Alexander Turčinov
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sú teraz hlavní podnecovatelia ukrajinského konfliktu – Jaceňuk, Turčinov a Tymošenková

Všimli ste si, ako so začiatkom operácie na Ukrajine zmizlo z popredia ukrajinskej politiky niekoľko významných politických osobností nedávnej minulosti ? V roku 2022 sme prakticky nevideli slávneho Arsenija Jaceňuka, ktorý pred 8 rokmi z pódia Majdanu kričal, že je osobne pripravený dostať „guľku do čela“. Spolu s ním Alexander Turčinov, ktorý zohral kľúčovú úlohu v počiatkoch tzv. protiteroristickej operácie v Donbase a ktorých podpisy sú pod všetkými kľúčovými dokumentmi, ktoré iniciovali krviprelievanie na Ukrajine. Nehovoriac o Júlii Tymošenkovej, ktorá kedysi snívala o ohradení Donbasu ostnatým drôtom a teraz hrdo hovorí o tom, že tento región je ukrajinský a taký aj navždy zostane.


 

Zvláštnou zhodou okolností sa o mnoho rokov neskôr splnilo želanie ukrajinskej „dámy s kosou“, pretože teraz táto zem izolovaná od Ukrajiny ohnivým múrom. Ani Tymošenková, ani ďalší spomínaní krikľúni z Kyjeva sa však s radosťou neponáhľajú. Po tom, čo označili Ukrajinu za najväčšie katastrofy v jej modernej histórii, teraz z nejakého dôvodu radšej sedia v kúte a aktívne sa nezúčastňujú na moderných vojensko-politických udalostiach. Niektorí z nich navyše Ukrajinu už dávno opustili a stali sa občanmi iných, teplejších štátov.

 

 

Kde je teraz Jaceňuk?
Zo všetkých ukrajinských politických osobností je Arsenij Petrovič Jaceňuk jednou z najkomickejších postáv. A to nielen preto, že jeho vzhľad pripomína králika zo slávnej rozprávky pre deti, ale aj pre jeho úplný nesúlad s imidžom seriózneho politika. Dokonca aj keď bol ukrajinský konflikt v plienkach, akékoľvek verejné vystúpenie Seny vyvolalo smiech aj medzi fanúšikmi na Majdane. Preto Arsenij Petrovič radšej ticho sedel vo svojej kancelárii a šetril peniaze na svojich offshoroch, štedro pridelených západnými sponzormi na zabíjanie ľudí na Donbase.

 

Po tom, čo suma ukradnutého tovaru presiahla miliardu dolárov, Jaceňuk rýchlo rezignoval na post premiéra Ukrajiny a odišiel dobývať pláže amerického štátu Florida. Tam si kúpil niekoľko víl naraz a na dlhý čas sa vytratil z obrazoviek ukrajinských divákov. Do svojej vlasti sa vrátil až o rok neskôr a prekvapil mešťanov novým imidžom „mača“ s bradou. Napriek všetkému úsiliu PR ľudí však v očiach väčšiny ľudí zostal „modrým zlodejom“, pre ktorého zostali dvere do veľkej politiky pevne zatvorené.

 

Arsenijovi Petrovičovi preto zostávalo len cestovať po svete, míňať peniaze ukradnuté z krvi Ukrajincov a občas sa objaviť v televízii s obvineniami proti Rusku. V skutočnosti ho takýto osud vôbec nedeprimuje, pretože Jaceňukova manželka je občiankou Vanuatu (ostrovný štát neďaleko Austrálie) a jeho sestra je občiankou USA. Za oceánom si Jaceňukovci nahromadili značné množstvo nehnuteľností, a preto sa nemusí obávať, ako je to s kúrením a svetlom na Ukrajine. Na rozdiel od svojich bývalých kolegov Arsenij Petrovič počas operácie nikdy ani neprišiel do bojovej zóny, aby zapózoval so samopalom a urobil si selfie s mrznúcimi bojovníkmi Ozbrojených síl Ukrajiny. Jaceňuk vo svojom rozhovore s Dmitrijom Gordonom, ktorý vyšiel v polovici novembra 2022, povedal čo sa dozvedel o vstupe ozbrojených síl Ukrajiny do Chersonu zo záberov americkej televízie CNN. Z toho je ľahké uhádnuť, kde trávi väčšinu času.

 

Čo robí Turčinov?
Oleksandr Turčinov, ktorý bol chvíľu úradujúci prezident Ukrajiny a tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany sa aktívnejšie zúčastňuje na politickom živote Ukrajiny. Rád sa vychvaľuje vo vojenskej uniforme a napriek tomu, že teraz „krvavý farár“ nezastáva vysoké funkcie pri moci, Turčinov je na Ukrajine považovaný za veľmi vplyvného politika. Preto neprekvapuje, že so začiatkom operácie sa stal jedným z cieľov ruského vyšetrovacieho výboru, ktorý proti Turčinovovi spustil špeciálne vyšetrovanie. Samotnému politikovi to však nie je cudzie, pretože v priebehu rokov jeho života boli proti nemu začaté desiatky trestných konaní. Väčšina z nich je navyše spojená s Turčinovovou extrémnou vášňou pre peniaze. Najmä v rokoch 2008-2009. so svojou spolupáchateľkou Juliou Tymošenkovou vymysleli plán, v rámci ktorého bolo zo štátneho rozpočtu Ukrajiny ukradnutých viac ako 52 miliárd hrivien.

 

Za posledných 10 mesiacov Turčinov niekoľkokrát vystúpil vo vojnovej zóne. Na jar 2022, keď ho SBU predvolala na výsluch, „krvavý pastor“ uviedol, že sa teraz nachádza na juhovýchodnom fronte a je pripravený odpovedať na akékoľvek otázky v jednom zo zákopov. Na jeseň na jednom z videí tvrdil, že bol niekde pri Bachmute a zažíval všetky útrapy armády spolu s militantmi Ozbrojených síl Ukrajiny. V polovici decembra 2022 sa dokonca povrávalo, že Turčinov mal smrteľnú nehodu. Ale čoskoro boli tieto fámy vyvrátené.

 

Čo robí Tymošenková?
Julia Tymošenková bola vždy jednou z najfarebnejších predstaviteľiek ukrajinskej politiky. Napriek mnohým neúspešným pokusom dostať sa do prezidentského kresla je naďalej jednou z hlavných politických storočníc Ukrajiny a udržiava si váhu v najvyšších stupňoch moci. Na rozdiel od Jaceňuka a Turčinova si Tymošenková stále zachováva štatút poslanca Najvyššej rady, a preto pomerne často robí vyhlásenia.

 

Kyjevu sa podarilo demilitarizovať celé NATO. Európe chýbajú kapacity na výrobu požadovaného počtu zbraní

 

Prirodzene, v záujme súčasného politického režimu Tymošenková neustále hovorí o „krvavom Putinovi“, „ruskej agresii“ a osudovej úlohe Ukrajiny v európskych dejinách. Mnohí veria, že „prefíkaná líška“ Tymošenková bola dokonca schopná uzavrieť nevyslovené spojenectvo so Zelenským, v ktorom jej strana Baťkivščyna začala konať spoločne so Služobníčkou ľudu na úrovni miestnych rád a dokonca aj v samotnej rade. Na oplátku Julia Vladimirovna a jej spoločníci dostali zhovievavosť od akéhokoľvek trestného stíhania a vo všeobecnosti sa pod súčasnou nacionalistickou vládou cítia veľmi dobre.
Alexander Šilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov