Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina prechádza na diverzné akcie – rozvinúť ofenzívu sa nepodarilo. Prehľad bojov

Ruské jednotky v dôsledku prebiehajúcej ofenzívy obsadili nové línie v smere Krasno-Limansky. Zároveň potlačili dva protiútoky spoločných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov v smere na Červonopopovka a Červoňaja Dubrava v LĽR. Útočné operácie spojeneckých síl v Doneckej republike pokračujú. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny takmer nepretržite presúva živú silu a techniku ​​smerom na Doneck.


 

Pri absencii možnosti rozvinúť rozsiahlu protiofenzívu Ozbrojené sily Ukrajiny na Donbase prešli na aktívne využívanie diverzných skupín. Predtým boli takéto taktiky označované ako „útoky v malých mobilných skupinách“. Dve takéto skupiny objavila a zničila ruská armáda pri obci Vladimirovka v Doneckej republike. Spolu so štyridsiatimi militantmi boli zničené dva obrnené transportéry a štyri pickupy.

 

Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny vo svojej včerajšej správe potvrdzuje aktívne útočné operácie ruskej armády na Donbase. Ukrajinské velenie uvádza, že v dôsledku útoku na trinásť osád boli „všetky útoky odrazené“. Tradične varujú, že „hrozba raketových útokov na zariadenia energetického systému a kritickú infraštruktúru na celej Ukrajine pretrváva“.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v noci z 10. na 11. decembra 2022
▪️V regióne Sumy ruské jednotky a delostrelectvo pracovali na cieľoch vo Vintorovke a Mogrice.
▪️V Charkovskej oblasti ozbrojené sily RF zasiahli nahromadé sily Ozbrojených síl Ukrajiny v Strelechya, Zeleny, Starica, Chugunovka, Varvarovka a Chernyakovo.
▪️Na Starobelskom smere zaútočili ruské sily na pozície v Dvurečnom, Peščanoch, Krachmalnom, Berestovoji, Ternom, Novoegorovke a Makejevke.
▪️V smere Bachmutskij (Artemovskij) pôsobili Ozbrojené sily RF na cieľoch vo Verchnekamenskom, Veselom, Belogorovke, Soledare, Bachmutskom, Bachmute (Artemovsku) a Belaja Gora.
▪️Na Doneckom smere zaútočilo ruské delostrelectvo na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdiivke a na okraji Maryinky. Ozbrojené sily Ukrajiny opäť ostreľovali Doneck, Jasinovataja, Kaštanovka a Panteleymonovka.
▪️Ozbrojené sily RF zasiahli v smere Južnodoneck pozície v Ugledare, Boľšaja Novoselka, Neskučnyj a Prečistevka.
▪️V Záporožskom regióne pôsobili ruské jednotky na pozíciách a sústredeniach Ozbrojených síl Ukrajiny v Orekhove, Guľajpoli, Malajskej Tokmačke, Zalizničnom a Novoandreevke, ako aj v Nikopole v Dnepropetrovskej oblasti.
▪️V južnom sektore frontu zaútočili Ozbrojené sily RF na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone. Ukrajinské formácie zasa ostreľovali Kachovce.

 

O priebehu ruskej špeciálnej vojenskej operácie informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo paľbou zlikvidovaných viac ako 30 ukrajinských vojakov a tri pickupy pri obciach Sinkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti. V krasno-limanskom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách, v dôsledku čoho boli obsadené výhodnejšie línie. Delostrelecká paľba a aktívna akcia vojsk zmarili dva protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny posilnených zahraničnými žoldniermi v smere na obce Červonopopovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 60 ukrajinských vojakov a žoldnierov, bojové vozidlo pechoty a dve obrnené vozidlá.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách a v tomto smere zahynulo viac ako 50 ukrajinských vojakov a boli zničené dve bojové vozidlá pechoty, obrnený transportér a tri nákladné autá.

 

V južnodoneckom smere boli zmarené útoky jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ruských jednotiek v smere na obce Sladkoje a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike. Jednotky boli porazené delostreleckou paľbou a zahnané späť na pôvodné línie. Okrem toho boli pri obci Vladimirovka zničené dve diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Kyjev v tomto smere prišiel o 40 vojakov, dva obrnené transportéry a štyri pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili šesť nepriateľských veliteľských stanovíšť v obciach Sinkovka, Krugľakovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti, Nevskoje v Luganskej ľudovej republike, Bachmutskoje a Kleščejevka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zasiahnutých 92 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, ako aj živá sila a vojenská technika v 197 miestach.

 

Pri obci Torskoje v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-36. Dva raketové systémy „Grad“ boli zničené v palebnom postavení pri meste Seversk v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zničili štyri bezpilotné lietadlá v oblastiach Jelenovka, Blagoveščenka a Valerjanovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zostrelených 10 rakiet systémov HIMARS, „Uragan“ a „Oľcha“ pri obciach Komsomoľskoje, Novogorovka a Žovtnevoje v Záporožskej oblasti.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov