Výcvikové stredisko Ozbrojených síl Ukrajiny po útoku
Aktuality, Bezpečnosť,

Odpoveď na útoky v Sevastopole. Ruské sily zničili výcvikové stredisko pre špeciálne operácie v Očakove

Ruský rezort obrany informoval, že špecialisti z ministerstva obrany objavili vo vodách neďaleko mesta Sevastopoľ úlomky námorných bezpilotných plavidiel použitých k útokom na lode Čiernomorskej flotily a civilné lode.
„Po odrazení teroristického útoku z 29. októbra na lode podieľajúce sa na zaistení bezpečnosti „obilného koridoru“ <…> boli objavené a vyzdvihnuté na povrch trosky námorných bezpilotných prostriedkov použitých kyjevom pod vedením britských predstaviteľov,“ uvádza sa v správe ministerstva. Uvádza sa, že námorné drony boli vypustené z pobrežia mesta Odesa. Následne smerovali pozdĺž bezpečnostnej zóny „obilného koridoru“ a potom zmenili trasu smerom k ruskej lodnej základni v Sevastopole. Ministerstvo obrany s odvolaním sa na stanovisko expertov naznačuje, že zariadenia mohli byť vypustené z jednej z ich civilných lodí, „prenajatých Kyjevom alebo jeho západnými patrónmi na vývoz poľnohospodárskych produktov“.


 

Rusko reagovalo na sobotňajší ukrajinský útok na lode Čiernomorskej flotily zásahom presne navádzaných zbraní do výcvikového strediska pre špeciálne operácie síl ukrajinského námorníctva v Očakove . Podľa ministerstva obrany je centrum zničené. Ruské ozbrojené sily podľa dostupných informácií vykonali útok na základňu námorných síl Ukrajiny v Očakove, kde sa nachádza Výcvikové stredisko Ozbrojených síl Ukrajiny, uvádza sa, že komunikačné stredisko a ďalšie objekty na základni bola zničené. Predtým v Centre pracovali kamikadze drony “Geran-2”. Dávnejšie bolo hlásené, že ruský „Geran“ išiel smerom na Očakov a Odesu, o ich zničení tradične informoval generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny, ale zrejme neboli zničené všetky.

 

Podľa vojenského oddelenia práve vo výcvikovom stredisku ozbrojených síl Ukrajiny britskí inštruktori vycvičili ukrajinských vojakov na ovládanie námorných dronov, ktoré boli použité na útok na Sevastopoľ. Mimochodom, drony dodala aj Británia. Vo všeobecnosti bolo centrum v Očakove postavené Američanmi a Angličanmi práve na vykonávanie špeciálnych operácií proti Čiernomorskej flotile, prítomnosť jednotiek ukrajinského námorníctva tam bola len kryt.

 

Ruské ozbrojené sily už v júni zaútočili na Očakovo, vtedy tam boli zničené dva malé raketové člny ukrajinského námorníctva, privezené z Odesy, aby pripravili útok na Hadí ostrov.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev so silami až dvoch práporových taktických skupín, posilnených zahraničnými žoldniermi, podnikol sedem neúspešných útokov na pozície ruských jednotiek pri obciach Peršotravnevoje, Orljanka, Tabajevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Delostrelecká paľba, letecké útoky a aktívna činnosť ruských jednotiek zahnali jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny späť na pôvodné línie. Zlikvidovaných bolo až 250 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, šesť bojových vozidiel pechoty, štyri obrnené transportéry a osem ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev pokúsil viesť útočné operácie s dvoma taktickými skupinami v smere na obce Steľmachovka, Makejevka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Všetky útoky boli odrazené. Delostreleckou paľbou a útokmi armádneho letectva bolo zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty a jeden obrnený transportér.

 

V južnodoneckom smere jednotky ruských jednotiek počas útočných operácií zničili kyjevské sily pri obciach Novomichajlovka a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a dobyli aj množstvo opevnení a dominantných výšin. Útočné oddiely ruských jednotiek počas ofenzívy postúpili viac ako tri kilometre do hĺbky nepriateľskej obrany a dosiahli južný okraj obce Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. Zničených bolo viac ako 100 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a šesť nákladných áut. Šesť ukrajinských vojakov sa vzdalo, bol ukoristený jeden ukrajinský tank.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny tri neúspešné útoky taktických skupín veľkosti roty v smere na obce Pjatichatky, Červonyj Jar a Iščenko v Chersonskej oblasti. V dôsledku paľby a rozhodných akcií ruských jednotiek bol Kyjev vrhnutý späť na pôvodné línie. Okrem toho bolo zničených 13 oblastí, kde boli sústredené zálohy. Zlikvidovaných bolo viac ako 180 ukrajinských vojakov, 11 bojových obrnených vozidiel a 21 ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli komunikačné centrum Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Beljajevka v Chersonskej oblasti, muničný sklad pri Kupjansku v Charkovskej oblasti, ako aj 68 delostreleckých jednotiek v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku v 189 miestach.

 

Počas protibatériového boja pri obci Ševčenkovka v Chersonskej oblasti bola zasiahnutá delostrelecká batéria amerických húfnic M777. Pri meste Záporožie boli zasiahnuté dva americké raketové systémy HIMARS. V obci Meškovo-Pogorelovo v Nikolajevskej oblasti bolo zničené odpaľovacie zariadenie nemeckého viacnásobného raketového systému MARS-2 a sklad raketových a delostreleckých zbraní. V obci Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

Ruské stíhacie lietadlo zostrelilo vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Dudčany v Chersonskej oblasti.

 

Lietadlo Su-25 ukrajinského letectva bolo zničené prostriedkami protivzdušnej obrany pri obci Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. Pri obciach Kirovsk a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike boli zostrelené dva vrtuľníky Mi-8 ukrajinského letectva.

 

Pokus prinútiť poľských žoldnierov ísť do útoku sa skončil pre ukrajinských militantov fatálne

 

Rovnako v priebehu dňa bolo zničených 10 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Nikoľskoje, Komsomoľskij a Voľnoje v Doneckej ľudovej republike, Kolomyčicha, Kamenka, Vrubovka a Sosnovyj v Luganskej ľudovej republike a Mečnikovo v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených 32 rakiet amerického viacnásobného raketového systému HIMARS pri obciach Ugljar a Meževoje v Doneckej ľudovej republike, Antonovka, Novaja Kachovka, Oľgovka, Peršotravnevoje a Ľvovo v Chersonskej oblasti a jedna raketa systému „Oľcha“ pri meste Popasnaja v Luganskej ľudovej republike. Šesť amerických protiradarových rakiet HARM bolo zostrelených pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov