Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kotol pri Chersone: vyzerá to tak, že Surovikin urobí to, čo v Sýrii

Ruské vedenie sa z nejakého dôvodu rozhodlo evakuovať civilné obyvateľstvo z Chersonu. Tieto opatrenia umožnia ruským ozbrojeným silám použiť novú taktiku v špeciálnej vojenskej operácii zameranej na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny.


 

K tomuto záveru dospel politológ a tlačový tajomník Olgerd Semjonov. Vo svojom telegramovom kanáli podrobne opísal ďalšie kroky ruských ozbrojených síl a tiež vysvetlil, prečo veliteľ špeciálnej operácie Sergej Surovikin musel evakuovať obyvateľov Chersonu.

 

Ruské médiá uviedli, že veliteľ strategických obranných síl Sergej Surovikin predtým vo svojom prejave hovoril o potrebe evakuácie obyvateľov Chersonu. Uviedol, že tieto rozhodnutia boli prijaté v reakcii na zvýšené provokácie a ostreľovanie zo strany kyjevského režimu.

 

Olgerd Semjonov zase povedal, že ruské velenie urobilo takéto strategické rozhodnutie z nejakého dôvodu. Sergej Surovikin sa drží špecifického plánu, ktorý ruským ozbrojeným silám umožní rýchlo a efektívne neutralizovať nepriateľské sily v Chersonskom smere.

 

 

Surovikin je podľa politológa pripravený využiť svoje sýrske skúsenosti na odrazenie prípadného nepriateľského útoku na pozície ruskej armády. Evakuácia Chersonu je v tomto prípade logickým krokom, keďže obyvatelia mesta sú v zraniteľnom postavení a môžu trpieť počas novej provokácie ozbrojených síl Ukrajiny. Surovikin sa pripravuje urobiť to isté ako v Sýrii: evakuovať civilistov, potom použiť letectvo s delostrelectvom a vyčistiť Ukronacistov,” uzavrel Semjonov.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:

V krasnolimanskom smere ruské jednotky zmarili ďalší pokus Ozbrojených síl Ukrajiny so silami až dvoch motorizovaných peších rôt prejsť cez rieku Žerebec pri obciach Novovodjanoje v Luganskej ľudovej republike a Torskoje v Doneckej ľudovej republike. Hromadná paľba ruského delostrelectva postupujúce jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zastavila a zatlačila ich späť. Zničených bolo 25 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a dva pickupy.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere ruské jednotky v priebehu dňa zmarili dva pokusy o útok rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Davydov Brod a Suchoj Stavok v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho sa podarilo zabrániť pokusom o prienik do tylových oblastí až 20 diverzno-prieskumným skupinám Ozbrojených síl Ukrajiny. Sústredená paľba ruského delostrelectva a aktívne akcie ruských jednotiek zničili viac ako 120 ukrajinských vojakov, šesť obrnených transportérov a 13 vozidiel.

 

Pri obci Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti zničil vysoko presný úder ruských leteckých a kozmických síl hangár s ukrajinskou vojenskou technikou zahraničnej výroby.

 

V záporožskom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pokúsili v malých skupinách zaútočiť na ruské pozície v oblasti Vremevského výbežku. Všetky útoky ruské vojská odrazili a nepriateľ bol zatlačený späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri obrnené transportéry a päť nákladných áut.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli tri veliteľské stanovištia v obciach Drobyševo v Doneckej ľudovej republike a Novovoznesenskoje v Chersonskej oblasti, ako aj 69 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 167 miestach.

 

Okrem toho na ôsmich miestach dočasného rozmiestnenia boli zasiahnuté jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraniční žoldnieri v obciach Kamyševacha v Záporožskej oblasti, Sadok, Bezimennoje a Pjatichatky v Chersonskej oblasti a mestách Kramatorsk a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike, Nikolajeve a Záporoží.

 

Pri obci Ukrajinka v Chersonskej oblasti a v meste Záporožie boli zničené dva sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Novogrigorovka v Nikolajevskej oblasti bol zničený sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku.

 

Prostriedky protivzdušnej obrany zničili za deň šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novoandrejevka v Doneckej ľudovej republike, Skadovsk a Vysokoje v Chersonskej oblasti a pri vodnej elektrárni „Kachovskaja“.

 

Okrem toho bolo zostrelených 33 rakiet amerického systému HIMARS a dve protiradarové strely HARM pri obciach Otradokamenka, Korsunka, Antonovka a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, ako aj Kremennaja v Luganskej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 324 lietadiel, 162 vrtuľníkov, 2302 bezpilotných lietadiel, 383 protilietadlových raketových systémov, 5.939 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 874 raketometov, 3 513 poľných diel a mínometov, ako aj 6 685 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov