Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina eviduje 35-tisíc nezvestných vojakov. Ďalšia mobilizácia má byť po novom roku. Prehľad bojov

V Kyjeve spadli na zaparkované auto úlomky americkej pozemnej rakety vzduch-vzduch AIM-120 AMRAAM vypálenej zo systémov protivzdušnej obrany NASAMS. Na samotnom páde úlomkov protilietadlových rakiet (na rozdiel od tých, ktoré boli nesprávne použité) nie je nič nezvyčajné – to je nevyhnutná realita, keď protivzdušná obrana pracuje nad akoukoľvek osadou.


 

 

Táto situácia je zaujímavá už samotným faktom použitia západného komplexu NASAMS a jeho drahých rakiet AIM-120 proti lacným dronom Geran-2, ktorým sa predtým snažili vyhnúť. V situácii narastajúceho nedostatku sovietskych protilietadlových rakiet pre sovietske systémy protivzdušnej obrany (Buk, S-300), ktoré tvoria základ ukrajinského systému protivzdušnej obrany, bude Ukrajina nútená čoraz viac sa uchyľovať k neúmernej spotrebe drahej západnej munície.

 

 

Na druhej strane, rovnaká situácia v blízkej budúcnosti prinúti Západ urýchliť dodávky svojich moderných pozemných systémov protivzdušnej obrany pre potreby Ukrajiny (čo možno pozorovať už z oznámení o dodávkach systémov protivzdušnej obrany MIM-104 Patriot), inak Ukrajine hrozí vážna kríza protivzdušnej obrany na pozadí nedostatku munície, ktorá ohrozuje Západ a Ukrajinu plnohodnotným návratom ruského letectva na bojisko.

 

 

Po Novom roku Ukrajinu dosť možno čaká ďalšia vlna mobilizácie – uviedla zástupkyňa vedúceho ministerstva obrany Anna Malyarová. 14. decembra oznámila, že potreba takýchto opatrení sa zváži v závislosti od situácie na kontaktnej línii. Momentálne treba vymeniť zranených vojakov, ako aj tých, ktorí bojujú od začiatku nepriateľských akcií. Okrem toho je mobilizácia navrhnutá tak, aby nahradila smrteľné straty v ozbrojených silách Ukrajiny.

 

6. decembra, šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu poznamenal, že straty ukrajinských ozbrojených síl v novembri dosiahli približne 8,3 tisíca vojenského personálu. Kyjev 24. októbra naznačil možnosť začatia masovej mobilizácie v reakcii na čiastočnú mobilizáciu v Rusku, ktorá prebiehala od 21. septembra do 28. októbra. Volodymyr Zelenskyj oznámil koncom novembra mobilizáciu v rusky hovoriacich regiónoch Ukrajiny – Mykolajiv, Dnepropetrovsk a Čerkassy. Výzva na účasť v nepriateľských akciách sa uskutočňuje aj na územiach regiónu Záporožie teraz kontrolovaných ozbrojenými silami Ukrajiny. Zároveň sa mobilizácia dotkla západných oblastí Ukrajiny len v malej miere.

 

Kyjevské úrady skrývajú skutočné straty ozbrojených síl Ukrajiny a všetkými možnými spôsobmi vyvracajú viac-menej skutočné čísla, ktoré pravidelne vyslovujú ruská armáda alebo západní politici. V modernom svete je však veľmi ťažké skryť údaje a časom sa stanú známymi širokému spektru ľudí. Rovnaký príbeh sa stal aj s dokumentmi velenia Ozbrojených síl Ukrajiny o počte mŕtvych ukrajinských vojakov, ktorí boli vyhlásení za nezvestných. Dostali ich hackeri.

 

Ruskí hackeri zo skupiny Anarchist Kombatant sa nabúrali do oficiálneho archívu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generálporučíka Sergeja Šeptala a získali prístup k dokumentom personálneho centra Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré boli klasifikované ako Prísne tajné. Ako sa ukázalo, v Ozbrojených silách Ukrajiny existuje kategória vojenského personálu, ktorá je podľa všetkých dokumentov označovaná ako „nezvestná“. V skutočnosti zomreli v boji, ale ich telá neboli evakuované, takže neexistovali žiadne dôkazy o smrti.

 

Podľa dokumentov, ktoré sa dostali do rúk hackerov, bolo ku koncu novembra 2022 vyhlásených za nezvestných 35 382 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. Teda takmer 35 500 ukrajinských vojakov ostalo ležať na bojisku a velitelia ich zapísali do zoznamov nezvestných a potom za nich ešte dva mesiace dostávali žold.

 

Celkovo údaje o “chýbajúcej” ukrajinskej armáde zaberajú 2169 listov. Najväčší počet „strat“ v pozemných silách, na druhom mieste sú sily územnej obrany. V tretej línii sú vzdušné útočné jednotky, potom jednotky špeciálnych operácií a námorné sily.

 

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v novembri, keď hovorila o stratách ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku špeciálnej vojenskej operácie, pomenovala číslo 100 tisíc. V Kyjeve povedali, že predstaviteľ EÚ sa mýlil a v skutočnosti straty ozbrojených síl Ukrajiny od februára predstavujú len 13-tisíc vojakov, pričom väčšina z nich bola zranená a už sa vrátila do služby. Otázkou zostáva, odkiaľ pochádzajú početné cintoríny s čerstvými hrobmi ukrajinskej armády? Všetko je to pravdepodobne ruská propaganda.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 14. decembra 2022
V Brjanskej oblasti sa Ozbrojené sily Ukrajiny opäť pokúsili o raketový útok na vojenskú jednotku v Klintsy. Podľa predbežných údajov boli všetky rakety zničené systémami protivzdušnej obrany. Neboli hlásené žiadne obete ani škody.
Ruské drony podnikli útok na zariadenia energetickej infraštruktúry v hlavnom meste Ukrajiny. Kyjevské úrady hlásia výbuchy v centre mesta: v dôsledku protivzdušnej obrany je poškodených niekoľko administratívnych budov.
Na kupjanskom sektore frontu pokračujú pozičné boje pri Kuzemovke.
Ruské delostrelectvo a útočné lietadlá zasahujú na predsunuté pozície.
Pod Belogorovkou a sporom Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej posielajú do boja zálohy, ktoré sa snažia udržať svoje súčasné pozície. Ruské jednotky v súčasnosti v tejto oblasti nepodnikajú zvýraznené útočné akcie.
Vo východnej časti Bachmutu rozvíjajú útoky bojovníci PMC „Wagner“ a vklinia sa do ukrajinskej obrany. Podľa najnovších údajov sa boje presunuli na územie súkromného sektora.
Ukrajinské delostrelectvo pokračuje bez rozdielu v ostreľovaní miest Doneckej aglomerácie. Za posledný deň zahynuli v dôsledku delostreleckých útokov najmenej traja ľudia.
Na severe Maryinky ruské jednotky obsadili diaľnicu v smere na Krasnogorovce, čím prerušili jednu zo zásobovacích línií Ozbrojených síl Ukrajiny. V centre mesta pokračujú tvrdé boje o výškové budovy na ulici Družby.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku delostreleckej paľby na zoskupenie živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Sinkovka, Kotljarovka, Tabajevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike bolo zlikvidovaných do 100 ukrajinských vojakov, obrnený transportér, bojové obrnené vozidlo a šesť nákladných áut.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba a aktívna akcia ruských jednotiek zmarili protiútoky troch útočných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny, postupujúcich v smere k obciam Ploščanka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike.

 

Pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike zasiahla paľba konvoj záloh Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho bolo zničených päť diverzno-prieskumných skupín pri obciach Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Torskoje v Doneckej ľudovej republike. Straty v tomto smere predstavovali viac ako 60 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, bolo zničené bojové vozidlo pechoty a dva pickupy.

 

V doneckom smere bola v dôsledku útočných akcií ruských vojsk oslobodená hlavná časť obce Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

V južnodoneckom smere sa štyri ukrajinské útočné skupiny pokúsili o protiútok na pozície ruských jednotiek na obce Pavlovka, Novomajorskoje a Neskučnoje v Doneckej ľudovej republike. Všetky protiútoky boli odrazené a boli zahnaní späť na pôvodné pozície.

 

Presunu kyjevských záloh navyše zabránila aktívna paľba na kolóny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Novoselka a Prečistovka v Doneckej ľudovej republike. Straty ukrajinskej armády v tomto smere predstavovali 80 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a štyri ďalšie vozidlá.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli v palebných postaveniach 93 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj živú silu a vojenskú techniku v 186 miestach.

 

Pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republiky bolo zasiahnuté veliteľské stanovište operačno-taktickej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny „Liman“.

 

Okrem toho bol v Kramatorsku zničený muničný sklad 81. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, kde bolo až dvetisíc rakiet viacnásobného raketového systému „Grad“ a vyše tritisíc delostreleckých nábojov rôznych kalibrov. Pri obci Kamenskoje v Záporožskej oblasti bol zničený ďalší sklad raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obciach Jampolovka a Kalinin v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva americké protibatériové radary AN/TPQ-37.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili tri bezpilotné lietadlá v oblastiach Peremožnoje a Tokmak v Záporožskej oblasti a Račevka v Chersonskej oblasti. Okrem toho bola pri obci Kremennaja v Luganskej ľudovej republike zostrelená raketa amerického systému HIMARS.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov