F-35 Lightning II
Aktuality, Bezpečnosť,

Použité na Ukrajinu – nové na Taiwan. Americký Kongres schválil rekordný rozpočet na obranu

Americká armáda aktívne implementuje program rozvoja a zlepšovania komunikačných kanálov pomocou pokročilých technológií, vrátane zvýšenia nákupu služieb od komerčných spoločností. Jednou z priorít je podľa Pentagonu rozšírenie využívania satelitného internetu na takú úroveň, aby ozbrojené sily v tejto veci držali krok so súkromnými užívateľmi, ktorí majú široký výber operátorských služieb a tarifných plánov. Plukovník J. Shane Taylor, ktorý vedie pilotný program Command Control Communications – Tactical (C3-T) na rozvoj komunikačných sietí pre potreby ozbrojených síl USA, povedal v rozhovore pre vojenskú analytickú publikáciu Breaking Defense, že je potrebné zvýšiť šírku pásma v oblasti satelitnej komunikácie. Jednou z veľkých výhod toho je, že nám to umožňuje držať krok s novými riešeniami, keď budú dostupné, a to pomocou najnovších technológií, ktoré každý rok prichádzajú od súkromných spoločností.


 

Jednou z výhod využívania širokej škály komerčných komunikačných služieb je jednoduchosť použitia vojakmi v teréne, vysvetlil Taylor. Spojenie medzi vojenským personálom by sa malo realizovať s maximálnou jednoduchosťou, keď sa akékoľvek komunikačné zariadenie alebo počítač môžu navzájom spojiť prostredníctvom dostupných dátových kanálov, pričom majú možnosť zvoliť si najrýchlejší a najspoľahlivejší spôsob pripojenia.

 

Zároveň sa na makroúrovni vyvíja technológia na vytvorenie spoločnej siete rôznych typov komunikácie s jednotlivými riadiacimi centrami, ktoré budú niesť hlavnú záťaž analýzy a prerozdeľovania prevádzky a spracovania dát. Vďaka tomu bude komunikácia medzi zariadeniami v teréne čo najjednoduchšia a najspoľahlivejšia.

 

V rámci pilotného projektu Pentagon nedávno udelil široké spektrum služieb jednej z najstarších komerčných satelitných komunikačných spoločností, SATCOM. Okrem toho do 16. decembra musí prebehnúť výberové konanie na výber prevádzkovateľa riadených služieb (SaaMS) pre komunikačnú sieť Satellite Communications (SATCOM).

 

Od diverzifikácie prostredníctvom akvizície širokej škály služieb na alternatívnej báze od súkromných spoločností Pentagon očakáva zvýšenie prístupu k najnovším technológiám a zvýšenie schopnosti prispôsobiť komunikáciu v armádnych jednotkách na horizontálnej aj vertikálnej úrovni riadenia. Konkurenčný prístup pri výbere operátora by mal navyše viesť k úspore nákladov. Budúci rok je pilotný program komerčnej satelitnej komunikácie COMSATCOM stanovený len na 100 miliónov dolárov a Taylor hovorí, že „to nemôžeme prekročiť“.

 

Posielanie zbraní na Ukrajinu vo veľkých objemoch nijako nezasahuje do dodávok zbraní na Taiwan, vo všeobecnosti nie sú navzájom prepojené. Uviedla to námestníčka amerického ministra obrany Kathleen Hicksová. Hovorkyňa Pentagonu sa k niekoľkým publikáciám v amerických médiách vyjadrila, že v dôsledku dodávok zbraní Ukrajine môže utrpieť Taiwan, ktorý riskuje, že zostane bez americkej vojenskej pomoci. Podľa Hicksovej to tak vôbec nie je, dodávka zbraní do Kyjeva neovplyvňuje objem zbraní dodávaných Tchaj-peju, keďže krajiny dostávajú zbrane z rôznych zdrojov.

 

Ide o to, že Ukrajina sa chystá použiť vojenské vybavenie a zbrane, ktoré sa nachádzajú v skladoch Pentagonu. Tie Kyjev dostáva z prítomnosti americkej armády. Taiwan zase dostáva len najnovšie zbrane vyrobené špeciálne pre neho. Hicksová prirovnala dodávky k odovzdaniu áut a povedala, že Ukrajina dostáva ojazdené autá, kým Taiwan len nové.

 

Ako príklad uviedla presun protitankových systémov Javelin, prenosných systémov protivzdušnej obrany Stinger a ďalších zbraní do týchto dvoch krajín. Kyjev teda dostal všetko zo zásob Pentagonu a pre Taiwan objednal Washington výrobu nových komplexov, ktoré budú čoskoro odoslané zákazníkovi.

 

Snemovňa reprezentantov USA vo štvrtok odhlasovala schválenie rekordného rozpočtu na obranu na fiškálny rok 2023 vo výške 858 miliárd dolárov. To je takmer o 80 miliárd viac ako rozpočet na rok 2022 a o 45 miliárd viac, ako na jar požadovala administratíva Joea Bidena.

 

Dokument počíta s vyčlenením najmenej 800 miliónov dolárov na program dodatočnej vojenskej pomoci Ukrajine. To je o 500 miliónov viac, ako požadoval Biely dom. Na podporu obrany Taiwanu bude v priebehu nasledujúcich 10 rokov vyčlenených až 10 miliárd dolárov.
Dokument počíta s päťročným zákazom spolupráce s Ruskom v oblasti obrany. Dokument stanovuje plnú úhradu programu výstavby nových strategických bombardérov B-21 schopných niesť jadrové zbrane. Armáda má povolené nakúpiť ďalších 36 stíhačiek F-35. Flotila dostane na stavbu nových lodí 32 miliárd.

 

Celý návrh rozpočtu na obranu má 4 408 strán. Viac ako 50 miliárd dolárov je vyčlenených na zlepšenie infraštruktúry vojenských nemocníc v Spojených štátoch. Vojenskí a štátni zamestnanci dostanú zvýšenie platov o 4,6 percenta. Dokument obsahuje výdavky, ktoré priamo nesúvisia s armádou: všetkým federálnym zamestnancom USA napríklad garantuje minimálnu mzdu 15 dolárov na hodinu. Teraz musí návrh zákona o vojenskom rozpočte prejsť hornou komorou Kongresu, Senátom. Očakáva sa, že dokument ľahko prejde hlasovaním v Snemovni. Potom poputuje na podpis prezidentovi.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov