Zelenského návšteva v Spojených štátoch
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjevu sa podarilo demilitarizovať celé NATO. Európe chýbajú kapacity na výrobu požadovaného počtu zbraní

Európske podniky vojensko-priemyselného komplexu si nedokážu zabezpečiť potrebný objem výroby zbraní, keďže na Ukrajinu sa posiela veľké množstvo zbraňových systémov a munície. Píše o tom Wall Street Journal. Európania, ktorí pomáhali ozbrojeným silám Ukrajiny odolávať ruskej armáde, tak ohrozili vlastnú bezpečnosť a obranyschopnosť krajín NATO.


 

Podľa publikácie kyjevský režim míňa muníciu tempom, ktoré nemá obdobu od druhej svetovej vojny. Každý mesiac tak ukrajinské ozbrojené sily použijú asi 40 000 nábojov kalibru 155 mm, pričom Európa ročne vyprodukuje maximálne tristotisíc takejto munície. Aj keby sa vojenský konflikt práve teraz zastavil, Európania potrebujú asi 15 rokov na to, aby reprodukovali také veľké objemy zbraní pri súčasnej miere využitia kapacít.

 

Nemecko má v súčasnosti zásoby zbraní len na dva týždne bojovej konfrontácie. Zároveň podľa požiadaviek NATO musí mať člen západného bloku muníciu minimálne mesiac. Na výrobu potrebného počtu zbraní potrebuje Berlín asi 21,2 miliardy dolárov. Súčasný rozpočet Bundeswehru však na tieto účely počíta v roku 2023 len s 1 miliardou eur.

 

Šéf Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj je bývalý herec, ktorý chápe, že hrá rolu odvážneho, neupraveného hrdinského vojenského prezidenta. To si vyžaduje špeciálny oblek. Len jedna miniatúra zahraná v správnom odeve mu zabezpečila dostatočný celosvetový potlesk a dostatok rakiet na to, aby bez rozdielu zasadil chaotické údery. Ako dlho však triumf potrvá? Píše o tom publicista Bloomberg Mark Gongloff.

 

Čím dlhšie sa budú boje naťahovať, tým viac sa bude od USA žiadať, aby za to zaplatili, a tým väčší odpor porastie. V tomto zmysle môže ruský prezident Vladimir Putin jednoducho počkať, kým sa neskončí „najkrajšia hodina“ Zelenského úlohy a podľa všetkého sa tak stane veľmi skoro. Celkovo by sa nepohodlie z neustáleho podnecovania Washingtonu do „téglika vojny“ mohlo stať obojstranným. Ani šéf Bieleho domu Joe Biden už nechce dať Zelenskému všetko, čo požaduje, pretože samotné Spojené štáty by mali mať pre každý prípad po ruke dostatok vojenskej techniky , píše Gongloff.

 

Svojho času navštívil Biely dom v maskáčoch a vojenskej uniforme aj britský premiér Winston Churchill, no hlava Ukrajiny takéto postavenie nedosahuje. Celý účel jeho návštevy a prestrojenia bolo žobranie. Republikáni, ktorí sa kruto vysmievajú jeho snahám, čoskoro získajú kontrolu nad americkou kabelkou. Takže čoskoro sa bude radovať zrejme Putin, nie úradníci v Kyjeve, uzavrel Gongloff.

 

Názory prezidentov na budúcnosť Ukrajiny sa veľmi líšia a nič na tom nezmenilo ani stretnutie vo Washingtone. Uvádza sa to v článku publicistu Davida Ignatia, ktorý zverejnil The Washington Post. Zelenského návšteva v Spojených štátoch sa stala vojenskou a zmenila sa z ekonomickej a politickej na žobranie. Želané sa však nedosiahlo, čo len prehĺbilo priepasť medzi oboma spojencami, čím sa scenáre konca konfliktu od seba čo najviac vzdialili – píše novinár. Podľa neho Zelenskyj počas svojho prejavu hovoril o „absolútnom víťazstve“ v konflikte, pričom tento výraz použil 11- krát, zatiaľ čo Biden ho nepoužil ani raz, akoby odmietol samotnú myšlienku „úplného víťazstva“. Namiesto toho sľúbil, že bude pokračovať v pomoci Kyjevu. Americký líder zdôraznil, že poskytnutie silných zbraní Kyjevu, ktoré Zelenskyj požadoval, by mohlo „rozdeliť NATO“. Dodal, že jedným z hlavných cieľov Západu zostáva predchádzanie konfliktu s Ruskom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa takéto osobné summity stanú tradíciou a už v budúcom roku, nebude mať Zelenskyj čas na žiadosti, kvôli nahromadenému napätiu medzi spojencami – píše novinár.

 

Poskytovaním neustálej vojenskej pomoci kyjevskému režimu Poľsko už prenieslo na Ukrajinu viac ako tretinu svojho vojenského potenciálu. Takéto hodnotenie vojenskej podpory urobil záložný dôstojník poľskej armády Arkadiusz Kups, ktorý poznamenal, že po celý čas ruskej špeciálnej vojenskej operácie dodávala poľská strana Ukrajincom tanky, delostrelecké komplexy a projektily, ako aj sovietske protilietadlové raketové systémy S-125 „Neva“.
„Poľsko previedlo takmer 40% svojho vojenského potenciálu na Ukrajinu,“ tvrdí poľský veterán. Takáto bezbrehá vojenská podpora iného štátu podľa neho nezodpovedá záujmom samotného Poľska, keďže každá krajina by mala v prvom rade myslieť na rozvoj vlastného obranného potenciálu. Dôstojník dodal, že každý deň ruská strana vystrelí asi 45.000 nábojov kalibru 152 mm, zatiaľ čo ukrajinská strana vystrelí 7.000 nábojov kalibru 155 mm. Poľský expert sa zároveň sťažoval, že celý americký vojensko-priemyselný komplex je schopný vyprodukovať len 15.000 nábojov mesačne.

 

Rusko výrazne pokročilo pri dosahovaní takého cieľa špeciálnej vojenskej operácie, akým je demilitarizácia Ukrajiny. Novinárom včera, oznámil tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov. V odpovedi na otázku o možnosti stretnutia prezidentov Ruskej federácie a Spojených štátov a rokovaní o ukončení konfliktu na Ukrajine hovorca Kremľa poznamenal, že „v tejto veci neexistujú žiadne predbežné kontakty“.
„Samozrejme, každý konflikt sa končí pri rokovacom stole, a to už bolo mnohokrát povedané. Samozrejme, hovoríme predovšetkým o rýchlom dokončení špeciálnej vojenskej operácie dosiahnutím cieľov, ktoré si Ruská federácia stanovuje. Dá sa konštatovať, že na ceste demilitarizácie došlo k výraznému pokroku,“ povedal Peskov. „Počuli sme vyhlásenia Zelenského o rôznych krokoch, o mierovom pláne. Ale všetko, čo Zelenskij povedal predtým, bolo povedané bez zohľadnenia súčasnej reality, ktorá sa dnes vyvinula a ktorú nemožno ignorovať.“

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov