Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina si takmer vyčerpala mobilizačné zdroje

Pre noviny Vzgljad to vyhlásil ruský vojenský analytik Vladislav Šurygin, keď bol požiadaný, aby sa vyjadril k plánom Kyjeva spustiť totálnu mobilizáciu.


 

Uviedol, že Rusko čoskoro postaví proti Ozbrojeným silám Ukrajiny viac vysokokvalifikovaných bojovníkov, no hlavné ukrajinské zálohy sú už v zbrani alebo padli. „Mobilizačný potenciál Ukrajiny dosahuje dva milióny mužov, ak chce krajina postaviť do zbrane všetkých. K dnešným dňom zmobilizovala približne milión ľudí. 600-700 tisíc z nich sú v zbrani, ostatní tvoria polovojenské štruktúry. Treba si tiež uvedomiť, že obrovský počet ľudí mužského pohlavia sa už rozutekal za hranice Ukrajiny. Ak úrady aj budú brať všetkých mužov zaradom, zhromaždia ich približne okolo 200 tisíc, viac asi nie,“ nazdáva sa V. Šurygin.

 

„V Kyjeve veľmi dobre chápu, že Rusko čoskoro postaví proti OSU viac vysokokvalifikovaných bojovníkov, a v takom prípade im Ukrajina už nebude mať čo postaviť. Všetky rezervy už buď povolala alebo mali straty. Zvyšovať nátlak na fronte s tým, čo má, už nedokáže. No a to je dôvod, prečo sa tak súrne objavila potreba mobilizovať národ,“ vysvetlil.

 

„Pripusťme, že teraz zmobilizujú tých, ktorí vôbec neabsolvovali vojenskú prípravu. V takom prípade sa to pre ukrajinský generálny štáb stane problémom. Veď od nástupu záložníka do jeho objavenia sa na fronte, prejdú 3-4 mesiace,“ zdôrazňuje a dodáva, že „Ukrajina je teraz pod prísnym drobnohľadom – informačným i psychologickým. A teda tých, ktorí sa mohli verbálne postaviť takejto mobilizácii, nebude nikto počuť. Možno ich potlačia zákonmi vojnových čias“, uvažuje.

 

„Hlavným, čo teraz môže povaliť kyjevský režim, je vojenská prehra. Keď OSU začnú prudko strácať svoje územie, osobitne to, ktoré si mohli nedávno prinavrátiť, režim sa rozpadne. A vtedy sa aj ukončia boje. Mimochodom, až potom sa začnú domov vracať obrovské množstvá ľudí, ktoré sa doposiaľ rozutekali,“ zdôraznil ruský vojenský expert Vladislav Šurygin.

 

To, že Kyjev plánuje masovú mobilizáciu, začalo byť známe včera, v pondelok 24. októbra 2022. Oznámilo to vydanie „strana.ua“ s odvolávkou na ukrajinské ministerstvo obrany. Táto mobilizácia vraj má byť odvetou na čiastočnú mobilizáciu Ruska. Ukrajinský zdroj tiež spresňuje, že Kyjev narazil na nevyhnutnú potrebu povolať do zbrane „stovky tisíc“.

 

Zdroj tiež tvrdí, že vojenské správy, kvôli nedokonalým záznamom povolancov v regrutačných strediskách, nedisponujú „reálnymi zoznamami“ ľudí, ktorých sa mobilizácia týka. Uvádza tiež, že ak Moskva povolá v najbližších mesiacoch do zbrane 300 tisíc vojakov, tak početná prevaha OSU na frontovej línii zmizne. No a to umožní OS RF vybudovať líniu obrany pozostávajúcu z niekoľkých čiar.
„Práve preto sa hovorí o doručovaní oznamov o povolávaní na uliciach. Nie je to teda kvôli tomu, aby okamžite zaradili do armádneho stavu čo najviac mužov, ale aby získali prehľad a v prípade nutnosti ich mobilizovali,“ dodal zdroj.

 

O tom, že povolávacie rozkazy sa budú doručovať na ktoromkoľvek mieste, hovoril už dávnejšie náčelník centra doplňovania a sociálnej podpory v Kyjeve Jurij Maslov.

 

Šéfredaktor ruského časopisu Národná obrana Igor Korotčenko sa nazdáva, že Rusko musí stihnúť začiatok uskutočňovania aktívnej činnosti ešte dovtedy, ako sa v OSU objavia dodatočné zálohy. „Treba vychádzať z toho, že všetko, čo robí Kyjev, je vojensky cieľavedomé. Očividne majú naplánované doplnenie kádrami i výzbrojou, vrátane pomoci od Západu. Otázkou je len to, či sami stihnú motivovať všetkých zmobilizovaných a na všetko potrebné ich aj vycvičiť,“ uviedol.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov