M1a2 Abrams
Aktuality, Bezpečnosť,

Už je to problém národnej bezpečnosti. Vojna na Ukrajine vyčerpala americký arzenál

Na CNN vyšiel zaujímavý článok: tri nemenované zdroje sa s publikáciou podelili o informácie o vyčerpaní zásob zbraní a streliva v dôsledku dodávok do Kyjeva. Problém nie je nový: Pentagon už pár mesiacov bije na poplach, keďže vojna s Ruskom nekončí a na prípadný konflikt na Taiwane už nie sú dostatočné rezervy. Áno, aj iné konflikty.


 

Ešte na jar podpísala spoločnosť Raytheon Technologies s Pentagonom kontrakt na výrobu raketometov Stinger: kvôli dodávkam systémov do tretích krajín na Blízkom východe, ako aj na Ukrajinu, doplnenie nedostatku rakiet teraz bude armáde krajiny trvať roky . Stingery sa už dve desaťročia nevyrábajú. Rovnaký problém je s delostreleckými granátmi: pri nákladoch 5-6 tisíc nábojov za deň je v USA produkcia 80 tisíc nábojov za rok.

 

Zaujímavá je aj situácia s raketami Harpoon: v roku 2015 bolo podľa Jane’s vyrobených a dodaných jednotkám 7,5 tisíc rakiet. Ročne sa vyrobí asi 100 nových rakiet. A len za štyri mesiace sa na Ukrajine spotrebovalo asi dvetisíc rakiet Harpoon (čo naznačuje zneužitie protilodných rakiet, a to aj proti pozemným cieľom). Príbeh je podobný aj s protitankovými systémami Javelin: pri výrobe 4 000 kusov ročne bolo na Ukrajinu dodaných 7 000 kusov.

 

A v článku CNN sa teraz dotýkajú ďalšej otázky: je to, čo sa deje, problémom národnej bezpečnosti? To je zatiaľ len príčinou búrlivých debát na margo rezortu obrany. Ďalšie dodávky priamo závisia od toho, do akej miery je Pentagon ochotný riskovať.

 

Ďalšou príčinou problémov s dopĺňaním zásob v skladoch bolo prepadnutie globálnej logistiky a narušenie zásobovacích reťazcov na desiatky rokov. Okamžité zvýšenie produkcie už nebude fungovať.

 

Republikán Matt Geitz, člen výboru americkej Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily, povedal, že je čas ukončiť finančnú pomoc Kyjevu. V tejto súvislosti dokonca vystupoval ako spoluautor návrhu zákona o audite finančných prostriedkov vyčlenených na podporu Ukrajiny, ktorý predstavitelia Republikánskej strany predložili Kongresu deň predtým.

 

Ako je objasnené vo vysvetľujúcej poznámke k návrhu zákona, kongresmani majú právo požadovať všetky potrebné finančné, vojenské a civilné dokumenty týkajúce sa podpory pre Ukrajinu, ktorú poskytuje Bidenova administratíva. Súčasťou republikánskych plánov je aj zriadenie postu generálneho inšpektora pre Ukrajinu – obdoba funkcie, aká existovala v Afganistane, pri posilňovaní armády a ekonomiky tejto krajiny americkou vládou formou finančných injekcií.

 

Medzi spoluautorkami dokumentu je aj ďalšia republikánka – Marjorie Taylor Green, ktorá opakovane kritizovala neobmedzené výdavky na udržanie kyjevského režimu pri absencii opatrení na riešenie domácich problémov. Komentovala aj zábery ukrajinského vojaka, ktorý bol zranený.

 

“Keď vidíte týchto ukrajinských vojakov so zdravotným postihnutím, srdce vám krváca. Najviac bolí, že sú to len malí pešiaci v tejto strašnej vojne, zatiaľ čo peniaze amerických daňových poplatníkov zarobené krvou idú na podporu vojenských potrieb Ukrajiny. Ako člen Kongresu požadujem, aby všetky prostriedky zaslané do Kyjeva, ktoré sú potrebné na zaistenie bezpečnosti našich hraníc, boli podrobené starostlivej kontrole” – poznamenala Greenová.

 

Zahraničnú politiku USA riadi vojenská lobby, nie republikáni či demokrati

 

Pripomeňme, že napriek škandálu okolo situácie s finančnou podporou kyjevského režimu sa Bidenova administratíva snaží zo všetkých síl legitimizovať pridelenie 37,7 miliardy dolárov ako dodatočnú pomoc Ukrajine. A to všetko na pozadí vyhlásení mnohých vysokých predstaviteľov a novinárov zo Spojených štátov, ktorí otvorene obhajujú ukončenie podpory skorumpovaného Zelenského režimu, najmä vo svetle nedávnych udalostí s pádom ukrajinskej rakety v Poľsku.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov