MSHORAD
Aktuality, Pozemná technika,

MARS s MSHORAD u slovenských protilietadlovcov

Přelouč, 9. decembra 2022 (AM) – Spoločnosti SAAB a SVOS predstavili systém MSHORAD inštalovaný na bojovom vozidle MARS slovenským protilietadlovcom z 11. brigády vzdušných síl v Nitre a ďalším príslušníkom Ozbrojených síl SR.


 

 

Vozidlo MARS (Multi-role ARmored System) od svojej júnovej premiéry na výstave Eurosatory v Paríži vo verzii MSHORAD vzbudzuje zaslúženú pozornosť. Potvrdila to nakoniec aj prezentácia v Nitre. Armáda Slovenskej republiky je v štádiu spracovávania podkladov pre pripravované výberové konania, kedy zvažuje, akou modernou technikou nahradiť doterajšiu výzbroj staršej sovietskej proveniencie. Preto si slovenskí protilietadlovci s veľkým záujmom vypočuli prezentácie predstaviteľov spoločností SAAB a SVOS, ktorí predstavili hlavné parametre systému a možnosti jeho využitia. Zástupcovia oboch firiem pritom zdôraznili, že SAAB a SVOS majú za sebou osemnásťmesačnú úzku spoluprácu. Jej výsledky teraz umožňujú obom firmám ponúkať MSHORAD na vozidle MARS armádam NATO, vrátane možného uplatnenia v armádach Českej a Slovenskej republiky.

 

 

Zaujala tiež statická ukážka protilietadlového kompletu krátkeho dosahu MSHORAD (Mobile Short Range Air Defence) založeného na protilietadlovom raketovom systéme RBS-70NG, ktorý je inštalovaný na bojovom vozidle MARS. Slovenskí protilietadlovci oceňovali vysokú mobilitu celého systému, jeho variabilitu a jeho možnosti v prípadnom bojovom nasadení. Vojakov okrem iného zaujala veľmi jednoduchá demontáž modulárneho zameriavača z diaľkovo ovládanej zbraňovej stanice na vozidle a jeho implementácia na stojan, teda do konfigurácie prenosného protilietadlového raketového kompletu MANPADS.
Karel Šimána

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov