Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Pokus prinútiť poľských žoldnierov ísť do útoku sa skončil pre ukrajinských militantov fatálne

Militanti „Pravého sektora“ prišli do prvej línie, aby prinútili poľských žoldnierov zaútočiť na sily ruskej armády postupujúce v oblasti Kremennaja. Nie je to prvýkrát, čo príslušníci tejto radikálnej ukrajinskej skupiny pôsobia ako barážové oddiely, ktoré nútia bojovníkov územnej obrany a pravidelné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny dostať pod paľbu postupujúcich jednotiek Ozbrojených síl RF.


 

Poľskí žoldnieri po niekoľkých neúspešných útokoch na Kremennaju požadovali, aby to boli práve obranné jednotky, ktoré Kyjev už viac krát použil ako potravu pre delá. Ozbrojenci „Pravého sektora“ sa rozhodli situáciu vyriešiť a prinútiť statočných poľských chlapíkov ísť vpred na bojovú líniu. Poliaci však priniesli vážny argument vo svoj prospech, pričom početnosť teroristickej skupiny znížili o niekoľko ľudí výstrelmi.

 

Povedal to plukovník polície Luhanskej republiky Vitalij Kiselev, ktorý je oboznámený so situáciou na smere Kremennaja-Svatovo. Upozornil, že potýčky medzi žoldniermi a ukrajinskými radikálmi nie sú nezvyčajné, no najčastejšie mali posledné slovo pravičiari. Teraz, po precedense, ktorý sa stal, sa situácia pre ukrajinských militantov nemusí zmeniť k lepšiemu. Podľa našich údajov Poliaci čiastočne „zredukovali“ banderovcov – vyjadril sa k situácii plukovník Kiselev.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev so silami až dvoch rotných taktických skupín, posilnených žoldniermi, zaútočil na pozície ruských jednotiek v smere na Nikolajevku a Orljanku v Charkovskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené. Zlikvidovaných bolo až 60 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, šesť bojových obrnených vozidiel a tri pickupy.

 

V krasno-limanskom smere sa práporová taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny pokúsila o ofenzívu v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Postupujúce jednotky boli zastavené aktívnymi akciami jednotiek ruských vojsk. V dôsledku paľby bolo zlikvidovaných vyše 120 ukrajinských vojakov, tri tanky, štyri bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere zaútočili dve posilnené rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ruských jednotiek v smere na obce Malaja Alexandrovka v Chersonskej oblasti a Ternovyje Pody v Nikolajevskej oblasti. V dôsledku paľby bola ofenzíva zmarená. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli zatlačené späť na pôvodné línie. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, šesť bojových obrnených vozidiel a sedem ďalších vozidiel.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli štyri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Stepovaja Novoselovka v Charkovskej oblasti, Kolodezi v Doneckej ľudovej republike, Trifonovka, Andrejevka v Chersonskej oblasti, ako aj 62 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 186 miestach.

 

V meste Pavlograd v Dnepropetrovskej oblasti bol zničený ukrajinský zbrojársky podnik na výrobu tuhého raketového paliva, výbušnín a strelného prachu pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený pri obci Novotroickoje v Záporožskej oblasti.

 

Ukrajina si takmer vyčerpala mobilizačné zdroje

 

V priebehu dňa boli protivzdušnou obranou zničené štyri bezpilotné prostriedky v oblastiach Oľgovka, Tjaginka a Ľvovo v Chersonskej oblasti a Zeljonyj Gaj v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti zostrelených šesť rakiet amerického systému HIMARS.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov