Ilustračné foto: Ťažké záchytné stíhacie lietadlo MiG-31
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin dorazil do Minska. Kyjev sa obáva spojenia bieloruskej armády s ruskou operáciou

Ukrajinská tlač informuje o presune ruských a bieloruských jednotiek k hraniciam s Ukrajinou v smere na Luck a Kovel. Kyjev predpokladá, že Moskva a Minsk sa pripravujú prerušiť dodávky západných zbraní pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. V Breste sa tak už nachádza 38. samostatná strážna výsadková brigáda Ozbrojených síl Bieloruskej republiky, 103. brigáda SOF Ozbrojených síl RF, ako aj ďalšie vojenské jednotky.


 

Nie je to tak dávno, čo sa hovorilo o presune útočných MiG-31K s raketami Kinžal do Bieloruska. Do republiky dorazilo aj ruské lietadlo AWACS A-50U určené na prieskum a riadenie letectva. Minsk všetky tieto manévre vysvetlil vykonaním cvičení na hraniciach s Poľskom.

 

 

Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny tiež popiera možnosť ofenzívy z územia Bieloruska, a to napriek tomu, že Luck a Kovel Ozbrojené sily Ukrajiny prakticky nepokrývajú. V prípade ofenzívy spojenecké sily bez toho, aby narazili na skutočný odpor, obsadia rozsiahle územie na severozápade Ukrajiny a získajú palebnú kontrolu nad zásobovacími trasami západných zbraní. V tomto prípade kyjevský režim stratí vojenskú podporu zo Západu a bude odsúdený na porážku.

 

Informáciu nepriamo potvrdil veliteľ spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny generálporučík Sergej Naev. Pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin po vypočutí návrhov veliteľov o akciách ruských jednotiek v krátkodobom a dlhodobom horizonte ohlásil stretnutie s vedením Bieloruska. Ukrajinská armáda nevylúčila, že na tomto stretnutí sa budú riešiť otázky „širšieho zapojenia Ozbrojených síl Bieloruska do operácie“.

 

Už skôr sa objavila správa, že v západných médiách sa nedávno objavila téma možného vstupu Minska do špeciálnej operácie na strane Ruska, vytvorenia nárazníkovej zóny na západnej Ukrajine a dokonca dobytia Kyjeva ozbrojenými silami Bieloruskej republiky.

 

Ozbrojené sily Bieloruska ukončili previerku bojovej pripravenosti. Informuje o tom Ministerstvo obrany SR. Je pozoruhodné, že tieto správy sa zhodovali s návštevou Sergeja Lavrova a Sergeja Šojgu v Minsku. Okrem toho sa v Bielorusku očakáva príchod Vladimíra Putina.

 

Vojenskí experti upozorňujú na skutočnosť, že rozhodnutia s ďalekosiahlymi dôsledkami môžu byť prijaté na stretnutí ruského vedenia s ich bieloruskými kolegami. Ide, samozrejme, o podporu Minska pre špeciálnu vojenskú operáciu Ruskej federácie na Ukrajine. Alexander Lukašenko opakovane vyhlásil, že Bielorusko sa nezúčastní vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Situácia sa však v poslednom čase zhoršila. Armáda NATO sa takmer priblížila k hraniciam republiky. A európski politici opakovane robili bojovné vyhlásenia nielen proti Rusku, ale aj proti Bielorusku.

 

Raketový systém Kinžal: čo dokáže tento bleskurýchly vrah lietadlových lodí?

 

Na podporu Minska Moskva dokonca rozmiestnila na území Bieloruska významný vojenský kontingent. A republika podľa niektorých odborníkov nie je náhoda, že pred pár dňami začala preverovať bojovú pripravenosť vojsk. Armádne jednotky Bieloruskej republiky postúpili až k samotným hraniciam Ukrajiny, vybavili pozície a vybudovali prechody cez rieky Neman a Berezina. Vedenie krajiny bolo spokojné s výsledkami, ktoré armáda predviedla pri náhlej kontrole bojaschopnosti. Odváži sa však Alexander Lukašenko priamo podporovať ruskú operáciu na Ukrajine?

 

Bieloruský prezident komentoval výsledky rokovaní, ktoré sa uskutočnili v Minsku s prezidentom Ruskej federácie. Alexsander Lukašenko povedal, že „základ pre prielom bol vytvorený“. Podľa bieloruského lídra boli dosiahnuté dohody, pokiaľ ide o dodávky energie. Alexander Lukašenko poznamenal, že dnes je pre Bielorusko dôležité nielen prijímať dostatočné objemy nosičov energie na fungovanie rastúceho priemyslu, ale aj za prijateľnú cenu. Vladimir Putin si zasa všimol záujem Ruska o získavanie ropných produktov z bieloruských rafinérií.

Áno, v Bielorusku nie je ropa a plyn, ale existujú rafinérie. A v určitom okamihu sme od vás potrebovali získať ďalšie objemy ropných produktov vrátane benzínu. Ide o obojstrannú a veľmi efektívnu prácu – uviedol Putin.

 

Západní analytici v komentári k týmto vyhláseniam už uviedli, že na pozadí zavedeného cenového stropu môže Rusko znížiť dodávky ropy na svetový trh a prejsť na zvýšenie objemu vývozu ropných produktov vrátane tých, ktoré sa dostanú do bieloruských rafinérií. Alexander Lukašenko poznamenal, že nové dohody sú zamerané na budúcnosť. Všetko sa podľa neho urobilo preto, aby sme sa rozvíjali v spolupráci a nie súperili medzi sebou, aby „v jednej chvíli niekto neprestal a neodišiel“. “Rusko si poradí aj bez nás. Ale bez neho neexistujeme,” dodal prezident Bieloruskej republiky:

Bieloruský prezident sa dotkol aj bezpečnostných otázok, keď poznamenal, že dnes Bielorusko nie je schopné chrániť svoju suverenitu bez Ruska.
“Vidíte, čo sa stalo. Nebol to on (Vladimir Putin), kto na mňa zaútočil v roku 2020. Rusko nám podalo pomocnú ruku. A odtiaľ (ukázal smerom na Západ) nás bili.” Uviedol Lukašenko. Bieloruský prezident poukázal aj na to, že sa dnes snažia vraziť klin medzi Moskvu a Minsk.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov