Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prítomnosť amerických vojakov v konflikte na Ukrajine priniesla pre Pentagon vážne komplikácie

Americkí experti komentujú uznanie velenia americkej armády, že americké jednotky sú na území Ukrajiny. Ako uvádza Military Review, americká tlač s odvolaním sa na predstaviteľov Pentagonu nedávno zverejnila materiál, ktorý sa odvoláva na prítomnosť americkej armády na Ukrajine. Navyše bolo uvedené, že o zamestnancoch ambasády na plný úväzok ani nehovoríme (aj tak sú tam). V americkej tlači sa objavili informácie, že títo vojaci sú zapojení do „špeciálnej misie“. Misia je údajne spojená s monitorovaním zbraní prichádzajúcich v záujme Kyjeva. Situáciu komentuje publicista Jack Bakby z profilovej publikácie 19FortyFive. Píše, že vyslanie americkej armády na Ukrajinu – „na vykonávanie akýchkoľvek misií“ – v sebe nesie značné nebezpečenstvo. Vojenský expert zdôrazňuje, že situácia sa môže vyvíjať podľa takého scenára, v ktorom môže konflikt narastať z geografického hľadiska aj z hľadiska jeho intenzity.


 

Samotná prítomnosť vojakov USA a NATO na Ukrajine je vážnou udalosťou v tomto konflikte. A skutočný problém nastane, ak sa napríklad zraní jeden z amerických vojakov. Buckbyho zaujímalo, či majú americké úrady konkrétne riešenie, ako v takomto prípade postupovať. Koniec koncov, v súčasných nariadeniach Pentagonu je zásah do života a zdravia amerického vojenského personálu zámienkou na vojenskú odpoveď. Ukazuje sa, že zranenie amerického vojaka na Ukrajine môžeme považovať za útok na NATO, čo povedie k reakcii zo strany aliancie. Podľa Buckbyho bude v tomto prípade potrebné zistiť, či bol útok na americkú armádu úmyselný. A ak sa ukáže, že – áno, Rusko môže čeliť vážnym problémom. Americká tlač si zároveň nie je úplne istá, či je Washington pripravený ísť do toho a posielať americké jednotky na ukrajinské územie, aby (vraj) kontrolovali pohyb a používanie zbraní dodaných štátmi.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa Kyjev s pomocou dvoch práporov posilnených zahraničnými žoldniermi pokúsil zaútočiť v smere na obce Jagodnoje, Nikolajevka a Orljanka v Charkovskej oblasti a Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku paľby a aktívnej činnosti ruských jednotiek boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zničených bolo až 150 ukrajinských vojakov a žoldnierov, šesť tankov, päť bojových vozidiel pechoty a 10 ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere ruské jednotky ostreľovali Kyjevské sily diaľkovým delostrelectvom, útočnou a armádnou aviáciou na vzdialených pozíciách. Pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny o útok v smere na obce Makejevka, Ploščanka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike boli zmarené. Bolo zlikvidovaných asi 250 ukrajinských vojakov. Zničené boli dva tanky, dve bojové vozidlá pechoty, päť nákladných áut a dve ďalšie autá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere ruské jednotky zabránili pokusom o prielom Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obce Iščenko, Bruskinskoje, Suchanovo a Pjatichatky v Chersonskej oblasti. V dôsledku palebnej porážky a rozhodných akcií ruských jednotiek boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zničených bolo 105 ukrajinských vojakov, dva tanky, deväť bojových obrnených vozidiel a sedem ďalších vozidiel.

 

Zničená bola aj ukrajinská radarová stanica na navádzanie a označovanie cieľa protilietadlového raketového systému S-300.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli veliteľské stanovište 15. pluku Národnej gardy Ukrajiny v obci Kirovsk v Doneckej ľudovej republike, ako aj 73 delostreleckých jednotiek v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku v 169 miestach.

 

Počas protibatériového boja bola zlikvidovaná čata viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Uragan“ Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Malyje Prochody v Charkovskej oblasti.

 

Zničený bol aj muničný sklad pri obci Jelizavetovka v Doneckej ľudovej republike a sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku ​​pri obci Smila v Čerkaskej oblasti.

 

Stíhacie lietadlo zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Pasek v Charkovskej oblasti.

 

V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených 12 ukrajinských bezpilotných lietadiel v osád Snigirevka v Nikolajevskej oblasti, Iščenko, Verovka a Obryvka v Chersonskej oblasti, Oborotnovka a Viktorovka v Luganskej ľudovej republike, Orljanka, Vladimirovka a Grakovo v Charkovskej oblasti a Poľnoje v Doneckej ľudovej republike.

 

Počas dňa bolo vo vzduchu zostrelených 24 rakiet, vrátane 14 rakiet HIMARS pri obciach Antonovka a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, ako aj 10 rakiet „Oľcha“ a „Uragan“ pri meste Makejevka v Doneckej ľudovej republike a Černobajevka v Chersonskej oblasti. Okrem toho boli pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti zničené dve americké protiradarové strely HARM.

 

Už nie na ochranu Ukrajiny. USA sa netaja ďalšou finančnou podporou útočných operácií proti Rusku

 

Kyjevský režim pokračuje v provokáciách s cieľom vytvoriť hrozbu katastrofy v Jadrovej elektrárni Záporožie. Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny vypálilo počas dňa deväť nábojov na priemyselnú zónu tepelnej elektrárne v meste Energodar a územie susediace s jadrovou elektrárňou. Streľba bola vykonaná z Ukrajinov kontrolovaných oblastí Marganec a Červonogregorovka v Dnepropetrovskej oblasti. Palebná sila bola potlačená spätnou paľbou ruských delostreleckých jednotiek. Radiačná situácia v Záporožskej JE zostáva normálna.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov