Test rakety Bulava
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko počas testov odpálilo balistickú strelu Bulava

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jadrová ponorka odpálila počas testov balistickú strelu Bulava. Odpálenie rakiet bolo uskutočnené z Bieleho mora na pohorí Kura na polostrove Kamčatka, píše sa v správe. Let prebehol v normálnom režime a že spustenie vykonala posádka „najnovšieho strategického raketového ponorkového krížnika Generalissimo Suvorov“ projektu Borej-A. Streľba bola vykonaná v rámci záverečnej fázy štátnych skúšok.


 

Ruská armáda minulý týždeň uskutočnila cvičenia vedené prezidentom Vladimirom Putinom s cieľom nacvičiť jadrový úder v reakcii na útok nepriateľa. Balistické rakety boli vypustené na strelnici na Kamčatke, okrem toho boli odpálené strategickými bombardérmi.

 

Ponorka Generalissimus Suvorov

 

Americké ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že ruské úrady vopred informovali Washington o každoročnom cvičení strategických jadrových síl Grom. Štarty 26. októbra sa uskutočnili na pozadí diskusie o možnosti použitia taktických jadrových zbraní v ukrajinskom konflikte. Západné krajiny obviňujú Moskvu z hrozby použitia zbraní. Ruskí predstavitelia to popierajú.

 

 

 

 

Pred dvoma rokmi Rusko uskutočnilo salvové odpálenie rakiet Bulava. Americký časopis Popular Mechanics uvidel v odpale štyroch balistických rakiet „Bulava“ z ponorky „Vladimir Monomach“ (projekt 955 „Borej“) „predzvesť konca civilizácie“. Salva bola odpálená z Ochotského mora na polygón Čiža v Archangeľskej oblasti. Všetky hlavice zasiahli určený cieľ. Americký list poznamenal, že rakety preleteli takmer celé územie Ruska „z miesta na sever od Japonska do miesta vedľa Fínska“. A dodal, že „Bulavy“ môžu z Ochotského mora zasiahnuť veľkú časť Spojených štátov na západ od Mississippi, a rakety, odpálené z Bieleho mora môžu zasiahnuť územie USA na východ od tejto rieky.

 

Video: Vypustenie balistickej strely Bulava z paluby ponorky Knieža Vladimír

 

„Je veľmi dobré, že to bol len test,“ napísal autor článku. Uviedol tiež, že v rokoch 2003-2009 nebolo úspešných 12 odpalov, no od roku 2018 bolo uskutočnených 10 odpalov a tie už úspešné boli. V materiály sa tiež uvádza, že „Bulava“ sa približne rovná americkej rakete Trident D-5.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov