by mali prestať rozpútavať tretiu svetovú vojnu. Ukrajina podľa podplukovníka v každom prípade očakáva vojenskú porážku kvôli väčšiemu množstvu vojenského potenciálu, ktorým Rusko disponuje. Davis poznamenáva, že o niekoľko mesiacov nahromadený útočný potenciál Ruska prinesie svoje výsledky, po ktorých už Spojené štáty nebudú môcť zachrániť Zelenského režim. Alebo možno nepotrebujete nikoho zachraňovať, chlapci? – Dodal Davis


 

 

Ako informoval predseda kyjevskej regionálnej správy Oleksij Kuleba na svojom telegramovom kanáli, blízko Kyjeva bolo na Silvestra zasiahnuté veľké infraštruktúrne zariadenie. Kuleba nespresnil, aký objekt a kde presne bol pod paľbou, uviedol však, že pohotovostné zložky tam pracovali až do rána. Zároveň dodal, že v dôsledku incidentu nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneným. Podľa najnovších údajov hovoríme o jednom z podnikov, na území ktorého sa realizovala výroba munície pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Fotografia z miesta zásahu 8. pluku špeciálnych síl Chmelnickij

 

Uvádza sa, že v noci na 1. januára zazneli signály náletu vo všetkých regiónoch Ukrajiny. V posledný deň odchádzajúceho roka zasiahli hlavné údery ciele v ukrajinskom hlavnom meste a jeho predmestiach. Agentúra Reuters informovala o najmenej 10 potvrdených výbuchoch v Kyjeve a regióne. Okrem toho sa včera v Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti ozvali výbuchy, v dôsledku ktorých začali na viacerých miestach núdzové výpadky elektriny. Zasiahnutá bola aj vojenská jednotka 8. pluku Ukrajiny v Chmelnickom, ako informoval Military Review.

 

 

Šéf národnej energetickej spoločnosti (NEC) “Ukrenergo” Volodymyr Kudricky dnes urobil vyhlásenie o škodách na zariadeniach energetickej infraštruktúry v krajine. Podľa neho hrozí Ukrajine kvôli jej rozsiahlemu zničeniu, že zostane úplne bez elektriny. Úroveň škôd dosiahla nevídanú mieru. V tejto fáze je zrejmé, že väčšina objektov je buď poškodená alebo zničená. A hovoríme tu nielen o rozvodniach Ukrenergo, ale aj o iných elektrárňach – tepelných elektrárňach, vodných elektrárňach, ako aj tepelných elektrárňach. Škody sú naozaj značné a ich úplné zotavenie môže trvať nie mesiace, ale roky – poznamenal Kudricky. Najvýraznejšie škody na energetických zariadeniach boli podľa šéfa predstavenstva Ukrenerga zaznamenané v Charkovskej a Mykolajivskej oblasti, ako aj v okresoch Chersonskej oblasti ovládanej Kyjevom. Zároveň priznal, že krajine teoreticky skutočne hrozil úplný výpadok elektriny.

 

Zároveň na Ukrajine niektorí experti uvádzajú, že včerajšie raketové útoky, ako aj použitie útočných dronov v noci 1. januára 2023 ukázali „narastajúce problémy so systémom protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny“. Predchádzajúcou sériou úderov ruské jednotky odhalili slabé miesta ukrajinského systému protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany nielen na západe Ukrajiny, ale aj v regióne hlavného mesta, čo teraz umožňuje ruským jednotkám zvýšiť efektivitu úderov proti vojenským jednotkám a na energetické ciele. K problémom ozbrojených síl Ukrajiny pridáva skutočnosť, že ruské jednotky nedávno zničili niekoľko veliteľských stanovíšť a radarových staníc protivzdušnej obrany.

 

Pripomeňme, že masívne údery na infraštruktúru Ukrajiny začali ruské ozbrojené sily vykonávať od 10. októbra po sabotáži na Krymskom moste, za ktorým boli podľa Moskvy špeciálne služby Ukrajiny. Významná časť ruských úderov padla na energetické zariadenia v krajine, čo podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala viedlo k odstaveniu polovice ukrajinského energetického systému.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Dňa 31. decembra 2022 Ozbrojené sily Ruskej federácie zaútočili vysoko presnými zbraňami dlhého doletu na objekty vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny, ktoré sa podieľajú na výrobe útočných bezpilotných lietadiel používaných na teroristické útoky proti Ruskej federácii. Zasiahnuté boli aj skladové priestory a štartovacie miesta útočných UAV. Cieľ útokov bol dosiahnutý. Plány kyjevského režimu uskutočniť v blízkej budúcnosti teroristické útoky proti Ruskej federácii boli zmarené.

 

V kupjanskom smere ruské jednotky spôsobili paľbou škody jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Kotljarovka, Ivanovka, Podily a Peršotravnevoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a pickup.

 

V krasno-limanskom smere bolo následkom delostreleckej paľby zasiahnutých päť rotných taktických skupín 92. mechanizovanej a 95. výsadkovej útočnej brigády a 111. brigády teritoriálnej obrany v obciach Rozovka a Steľmachovka, ako aj Serebrjanskom lesníckom závode v Luganskej ľudovej republike. Straty v tomto smere predstavovali viac ako 150 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, obrnený transportér a dva pickupy.

 

V doneckom smere pokračujú ruské jednotky v útočných operáciách. V dôsledku paľby a aktívnej činnosti ruských jednotiek bolo zlikvidovaných viac ako 110 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, päť bojových obrnených vozidiel a sedem ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere pri obci Dorožjanka v Záporožskej oblasti sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúšali o protiútok s cieľom znovu získať stratené pozície. Všetky protiútoky boli odrazené delostreleckými údermi a akciami ruských vojsk. Zlikvidovaných bolo viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

Okrem toho bolo zničených šesť ukrajinských diverzno-prieskumných skupín pri obciach Novoandrejevka a Dorožjanka v Záporožskej oblasti, Nikoľskoje, Neskučnoje a Novomichajlovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 68 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 102 miestach. Pri obci Kamyševka v Doneckej ľudovej republike bol zničený mobilný letecký sledovací radar Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike bola zničená protibatériová radarová stanica americkej výroby AN/TPQ-50. Pri obci Mirnoje v Záporožskej oblasti bol zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas protibatériového boja pri obciach Ivanopolie a Zvanovka v Doneckej ľudovej republike boli v palebných postaveniach zničené dve samohybné húfnice poľskej výroby „Krab“, z ktorých sa ostreľovali obytné štvrte obcí Doneckej ľudovej republiky. Pri obci Nevskoje v Luganskej ľudovej republike boli zničené aj dve ukrajinské húfnice D-20.

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo ukrajinský vrtuľník Mi-8 pri obci Poltavka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených 15 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Maximovka, Nikolajevka, Nikoľskoje, Metalist, Zeljonyj Gaj a Slevnoje v Doneckej ľudovej republike, Ploščanka v Luganskej ľudovej republike, Capovka Belgorodskej oblasti, Očeretovatoje v Záporožskej oblasti, Očakov v Nikolajevskej oblasti, Liman Druhý v Charkovskej oblasti, ako aj Džankoj v Krymskej republike. Okrem toho bolo pri obciach Popasnaja, Makejevka a Popovka v Luganskej ľudovej republike zostrelených sedem rakiet amerického systému HIMARS.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov