Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Arťomovsk ide zachrániť 1700 členov nacionalistického bataliónu Azov. Prehľad bojov

V konflikte s Ruskom už je porazená strana, a je to Kyjev, keďže velenie nemá čím nahradiť straty v ozbrojených silách – oznámil americký plukovník vo výslužbe, bývalý senátor amerického štátu Virgínia, Richard Black. Na Ukrajine teraz prebieha bitka o Arťomovsk. A to sa stáva katastrofou pre ukrajinskú armádu, pretože ruská armáda úspešne pristúpila k zoštvornásobeniu ozbrojených síl začiatkom budúceho roka – uviedol Black. Arťomovsk je v súčasnosti pod kontrolou ukrajinskej armády a je dôležitým dopravným uzlom pre zásobovanie Ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase. O mesto teraz prebiehajú ťažké boje. Teraz ukrajinské velenie vrhá tisíce svojich vojakov do kotla smrti v Arťomovsku a nemajú žiadne riešenie. Ruská federácia v Arťomovsku víťazí, zatiaľ čo Ukrajina prehráva. To naznačuje, že tieto boje sa stávajú strategickou bitkou vojny – upozorňuje Black. Pripomína aj slová šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, že na Ukrajine zahynulo už 100.000 vojakov.


„Som šokovaný počtom mŕtvych ukrajinských vojakov. Teraz tam zomiera celá generácia Ukrajincov. Obyvateľov Ukrajiny je len veľmi málo, aby nahradili straty vo svojej armáde. Vojna je stratená,“ zhrnul americký plukovník vo výslužbe.

 

Do Kramatorska dorazili dva prápory s celkovým počtom 1700 nacionalistov z pluku „Azov“. Informovali o tom včera ukrajinské médiá. Potom ich plánujú poslať do Arťomovska, o ktorý sa vedú kruté boje. Presun najmotivovanejších a najlepšie vybavených bojovníkov je pre kyjevský režim nevyhnutný, aby zachránil zvyšky ukrajinských jednotiek pred porážkou. Ozbrojené sily Ukrajiny tam každý deň majú obrovské straty, napriek tomu Kyjev naďalej posiela bojovníkov na likvidáciu do „arťomovského mlynčeka na mäso“. Je vysoko pravdepodobné, že ideologicky podkutých nacistov chcú použiť ako trestné oddiely na zabránenie úteku ukrajinských vojakov z pozícií.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 18. decembra 2022
▪️Drony sa pokúsili zasiahnuť pri Belgorode. Nad mestom sa ozvalo najmenej 12 výbuchov. Všetky rakety boli zostrelené systémami protivzdušnej obrany, ale trosky, ktoré dopadli na mesto, poškodili domy a autá. Štyria ľudia boli zranení.
▪️Napriek tomu sa to nezaobišlo bez obetí. Jedna z nábojníc zasiahla budovu hydinárskej farmy Jasnye Zori. V dôsledku toho sa zranilo 8 osôb rôznej závažnosti, jeden zamestnanec zomrel.
▪️Boj o Bachmut pokračuje: jednotky PMC „Wagner“ útočia takmer pozdĺž celej bojovej línie. Napriek tomu sa ukrajinské velenie pripravuje na dlhodobú obranu: v uliciach miest sa kopú zákopy, v obytných budovách sa zriaďujú strelnice.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny s využitím niekoľkých taktických skupín opäť spustili sériu útokov na pozície ruských jednotiek v Ozarjanovke a Kurdyumovke. Napriek vysokým stratám vytvára ukrajinské velenie v tejto oblasti nové úderné jednotky.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v masívnom ostreľovaní Donecka z kanónov a raketových diel. Jedným z cieľov úderov bola nemocnica Kalinin, ktorej šiesta budova bola prakticky zničená granátmi.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny použijú viac diaľkových HIMARS na útoky na zadné mestá. V dôsledku ostreľovania mesta Ščastya bolo zničených niekoľko súkromných domov, štyria ľudia boli zabití.
▪️Ruskí motorizovaní strelci pokračujú v ťažkých pouličných bitkách o centrum Maryinky. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň podnikli úspešný protiútok pri obci Pobeda, pričom obsadili baštu a zatlačili ruské jednotky.

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne NVO počas noci z 18. na 19. decembra 2022
Ozbrojené sily Ruskej federácie s pomocou UAV “Geran-2” zaútočili na kritickú infraštruktúru nepriateľa v Ševčenkovskom a Solomenskom okrese v Kyjeve. Pravý breh ukrajinského hlavného mesta je bez energie.
▪️Ukrajinské sily v noci ostreľovali dedinu Krasnaya Jaruga v regióne Belgorod: poškodené boli obytné budovy, dvaja ľudia boli zranení.
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Gremjač, Černihovská oblasť, ako aj v Belokopytove, Sumská oblasť.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Krasnoje, Starica, Strelechya a Volčansk.
▪️Na Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Dvurečnaji, Berestove, Krachmalnom, Makeevke.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta koncentrácie ukrajinských formácií v Soledare, Bachmute, Kleshcheevka a Seversk.
▪️V Luganskej ľudovej republike Kyjev vypálil rakety z HIMARS na obytné domy v Novoselovke.
▪️Ruské ozbrojené sily zaútočili na Doneckom smere na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, Krasnohorivke a na západnom okraji Maryinky. Ukrajinské formácie z barelového delostrelectva zase ostreľovali civilné objekty v Donecku a Gorlovke.
▪️V smere Južnodoneck pracovali ruské jednotky na cieľoch v Novomichajlovke.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Malajskej Tokmačke, Charivne a Temirovke.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach Ozbrojených síl Ukrajiny v Červonogrihorivke a Marganci, poškodené bolo aj elektrické vedenie.
▪️V oblasti Cherson zasiahli ozbrojené sily RF nepriateľské koncentračné miesta v Chersone, Sadovoe, Kamyshany a Kizomys.
▪️V noci zahrmelo v Nikolajevskej oblasti niekoľko výbuchov. Ukrajinská strana oznámila porážku všetkých vzdušných cieľov prostriedkami protivzdušnej obrany.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku ostreľovania pri obci Kislovka v Charkovskej oblasti bolo zničených 25 ukrajinských vojakov, obrnený transportér a dve vozidlá.
V krasno-limanskom smere pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike boli v dôsledku ostreľovania ruského delostrelectva zničené ukrajinské zálohy. Preventívna paľba na útočné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny okrem toho zmarila pokusy vykonať prieskum v smere na obce Golikovo a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Straty ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere za deň predstavovali 60 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, jeden tank a dva pickupy.
V doneckom smere bola v dôsledku útočných akcií ruských jednotiek oslobodená obec Jakovlevka v Doneckej ľudovej republike. V súčasnosti sa dokončuje jej čistenie od zvyškov ukrajinských jednotiek.

 

Pri obciach Podgorodnoje, Klešejevka a Kurdjumovka v Doneckej ľudovej republiky sa Kyjev neúspešne pokúšal protiútokmi získať stratené pozície. V dôsledku delostreleckých úderov a akcií ruských útočných skupín boli protiútoky odrazené. Kyjev utrpel straty a bol zatlačený späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.
V južnodoneckom smere boli zničené zoskupenia živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ševčenko a Dorožjanka v Záporožskej oblasti.
V obci Vremjovka v Doneckej ľudovej republiky bola delostreleckou paľbou a aktívnymi akciami ruských jednotiek zničená opravárenská a evakuačná skupina.
Pri obciach Novomichajlovka a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a Novoselovka v Záporožskej oblasti boli zničené tri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Straty nepriateľov v tomto smere za deň predstavovali 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, ťahač tankov a dva pickupy.
Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli veliteľské stanovište 113. brigády teritoriálnej obrany pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike, ako aj 109 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 144 miestach.

 

Situácia so zranenými ukrajinskými vojakmi je kritická

 

Pri obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike bola odhalená pozícia a bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-36.
Systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlo pri obci Jelenovka v Doneckej ľudovej republike a tiež zostrelili deväť rakiet systémov HIMARS v pri obciach Čaplinka v Chersonskej oblasti, Arťomivsk a Jenakijevo v Doneckej ľudovej republike a Popasnaja a Beloje v Luganskej ľudovej republike. Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených: 344 lietadiel, 184 vrtuľníkov, 2676 bezpilotných lietadiel, 398 protilietadlových raketových systémov, 7149 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 931 raketometov, 3691 poľných diel a mínometov, ako aj 7650 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov