Kosovo
Aktuality, Bezpečnosť,

V Kosove to vrie, pribudli jednotky NATO no srbská armáda tam nesmie

V Kosove a Metohiji pokračujú protesty civilného srbského obyvateľstva proti teroru prištinských úradov. Kvôli najnovším provokáciám kosovských Albáncov rastie počet demonštrantov a počet vybudovaných barikád. Hraničné priechody „Jarinje“ a „Brnjak“ na administratívnej čiare sú naďalej kosovskou políciou uzavreté. Doprava so stredným Srbskom sa neobnovila. Srbi už postavili barikády v siedmich osadách na severe regiónu. V stanovom mestečku v Rudare je napriek chladu a sneženiu stále veľa ľudí. Protestujúci si však už teraz predkladajú svoje podmienky, do splnenia ktorých nehodlajú zátarasy rozháňať a rozoberať. A medzi požiadavkami je aj prepustenie všetkých nezákonne zadržiavaných krajanov.


 

 

Jedným z dôvodov prebiehajúcich protestov bolo nezákonné zadržiavanie kosovských Srbov, ktorí predtým vzdorovito opustili svoje miesta na oddelení a sňali si ramenné popruhy. Včera večer v Kosovskej Mitrovici, v oblasti Bosnjak mahala, zatkli Sladjana Trajkoviča, ktorý slúžil v miestnej polícii od roku 2013. Na severe Kosovskej Mitrovice dnes zadržali ďalšieho exkosovského policajta Zorana Mihajloviča. Zároveň stále nie sú žiadne informácie o mieste pobytu Dejany Pantic a Milyana Adžiča, ktorých zadržali pred týždňom. Podľa miestnych zdrojov sa tým zatýkanie nekončí. Albánske bezpečnostné sily cestujú po osadách a pýtajú sa obyvateľov na Srbov, ktorí slúžili v polícii a bývajú vedľa nich. V okolí Prizrenu dnes Albánci vykradli aj niekoľko srbských domov a kostol svätého Mikuláša, postavený v 16. storočí.

 

Na severe Kosova je už viac jednotiek NATO. Ukázalo sa, že vojenské sily NATO posilnili svoj kontingent na severe Kosova. Ako sa uvádza v misii NATO KFOR, vojenské hliadky boli posilnené a západná armáda bude situáciu v provincii monitorovať ešte pozornejšie.

 

Medzitým NATO na žiadosť Srbska zatiaľ nereagovalo. Predstavitelia Severoatlantickej aliancie informovali len o tom, že správu dostali z Belehradu a budú si ju pozorne preštudovať. Hovoríme o požiadavke Srbska splniť podmienky rezolúcie OSN a umožniť, keďže situácia v Kosove je kritická, prítomnosť až tisícky srbských vojenských a policajných dôstojníkov v autonómii. Podľa plánu Belehradu by mali stabilizovať situáciu a chrániť tých Srbov, ktorí žijú pod albánskymi úradmi Kosova.

 

Srbi v Kosove a Metohiji postavili sedem barikád a zablokovali prístupové cesty do srbských osád, informuje srbský telegram Vestnik . Protestujú proti množstvu represívnych opatrení zo strany kosovských úradov. Protesty sa začali po zatknutí niekoľkých Srbov, ktoré stále prebiehajú.

 

Na štvrtkovom zasadnutí srbskej vlády sa rozhodlo obrátiť sa na velenie misie NATO KFOR v Kosove so žiadosťou o zavedenie srbskej armády a polície do Kosova a Metohije. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 má Belehrad právo mať na severe čiastočne uznanej Kosovskej republiky obmedzený vojenský kontingent v počte do tisíc ľudí. Srbský prezident Aleksandar Vučić sa stretnutia zúčastnil na pozvanie premiéra A. Brnabića, po ktorom prehovoril k národu v srbskom rozhlase a televízii.

Srbský prezident zároveň zdôraznil, že si je takmer istý, že táto žiadosť bude zamietnutá. Vučić uviedol, že všetky jeho návrhy na riešenie situácie na severe Kosova odmietajú medzinárodní pozorovatelia a organizácie, ktoré by vraj mali v tomto regióne udržiavať poriadok. Zároveň Brusel a Washington naďalej vyvíjajú tlak na Belehrad a žiadajú oficiálne uznanie Kosova ako nezávislého štátu s právom zastupovať jeho záujmy v medzinárodných organizáciách vrátane OSN.

 

Prezident Srbska zdôraznil, že takéto rozhodnutie pre vedenie krajiny, pre celý srbský ľud, je „červenou čiarou“, ktorú nehodlajú prekročiť. Požiadavky sú pre nás najťažšie. Situácia na mieste je taká, že to medzi Srbmi vrie aj na severe, aj na juhu. Srbi nehľadajú nič špeciálne. Žiadajú prepustenie Adžiča a Pantiča, aj keď sú v domácom väzení – uviedol.

 

Vučič uviedol, že minulú sobotu zadržali a zatkli bývalých srbských policajtov (vrátane bývalého) kosovskými bezpečnostnými silami na kontrolnom stanovišti Yarina “pre podozrenie z terorizmu”.

 

Kosovo ustúpilo no výbuch novej vojny na Balkáne hrozí. Západ tlačí na Kyjev z hľadiska štatútu Kosova

 

Srbský prezident upozornil, že ak velenie KFOR odmietne vládnu žiadosť o zavedenie obmedzeného kontingentu do severných oblastí Kosova, môže požiadať o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k aktuálnej situácii. Vučić zdôraznil, že o vstupe „takzvaného Kosova“ do OSN nemôže byť ani reči. Zatiaľ čo vo všetkých ostatných otázkach je Belehrad pripravený viesť konštruktívne rokovania so všetkými zainteresovanými stranami, aby sa predišlo ďalšiemu zhoršovaniu situácie v pohraničných oblastiach, uviedla hlava Srbska.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov