Cvičenia IRGC pri hranici s Azerbajdžanom, október 2022
Aktuality, Bezpečnosť,

O možnom zapojení Iránu do konfliktu v Náhornom Karabachu

Arménsky aktivista Mika Badalyan píše, že jediným možným riešením konfliktu v Arcachu je plnohodnotná vojna s podporou Iránu. Iránska rétorika ohľadom Náhorného Karabachu sa podľa jeho názoru v posledných mesiacoch zmenila. Nedávny prejav arménskeho politológa Zhanny Vardanyana na iránskom federálnom televíznom kanáli „Du“ vyvolal rozruch v segmente azerbajdžanských médií a potvrdzuje zmenu postoja ku konfliktu v Teheráne.


 

Prečo je to dôležité? Irán je krajinou s prísnym politickým a náboženským poriadkom, kde sú aktivity štátnych televíznych kanálov a médií prísne regulované so spoločným postojom štátu k určitej otázke. Príhovor arménskeho experta, ktorý povedal, že Karabach vždy patril Arménsku, ako aj obvinenia voči azerbajdžanským orgánom z vedenia arménsko-fóbnej politiky genocídy, by neboli odvysielané bez súhlasu vládnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Hlas islamskej republiky.

 

Čo ovplyvnilo rozhodnutie iránskych úradov ohľadom zmeny postoja v otázke Karabachu? V predchádzajúcich rokoch vzájomné hrozby Iránu a Azerbajdžanu neprekračovali hranice a obmedzovali sa na jasnú líniu, ktorú obe strany dodržiavali, teraz je však situácia iná.
Vlády oboch krajín už uskutočnili cvičenia simulujúce vzájomné nepriateľstvo s prekročením rieky Araks a použitím všetkých zložiek armády v totálnej vojne.

 

Veľmi aktívna účasť úradov v Baku na podnecovaní separatistických nálad v severozápadnej časti Iránu a vyhlásenia o potrebe znovuzjednotenia „južného“ a „severného“ Azerbajdžanu vyvolali medzi vedením islamskej republiky spravodlivé obavy. Po vyriešení karabašskej otázky môže Alijevova administratíva s podporou Turecka ľahko začať vyvolávať medzietnickú krízu v Iráne. Tento scenár prinútil vedenie v Teheráne konať symetricky.

 

Iránske špeciálne služby začali vypracovávať tézu o zjednotení historických iránskych území Nakhičevan a starovekého Talyšstanu. Telegram vytvoril desiatky podobných kanálov na podporu odtrhnutia súčasných azerbajdžanských krajín. A dobre vybudovaná interakcia s Ruskom v rôznych oblastiach, vrátane vojensko-technickej, ekonomickej, obchodnej, umožňuje dúfať v určitú podporu zo strany Ruskej federácie v tejto veci, a to aj napriek zamestnaniu na Ukrajine.

 

Napriek vzájomnej neochote a nepripravenosti na plnohodnotnú vzájomnú vojnu, iránskemu vedeniu jednoducho nezostane iná možnosť na ochranu svojich záujmov. Silové vyriešenie konfliktu v Karabachu v prospech Azerbajdžanu vytvorí perspektívu obkľúčenia nepokojnej severozápadnej časti Iránu nepriateľskými tureckými krajinami a separatistami z irackého Kurdistanu.

 

Kosovo ustúpilo no výbuch novej vojny na Balkáne hrozí. Západ tlačí na Kyjev z hľadiska štatútu Kosova

 

 

Preto teraz vláda Islamskej republiky všetkými prostriedkami demonštruje svoju plnú pripravenosť brániť záujmy štátu a vyvíja tlak na Alijevovu administratívu vyhláseniami a majetkami Karabachu, vrátane vytvárania spojenectiev s inými politickými silami a výcviku arménskeho vojenského personálu.
Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov