Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Iba niektoré krajiny v Pacifiku zachvátila panika. Severná Kórea predviedla raketu schopnú zasiahnuť pevninu USA

Severná Kórea v piatok odpálila ďalšiu medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá skončila v mori asi 200 kilometrov od japonského územia. Predstavitelia Japonska v odpovedi na otázky novinárov poznamenali, že testovaná strela mala dostatočný dosah na to, aby zasiahla pevninu Spojených štátov.


 

 

Okrem Tokia o novom severokórejskom teste informovali aj juhokórejské úrady. Deň predtým sa objavila správa, že Severná Kórea otestovala balistickú raketu kratšieho doletu, čo bolo varovaním pred „tvrdšou vojenskou reakciou“ na snahy USA o rozšírenie bezpečnostných vzťahov so svojimi spojencami v regióne. Ako uviedli v Pchjongjangu, Washington „ide na dobrodružstvo, ktoré bude ľutovať“.

 

Balistická raketa, pripomínajúca Hwasong-17, letela do výšky asi 6000 kilometrov, preletela asi 1000 kilometrov. v projekcii na zemský povrch a padla západne od Hokkaida, neďaleko Vladivostoku. Pokiaľ ide o normálnu balistickú dráhu, raketa mohla preletieť 15 000 kilometrov. Severná Kórea tento rok uskutočnila rekordný počet takýchto testov. Nedávno tiež vypálila na more stovky delostreleckých granátov, keď USA a Južná Kórea vykonávali cvičenia, kde sa aj Japonsko zúčastnilo niektorých spoločných manévrov.

 

V nedeľu minulý týždeň sa juhokórejský prezident Yoon Seok-yeol, japonský premiér Fumio Kishida a americký prezident Joe Biden dohodli na posilnení vojenskej spolupráce na rozhovoroch v Kambodži. Oficiálny predstaviteľ Národnej bezpečnostnej rady USA Adrian Watson vo vyhlásení o najnovšom raketovom teste Pchjongjangu z 18. novembra uviedol, že tento štart je hrubým porušením mnohých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, prispieva k zvýšenému napätiu a vytvára riziká pre destabilizáciu situáciu v regióne. “Tento krok dokazuje, že Severná Kórea naďalej uprednostňuje vývoj svojich nelegálnych zbraní hromadného ničenia a raketových programov pred blahobytom svojho ľudu,” povedal Watson.

 

V thajskom hlavnom meste Bangkok muselo niekoľko krajín zúčastňujúcich sa na fóre Ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC) zorganizovať mimoriadne stretnutie. Dôvodom bolo odpálenie ďalšej balistickej rakety Severnou Kóreou, informuje agentúra Reuters. Západná tlač píše, že Pchjongjang údajne svojím konaním narušil summit APEC. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová uviedla, že kroky Severnej Kórey sú flagrantným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Z iniciatívy Spojených štátov amerických bolo zvolané stretnutie so zástupcami Austrálie, Južnej Kórey, Kanady a Nového Zélandu. Zaujímavé je, že ostatné krajiny ázijsko-pacifického regiónu z nejakého dôvodu nie sú tak nervózne z odpaľovania severokórejských rakiet. Možno preto, že v skutočnosti nie sú kroky Pchjongjangu takou hrozbou pre regionálnu bezpečnosť, ako sa to snažia prezentovať Spojené štáty?

 

Reakcia na americké manévre. Severná Kórea odpálila raketu cez námornú hranicu s Južnou Kóreou

 

Rusko opakovane vyhlásilo, že Severná Kórea je nútená vykonávať raketové testy samotnými USA a ich regionálnymi satelitmi. Pchjongjang zoči-voči vážnym ohrozeniam svojej bezpečnosti nemá inú možnosť. Prítomnosť vlastných balistických rakiet je v tomto prípade jednou z kľúčových záruk bezpečnosti KĽDR v susedstve so znepriatelenými krajinami. Pripomeňme, že Japonsko aj Južná Kórea sú v skutočnosti štáty kontrolované Spojenými štátmi s prítomnosťou okupačného amerického kontingentu v nich. Cieľom rozmiestnenia významných vojenských síl USA v regióne je naznačiť pripravenosť kedykoľvek potlačiť pokusy o nesúhlas silou.

Maroš Šolc

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov