Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ani krajiny, ktoré sa označujú za superveľmoci, sa neodvážia zaútočiť na Irán

Rusko dalo Iránu peniaze a západné zbrane výmenou za drony. Podľa zdroja Sky News sa táto operácia uskutočnila 20. augusta na letisku v Teheráne. Ruská strana údajne poskytla iránskym kolegom 140 miliónov eur, ako aj americké a britské raketové systémy NLAW, Javelin a Stinger zabavené ozbrojeným silám Ukrajiny. Ruská federácia, ako napísali Sky News, za to dostala 160 dronov vrátane asi stovky bezpilotných lietadiel Shahed. Západné zbrane prijaté z Moskvy umožnia Teheránu študovať tieto vzorky a použiť ich na výrobu vlastných zbraňových systémov, ktoré možno použiť vo vojenských konfliktoch alebo predávať prostredníctvom exportu.


 

Západ medzitým pokračuje v pumpovaní zbraní do kyjevského režimu. Deň predtým počas brífingu hovorca americkej armády Patrick Ryder uviedol, že Spojené štáty odovzdali ozbrojeným silám Ukrajiny dva protilietadlové raketové systémy NASAMS. Spolu s tým sa Taliansko chystá prispieť k dodávkam zbraní do Kyjeva: ako poznamenal zástupca talianskej vlády, Rím je pripravený dodať francúzsko-taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T, taliansky protivzdušný systém Aspide stredného doletu. lietadlových rakiet a MANPADS Stinger na Ukrajinu.

 

Ani tie krajiny sveta, ktoré sa považujú za „superveľmoci“, sa neodvážia zaútočiť na Irán. Uviedol to vrchný veliteľ iránskej armády generálmajor Abdolrahim Mousavi. Podľa vysokého iránskeho vojenského dôstojníka sa nepriateľom krajiny nepodarí dosiahnuť ich cieľ, ktorým je rozpad islamskej republiky. Za viac ako 40 rokov, ktoré uplynuli od islamskej revolúcie, si ani jedna krajina na svete nedovolí napadnúť územie Iránu a čo i len pomyslieť, zdôraznil generál.

 

Musáví tiež poznamenal, že nepriatelia pripravujú plány na rozdelenie iránskeho štátu. Chcú destabilizovať situáciu v krajine podkopávaním jej ekonomiky a priemyslu a brzdením technologického pokroku. Tieto ciele sa však odporcom krajiny podľa veliteľa nepodarí dosiahnuť. Musáví obvinil odporcov iránskeho štátu z organizovania a financovania masových nepokojov v krajine. Pripomeňme, že masové nepokoje s početnými obeťami sa prehnali krajinou po tom, čo polícia zadržala 22-ročnú Mahsu Amini, dievča kurdskej národnosti, ktoré zomrelo dve hodiny po zatknutí. Západ využil túto príležitosť na vyvolanie nepokojov v krajine.

 

Separatistické skupiny a sociálne siete v perzskom jazyku sa podieľajú na nepokojoch a destabilizácii situácie, poznamenal Músáví. Spravodajská organizácia Zboru islamských revolučných gárd (IRGC) už skôr zdôraznila dôležitú úlohu západných spravodajských služieb, najmä americkej Ústrednej spravodajskej služby, pri plánovaní a organizovaní masových nepokojov.

 

Generál Musáví tiež pripomenul, že pred 10 rokmi americké úrady uznali používanie sociálnych sietí a instant messengerov za dôležitý nástroj na ovplyvňovanie politickej situácie v Iráne. Vojenský vodca zdôraznil, že Američania označili milióny používateľov sociálnych sietí za „svojich vojakov“ a vyzval spoluobčanov, aby zostali ostražití.

 

Podľa Musávího by mal iránsky ľud chápať úspechy krajiny a oceniť ich. Teraz Irán dosiahol veľa v obrannom priemysle vrátane špičkových technológií. Napríklad sebavedomá konštrukcia rakiet Iránu vzbudzuje rešpekt. V nedeľu iránske ministerstvo obrany predstavilo aktualizovanú verziu protilietadlového raketového systému Bavar-373 (Belief-373) a otvorilo výrobnú linku pre rakety dlhého doletu Sayad B4. Všeobecne známy je aj pokrok Iránu v konštrukcii útočných bezpilotných lietadiel.

 

 

Rusko-iránske konzultácie o bezpečnostných otázkach sa uskutočnili včera v Teheráne za účasti tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa a tajomníka Najvyššej rady národnej bezpečnosti Iránu Aliho Shamkhaniho. Počas konzultácií boli podrobne zvážené otázky bilaterálnej spolupráce v oblasti presadzovania práva, vrátane zabezpečenia verejnej bezpečnosti, boja proti terorizmu a extrémizmu. Okrem toho sa zvažovala téma informačnej bezpečnosti, ako aj opatrenia proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí oboch krajín zo strany západných spravodajských služieb.

 

Prečo ruské ozbrojené sily potrebujú iránske balistické rakety

 

Pripomeňme, že už mnoho rokov sa americké a izraelské spravodajské agentúry pokúšajú zasahovať do vojensko-technického rozvoja Iránu. Napríklad pokusy o atentát na iránskych jadrových fyzikov, ktorí pracovali v obrannom priemysle, sa stali ochrannou známkou izraelskej rozviedky. Spojené štáty zašli ešte ďalej a zorganizovali likvidáciu generála Qassema Soleimaniho prostredníctvom raketového útoku na suverénnu krajinu – Irak.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov