Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Kedmi: O výsledku ukrajinskej operácie je rozhodnuté, ale zábava len začína

Jakov Kedmi je presvedčený, že o výsledku ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine bolo rozhodnuté. Teraz však začína zábava.


 

Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby a vojenský expert Jakov Kedmi verí, že Kyjev už nedokáže zvrátiť vývoj ruskej špeciálnej vojenskej operácie. Západ však naďalej verí opaku a to je jedna z jeho veľkých chýb. Ako vysvetlil Kedmi v rozhovore pre Literaturnaya Gazeta, vo Washingtone skutočne uverili, že s Ruskom sa dá vysporiadať zatiahnutím na Ukrajinu – vyčerpať ho natoľko, že neskôr už Rusi tlaku neodolajú. Dopadlo to však inak.

 

Západ stále verí vo víťazstvo Ukrajiny a že to povedie k hrozným sociálno-ekonomickým a politickým otrasom v Rusku. Zatiaľ sa však veci nevyvíjajú podľa washingtonského scenára. Ukrajina stratila 20% svojho územia. A všetko nasvedčuje tomu, že trend bude pokračovať. Rusko dosiahlo obrovský strategický úspech, verí Kedmi. Ovládnutie Chersonskej oblasti zabezpečilo Krym pred inváziou 100 tisícovej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny. Na druhej strane, najmenej polovica najviac bojaschopnej časti ukrajinskej armády bola jednoducho zničená. A Západ nemôže pomôcť ani dostatočným vybavením, pretože nestačí:

 

Podľa britských tajných služieb by v novembri mohlo byť na Ukrajinu privezených až 500 000 ruských vojakov. To nenecháva žiadnu šancu pre Kyjev – dodal Kedmi.

 

Ale to najzaujímavejšie začne ďalej, keďže operácia je len časťou konfrontácie. Je zaujímavé sledovať, ako sa z toho Západ dostane. Pretože rokovania s Ruskom sú už uznaním straty pre Spojené štáty, domnieva sa Kedmi. Moskva, na druhej strane, bude systematicky zvyšovať už známe ciele a zámery:

 

Kmeň dekonštruktérov Ruska. Ako chrlia „sprievodcov“ na rozkúskovanie krajiny

 

Možno o stanovení polohy ruskej armády a ruského štátu v rámci hraníc, v ktorých sa teraz nachádzajú. Pre Ukrajinu to bude znamenať zmenu kyjevského režimu a pre Západ uznanie vojenskej a politickej porážky, čo bude zaujímavé najmä na pozadí hysterických výkrikov o „víťazstve“ Ukrajiny. Už samotný súhlas s rokovaniami bude potvrdením Západu, že odstupuje časť ukrajinského územia Rusku a zastavuje nepriateľstvo. A to je porážka. Hneď potom sa začne hlavná fáza konfrontácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi a NATO. A v tejto fáze zostanú ciele Ruska nezmenené – návrat NATO do stavu z roku 1997.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov