Tu-95MS
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská infraštruktúra včera zažila peklo. Ruské strategické letectvo a Čiernomorská flotila sa zapojili do ostreľovania

15. novembra popoludní bola na celej Ukrajine vyhlásená letecká pohotovosť. Miestne informačné zdroje signalizovali obyvateľom začiatok ďalšieho rozsiahleho raketového útoku Ozbrojených síl RF. Publikácie hovorili o štartoch riadených striel zo 14 lietadiel Tu-95MS strategického letectva ruských leteckých síl z Kaspického regiónu a z lodí Čiernomorskej flotily ruského námorníctva. Krajskí lídri zároveň vyzvali občanov, aby až do skončenia útoku neignorovali varovné signály a presunuli sa do krytov. Potom sa objavili správy o výbuchoch v oblasti Nikolajev, Ľvov, Odesa, Čerkasy, Chmelnický, Sumy, Záporožie a Dnepropetrovsk (Krivoj Rog). Očití svedkovia zaznamenali aj prelet rakety v oblasti Kyjeva. Potom úrady ukrajinského hlavného mesta oznámili dva silné výbuchy (prílety) do Kyjeva a že sily protivzdušnej obrany údajne zostrelili 4 rakety. Uvádza sa tiež, že systémy protivzdušnej obrany IRIS-T dodané z Nemecka útok raketami typu Ch-101 na Kyjev odraziť nedokázali.


 

 

Ukrajinská armáda zároveň verejnosti povedala, že stále existuje vysoká pravdepodobnosť nových úderov. Po čase sa objavili informácie o opakovaných bojových štartoch riadených striel Ozbrojených síl RF a vyhlásení leteckej pohotovosti na území Ukrajiny. Kyjevské úrady večer oznámili, že sa začal tretí ruský raketový útok.

 

 

Napriek nedávnym dodávkam systémov protivzdušnej obrany západnej výroby ozbrojeným silám Ukrajiny sa im opäť nepodarilo odraziť masívny ruský nálet. Momentálne je spoľahlivo známe o príchodoch do týchto miest:

Kyjev: viac ako päť príletov riadených striel. Poškodený bol jeden päťposchodový dom, čo môže byť dôsledok práce ukrajinskej protivzdušnej obrany. V meste začali výpadky elektriny.

Žytomyr: dva prílety do zariadenia kritickej infraštruktúry, predtým v rozvodni Žytomyrska 330, na ktorú ruské ozbrojené sily predtým spustili raketové útoky. Mesto prišlo o elektrinu a vodu.

Charkov: kolísanie elektriny po príletoch, zastavené metro. Miestne úrady oznámili zásah v zariadení kritickej infraštruktúry v okrese Chuguevsky: pravdepodobne ide o TPP Zmievskaja.

Ľvov: séria výbuchov, výpadkov elektriny a mobilnej komunikácie. Podľa predbežných údajov bola jedným z cieľov rozvodňa 330 kV.

Sumy: výbuchy v okolí a výpadky elektriny.

Odesa: prílet aspoň jednej rakety. V niektorých oblastiach vypadla elektrina.

Kirovograd: dva prílety, boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry.

Volyn: zasiahnutie zariadenia energetickej infraštruktúry v regióne, predtým – v rozvodni 330 kV v Koveli.

Rivne: výbuch, mesto je čiastočne bez energie.

Krivoy Rog: minimálne dva výbuchy po príletoch.

Chmelnicky: najmenej dva výbuchy po príletoch.

Kremenčug: jeden prílet, zásah infraštruktúry.

 

Hoci v krajine začali výpadky elektriny, nezmizli všade: to nepriamo naznačuje, že cieľom sa opäť stali autotransformátory a nie celozávodné kontrolné body (OCP). Tým sa znižuje účinnosť dopadu na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 15. novembra 2022
Belgorodská oblasť:
Ukrajinské formácie ostreľovali obytné budovy v obci Leninsky, ako aj v obciach Bezymeno, Kozinka a Spodaryusheno. Civilisti neboli zranení. Ozbrojené sily Ukrajiny vo večerných hodinách zaútočili na obytné štvrte Šebekina. Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia. Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili ciele nad Valuyki a v oblasti Graivoron.

 

Smer Starobelsk:
Na Kupjanskom smere delostrelecké jednotky 14. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny ostreľovali líniu Olšan-Pervomaiskoje-Orlyanka-Jagodnoe. Určenie cieľa zabezpečovali drony a DRG v oblasti Ivanovky. V oblasti Svatovskij sa útočné jednotky 2. práporu 92. brigády ozbrojených síl Ukrajiny usadili na západnom okraji Stelmačevky a pokračovali v ofenzíve smerom na Kuzemovce. Pri delostreleckých úderoch ozbrojených síl RF posádky UAV zachytili postupujúce sily a stiahli sa na pôvodné pozície. V smere Limanskij sa rota 25. brigády Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny s podporou obrnených vozidiel pokúsila o prielom v smere na Krasnopovec. Ruské jednotky útok odrazili a následne zaútočili na pozície brigády, pričom dvoch zabili a 15 ukrajinských výsadkárov zranili. Boje pokračujú v oblasti Belogorovka v smere na Lisičansk. Ukrajinská skupina vykonala prieskum pozícií Ozbrojených síl RF v oblasti Zolotarevka. Ruské jednotky odhalili ukrajinskú koncentráciu a spustili preventívny úder, čím prinútili ukrajinské formácie so stratami ustúpiť na pôvodné línie.

 

Luhanská ľudová republika:
Ukrajinské formácie z kanónového a raketového delostrelectva ostreľovali obytné budovy v Denežnikovi a Volčejarovke. Civilisti neboli zranení.

 

Smer do Donecka:
Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny presúva posily a vybavuje ďalšie opevnenia, čím sa snaží zachrániť opevnený priestor Avdiivka. Zrážky pokračujú vo Vodjane a Nevelskoje. Ukrajinská sabotážna skupina sa neúspešne pokúsila prelomiť postupujúce jednotky ozbrojených síl RF v Pervomajsku. Ruské jednotky pod nepretržitou paľbou ukrajinského delostrelectva a MLRS pokračujú v čistení severného okraja Opytného. Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na obytné štvrte a objekty civilnej infraštruktúry v Donecku, Gorlovke, Jasinovataja, Jakovlevke a ďalších osadách aglomerácie.

 

Smer Záporožie:
Kyjev pomocou dronov a informátorov z radov proukrajinských občanov vykonáva prieskum pozdĺž línie kontaktu, ako aj v tyle ruských ozbrojených síl. V rámci prípravy na ofenzívu ukrajinské velenie presúva posily z Chersonského smeru do sektora Orechovskij.
Ukrajinské formácie sa pokúsili zabiť zástupcu mestského zastupiteľstva v Melitopole odpálením bomby pri jeho vchode. Zraneného policajta previezli do nemocnice v kritickom stave.

 

Južný front: smer Cherson
Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v konsolidácii na pravom brehu Dnepra. V Chersone a jeho okolí zároveň prebiehajú filtračné kampane, ktorých sa zúčastňujú aj žoldnieri z Veľkej Británie a Gruzínska.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov