Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo ruské ozbrojené sily potrebujú iránske balistické rakety

Irán sa pripravuje poslať do Ruska približne 1000 ďalších zbraní, vrátane balistických rakiet krátkeho dosahu zem-zem a ďalších útočných bezpilotných lietadiel, ktoré použije vo vojne proti Ukrajine, uviedli CNN na základe údajov oficiálneho predstaviteľa USA, ktorý pozorne sleduje iránsky zbrojný program. Zásielka je pozorne monitorovaná, pretože by išlo o prvý prípad, kedy by Irán poslal do Ruska pokročilé presne riadené strely, čo by mohlo Kremľu poskytnúť podstatnú posilu na bojisku.


 

Posledná zásielka zbraní z Iránu do Ruska zahŕňala asi 450 bezpilotných lietadiel, uviedli úrady, ktoré už Rusi použili na Ukrajine. Ukrajinskí predstavitelia minulý týždeň uviedli, že zostrelili viac ako 300 iránskych bezpilotných lietadiel.

 

 

Táto nová očakávaná zásielka by znamenala výrazné zvýšenie iránskej podpory ruskému vojnovému úsiliu. Zatiaľ čo presné načasovanie, kedy zásielka dorazí do Ruska, nie je jasné, úradníci veria, že zbrane budú určite dodané do konca roka.

 

Drony zohrávali v konflikte významnú úlohu, no ich používanie sa zvýšilo od leta, keď Spojené štáty a Kyjev tvrdia, že Moskva získala drony z Iránu. V posledných týždňoch boli tieto iránske bezpilotné lietadlá použité na narušenie kritickej energetickej infraštruktúry na Ukrajine.

 

Ak nákup dronov bude zrealizovaný, tak vyvstáva otázka: prečo ozbrojené sily RF vôbec potrebujú rakety z islamskej republiky? Čo presne môže Irán poskytnúť?

 

 

Podľa otvorených zdrojov Teherán zvažoval dodávku dvoch typov komplexov – Fateh-110 a Zulfikar.

 

„Fateh-110“ je operačno-taktický raketový systém na trojnápravovom podvozku. Odpaľovacie zariadenie je namontované na korbe vozidla bez použitia kontajnera.

 

Raketomet používa balistické strely na tuhé palivo, ktoré sú vybavené riadiacimi a navádzacími nástrojmi založenými na inerciálnej a satelitnej navigácii. V najnovších verziách sú na nich nainštalované aj infračervené navádzacie hlavice.

 

Zulfikar je vylepšená modifikácia Fateh-110 s trupom predĺženým o 1,5 m, vylepšeným motorom na tuhé palivo a odľahčeným trupom vyrobeným z uhlíkových vlákien.

 

Odpaľovacie zariadenie je umiestnené na bojovom vozidle s dvoma koľajnicami. Hlavica rakety je vybavená infračerveným vyhľadávačom, ktorý zvýšil presnosť navádzania. Zapína sa v poslednom úseku letu a zlepšuje presnosť mierenia na cieľ.

 

Prečo teda ozbrojené sily RF potrebujú iránske rakety?
“Fateh-110” z hľadiska výkonových charakteristík je lacnejším analógom ruského OTRK “Iskander”. Je horšia v dosahu a typoch použitej munície, ale prevyšuje Iskander v lacnosti a hmotnosti hlavice.

 

Rodina Fateh má tiež modifikáciu Ormuz s antiradarovým vyhľadávačom na boj proti radarom a systémom protivzdušnej obrany, čo je veľmi dôležité v kontexte nepotlačenej ukrajinskej protivzdušnej obrany).

 

Rakety komplexu Zulfikar sú schopné ničiť ciele na vzdialenosť až 700 km. To umožňuje zasiahnuť ciele na veľkú vzdialenosť s vysokou presnosťou a ničivou silou vďaka výkonnej hlavici.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi označil najlepšiu ruskú zbraň ktorá ešte nebola použitá na Ukrajine

 

Z hľadiska zvyšovania operačných a bojových schopností rozšíria okrem drahších ruských Iskanderov sortiment zbraní aj iránske rakety.
To tiež umožní doplniť zásoby munície ruských taktických zbraní a pokračovať v masívnych úderoch proti cieľom na území kontrolovanom Ozbrojenými silami Ukrajiny. Komplexy s vysoko presným navádzacím systémom GPS môžu výrazne prispieť k priebehu vojenskej operácie, podobne ako americké HIMARS. Lacnejšie náboje raketometu spôsobili viac škody ako drahé Iskandery. Vysoká mobilita a manévrovateľnosť v spojení s konvenčným podvozkom umožní čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zasiahnuť na daných súradniciach a opustiť štartovaciu plochu, pričom sa vyhne detekcii.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov