Ilustračný obrázok, pohľad na krídlo bitevného lietadla Su-25, zdroj: topcor.ru
Aktuality, Letectvo,

Ruský pilot pristál s lietadlom Su-25 so zatiahnutým podvozkom

Na sociálnych sieťach naberá na popularite video, na ktorom ruský bojový pilot pristáva s bitevným lietadlom Su-25 na vzletovej a pristávacej dráhe letiska bez vysunutého podvozku. Čas a miesto pristátia zostávajú nateraz neznáme. S najväčšou pravdepodobnosťou na ruskom bojovom lietadle, vracajúcom sa na letisko po vyplnení bojových úloh zo zóny bojových operácií ruských vojsk, prestal pracovať systém vysúvania podvozku. Napriek tomuto problému sa pilotovi podarilo s lietadlom bezpečne pristáť.


 

Ako však zdôrazňujú špecialisti, to čo je možné vidieť na videu, možno označiť za veľmi zriedkavú udalosť. Ako najpravdepodobnejšie sa javí, že na stroji Su-25 zlyhal hlavný systém vysúvania podvozku lietadla s pomocou hydrauliky. Navyše zrejme nezafungoval ani núdzový systém vysúvania podvozku pomocou pneumatického systému lietadla.

 

 

Pravidlá pre pilotov pri podobných situáciách striktne zakazujú pristátie s lietadlom. Pilot bol teda povinný katapultovať sa, nakoľko aj tá najmenšia chyba, ktorá sa mohla vyskytnúť počas tohto vysoko nebezpečného pristávacieho manévru, je takmer neriešiteľná a vedie takmer okamžite ku katastrofe. Avšak, ako je z videa zrejmé, pilot sa rozhodol zachrániť lietadlo a zvolil si risknúť pristátie aj s takto s poškodeným strojom.

 

Na záberoch je možné vcelku dobre vidieť, ako Su-25 dosadá na brucho. Niekoľko desiatok metrov sa stroj kĺže po betónovom povrchu letiska, no nakoniec bezpečne zastavuje. Na záver možno vyzdvihnúť vysoký profesionalizmus pilota, ktorý dokázal zachrániť drahé bojové lietadlo, ako aj jeho odvahu a celkom zjavné letecké majstrovstvo. V komentároch na sociálnych sieťach sa v mnohých príspevkoch okrem pochvál objavujú aj návrhy odmeniť pilota štátnym vyznamenaním.
Ivan Stodola

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov