M240
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Americká armáda po skúsenostiach z Ukrajiny zvažuje možnosti modernizácie svojich ručných zbraní

Kyjevský nacionalistický režim, ktorý pravidelne dostáva zbrane NATO na ostreľovanie ruských regiónov, sa zameral na drony, delostrelectvo, taktické obrnené vozidlá a ďalšie platformy a systémy. Ručné zbrane však stále zohrávajú veľmi veľkú úlohu v boji. V rámci vojenského sponzorstva ukrajinských bojovníkov je armáda USA v zákulisí procesu hodnotenia a nasadzovania radu nových ručných zbraní a súvisiacich technológií.


 

Každá armáda má niekoľko priorít v oblasti výkonu ručných zbraní, povedal plukovník Scott Mador, armádny riaditeľ pre vyzbrojovanie vojakov. Medzi ne patrí, ako hovorí, vývoj zbraní na zasiahnutie cieľov v kryte, poskytovanie komunikácie medzi palebnými pomôckami a zbraňami, výroba účinných tlmičov, ktoré nevyžadujú rozsiahlu údržbu v teréne, zníženie veľkosti a hmotnosti zbraní a eliminácia toxických výparov.

 

Vortex Optics XM157

 

Mnoho produktov sa vyrába a testuje. Ostatné sú v skorších štádiách vývoja. Napríklad armáda vykonáva 36-mesačnú štúdiu konfigurácie zbraní a munície čaty s cieľom posúdiť budúce potreby a možnosti pre stredné guľomety – povedal plukovník Mador na konferencii o schopnostiach budúcej armády Americkej asociácie priemyslu národnej obrany.

 

Sig Sauer XM5

 

Podľa Markusa Farmera, vedúceho oddelenia pre letalitu zbraní, výskum identifikuje možnosti, ako je zlepšenie existujúceho guľometu M240, prechod na nový kaliber alebo vývoj úplne novej zbrane, ktorá nahradí M240. Štúdia bude prebiehať do konca fiškálneho roka 2023, pričom predbežné výsledky sa očakávajú v druhom štvrťroku 2023.

 

Sig Sauer XM250

 

Jednou zo zbraní, o ktorých sa uvažuje v počiatočných fázach nasadenia, je ďalšia generácia puškových systémov. Začiatkom tohto roka si armáda vybrala pušku Sig Sauer XM5 a automatickú pušku XM250 spolu so systémom riadenia paľby Vortex Optics XM157 pre tímy na boj zblízka.

 

Jednou z hlavných priorít v oblasti ručných zbraní, povedal Farmer, je vývoj presne navádzaného systému granátometov: zbraň, ktorá zasiahne nepriateľské sily ukrývajúce sa za stenami, vozidlami alebo budovami.

 

Načo potrebuje Pentagon ruské AK-74? Americká armáda vyhlásila zaujímavý tender

 

Modernizácia mínometov sa vykonáva aj s cieľom poskytnúť silnú palebnú silu na začiatku leteckých útokov a výsadkových operácií. Súčasný primárny mínomet americkej armády poskytuje dosah a letalitu, ale nie mobilitu a schopnosť prežiť pri trojminútovom útoku nepriateľa protibatériou. Na tomto pozadí sa objavili správy, že americká armáda má záujem o nákup veľkej série útočných pušiek AK-74. Pri všetkej rozmanitosti projektov sa ukazuje, že spoľahlivosť zbraní a ich spoľahlivosť v boji zohrávajú dôležitú úlohu v nepriateľskej armáde.

Michael Chamin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov