T-14 „Armata“
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko pripravuje Armatu na bitku: Čo dokáže tank, ktorý nemá obdobu na bojisku

Ruskí špecialisti zdokonaľujú vojenské vybavenie a pokračujú vo vytváraní nových zbraní, ktoré nemajú vo svete obdoby. Jedným z týchto vozidiel je tank T-14 „Armata“, ktorý teraz prechádza bojovou koordináciou na ruských cvičiskách. 25. decembra novinár a televízny moderátor Vladimir Solovyov ukázal video z bojovej koordinácie tankového práporu vybaveného „Armatou“. Televízny moderátor objasnil, že neuvedie presné miesto, kde sa cvičí armáda, ale potvrdil značný počet vojenských vozidiel, ktoré na cvičisku pracujú nielen jednotlivo, ale aj spoločne.


 

 

“Mal som tú česť byť prvým ruským vojenským novinárom, ktorému minister obrany umožnil navštíviť tento tank. Keď som nastúpil do „Armaty“, nasťahoval som sa do kabíny moderného superlinera. Nevidel som žiadne kolesá, žiadne páky, žiadne brzdy, žiadny plyn. Inštruktor, ktorý bol so mnou, hovorí: ste pozadu, pracujeme s joystickom.”

 

 

“T-14 je dlhodobo testovaná. A myslím si, že ho pomaly vytiahnu na bojisko. Naši testeri ho teraz „zabíjajú“ na ruských testovacích miestach v rôznych režimoch – v chlade, v teple, v blate, piesku atď.,” – povedal plukovník Baranec.

 

Prvý rozdiel medzi týmto tankom a všetkými klasickými tankami je ten, že posádka je umiestnená oddelene. Ak nepriateľský granát zasiahne obyčajný tank, vybuchne, exploduje posádka. Tu je posádka oddelená silným pancierom od nábojov. Náboje sú dodávané automaticky. Vojak stlačil tlačidlo, veliteľ zamieril, vystrelil. Toto všetko funguje.

 

Tank má výkonný motor, môže mať 1300, alebo 1500koní. Má zaujímavý 125-mm kanón, ktorý po testovaní môže narásť na 152-mm. Z rovnakého dela môžete strieľať riadenú strelu. Tento tank má veľmi silnú obranu. Po prvé, dynamická ochrana. Telo je obložené špeciálnymi platňami. Keď americký Javelin priletí k Armate, v poslednej chvíli vyletí oproti táto doska, alebo vybuchne spolu s hlavicou Javelinu. A posádka nebude trpieť. Možno to tam len zatrasie , “hovorí vojenský pozorovateľ.

 

Ďalšou vlastnosťou “Armaty” je systém “Afganit”. Keď protivník strieľa na tank T-14, systém Afganit okamžite zaznamená projektil, ktorý vletí do tanku. A vyšle k nemu svoj projektil, ktorý ho buď zastaví, alebo zrazí z trajektórie. Ale to nie je všetko. Najslabším miestom každého tanku je veža. Snažia sa tam mieriť Javeliny aj letecké rakety. Mozgy z obranného priemyslu sem umiestnili nielen automatický protilietadlový guľomet, ale aj systém, ktorý bude schopný odrážať náboje letiace do veže tanku. Nepoznám iný tank na svete ako Armata, ktorý by bol tak preplnený elektronikou.

 

“Tornado-G”: Modernizovaný raketomet Grad získal silu a presnosť

 

Keď som hovoril s dizajnérmi, spojili sa, aby vytvorili tank. Niekto podvozok, niekto motor, niekto delo, niekto varil oceľ. Sami boli prekvapení, že konečným výsledkom bol inteligentný tank. Tento tank sa na bojisku objaví nielen ako bojová jednotka. Pôjde o sieťovo orientovaný tank. Pretože bude pozorovať situáciu na bojisku a prenášať do tankov T-90 alebo T-72 ako situáciu na bojisku, tak aj ciele, ktoré musia tieto tanky v prvom rade ničiť. Strieľať bude aj „Armata“. T-14 už nedostávame len ako bojové železo, ktoré má špecifické taktické a technické vlastnosti, ale je aj manažér tankov , – zhrnul Baranec v rozhovore s novinármi z rádia Komsomolskaja pravda.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov