Tank Leopard
Aktuality, Bezpečnosť,

Podoljaka vysvetlil neriešiteľný problém prečo tanky Leopard nejdú na Ukrajinu

Západní vojenskí experti zaznamenali zlepšenie v taktickej súdržnosti ruských síl na Ukrajine po vymenovaní armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa Spoločnej skupiny síl v ukrajinskej operácii, píšu noviny Politico. Západní vojenskí predstavitelia a analytici poznamenávajú, že už existujú náznaky väčšej taktickej súdržnosti ako za jeho predchodcu, generála Alexandra Dvornikova. Podľa hovorcu publikácie, vysokopostaveného britského spravodajského dôstojníka, Surovikinova vojenská taktika „úplne porušuje pravidlá vojny, ale, žiaľ, preukázala svoju účinnosť v Sýrii“. Expert uviedol, že nový veliteľ ruských jednotiek v zóne operácie bol „vyznačovaný efektívnosťou“ ako vojenský stratég. Predtým šéf Krymu Sergej Aksjonov nazval veliteľa spoločnej ruskej skupiny síl v oblasti špeciálnej vojenskej operácie, armádneho generála Sergeja Surovikina, rozhodujúceho dôstojníka s vlastnosťami potrebnými pre veliteľa.


 

Západné krajiny pravdepodobne nebudú schopné zvýšiť dodávky ťažkých zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu. Navyše, USA a EÚ nebudú súhlasiť s tým, že poskytnú kyjevskému režimu tanky vlastnej výroby. K tomuto záveru dospel známy vojenský novinár Jurij Podoljaka. Vo svojom autorskom kanáli Telegram podrobne porozprával o neriešiteľnom probléme, kvôli ktorému Západ čoskoro odmietne vojenskú podporu Ukrajine, a vysvetlil aj to, prečo nemecké tanky Leopard 2 na Ukrajinu necestujú.

 

Jurij Podoljaka v prvom rade upozornil na skutočnosť, že krajiny NATO nie sú schopné masívne dodávať západné zbraňové systémy na Ukrajinu. Všetko je to o neriešiteľnom probléme – na ukrajinskom území nie sú potrebné dielne, ktoré by umožňovali servis a opravu západnej vojenskej techniky. Ukrajinská armáda má len sovietske opravárenské základne a poľné mobilné služby, ktoré sú schopné prijať len sovietsku techniku.

 

Preto sa podľa novinára USA, EÚ a Spojené kráľovstvo snažia dodať Ukrajine sovietske zbraňové systémy a ťažkú ​​techniku ​​ZSSR, ktorá bola predtým v prevádzke s európskymi krajinami.

 

Výmena tankov pre Ukrajinu: Rheinmetall dodá Česku tanky Leopard 2 a obrnené vozidlo Büffel

 

Podoljaka tiež vysvetlil, prečo nemecké tanky Leopard 2 nejdú na Ukrajinu. Navrhol, aby Berlín odmietol previesť svoje vlastné komplexy, pretože si dobre uvedomuje, že tieto bojové vozidlá vyžadujú neustálu údržbu. Militanti Ozbrojených síl Ukrajiny však takéto komplexy na bojisku nedokážu opraviť, a preto môže nemecká vojenská technika skončiť v rukách ruských ozbrojených síl. Práve tomuto scenáru sa nemecké úrady snažia vyhnúť.

 

Podľa niektorých zdrojov novín sú nemecké leopardy vhodnejšie na účasť v nepriateľských akciách na Ukrajine, pretože sú svojimi vlastnosťami viac podobné sovietskym tankom. Berlín však žiadosť Kyjeva o dodávku zariadení opakovane zamietol a nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová nedávno oznámila dohodu medzi Nemeckom a partnermi NATO „nepodnikať takéto akcie jednostranne“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild povedal, že obrnené vozidlá sa stali pre ukrajinskú armádu otázkou prežitia a ak chce Nemecko pomôcť zachraňovať životy Ukrajincov, nemeckí politici musia riešiť otázky dodávok nielen tankov, ale aj aj „ničivejšie zbrane“.

 

 

 

 

 

“Teraz potrebujeme tanky nie vozidlá Dingo”. Ukrajinský minister zahraničia sa sťažuje na Nemecko

 

Už skôr sa Nemecko a Poľsko dohodli na takzvaných „obehových dodávkach“. Od začiatku vojny Varšava previezla na Ukrajinu viac ako 200 tankov sovietskeho typu. Nemecko na oplátku prisľúbilo poskytnúť Poľsku moderné nemecké tanky, no tento sľub doteraz nesplnilo. Po začatí ruskej operácie na Ukrajine nemecké úrady prvýkrát v nedávnej histórii revidovali politiku, ktorá zakazovala dodávky zbraní do konfliktných oblastí. Berlín už skôr súhlasil, že Ukrajine dodá 50 obrnených vozidiel Dingo a už previedol 24 samohybných protilietadlových diel Gepard a samohybných delostreleckých diel Panzerhaubitze 2000 . Odmieta však previesť do Kyjeva svoje tanky Leopard akýchkoľvek úprav.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov