Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina vyprázdnila arzenály NATO. Kto a čím ich doplní?

USA za rok vyrobia nie viac ako 30 tisíc kusov 155 mm munície, no Ukrajina toľko vystrieľa za dva týždne, uviedol amerikanista Malek Dudakov a dodal, že aj kvôli tomu bude musieť americký zbrojný priemysel prejsť na vojnovú výrobu. Navyše televízia CNBC už pred časom oznámila, že Spojeným štátom a Európe sa končia zbrane na dodávky Ukrajine.


 

„USA od marca dodali Kyjevu 840 tisíc 155 mm granátov. Okrem tých, ktoré potrebuje samotná US Army na cvičenia, Pentagonu ich v zásobách takmer nezostalo,“ hovorí M. Dudakov.

 

„Už dávno je na ukrajinskom bojisku badateľný „raketový hlad“. Kyjev už dostal 8500 ks PTRK Javelin, čo je takmer všetko, čo mali USA na sklade. Pritom ide o množstvo, ktoré sa dá doplniť za 10 a viac rokov, pretože Spojené štáty vyrábajú ročne nie viac ako 800 striel pre tieto komplexy,“ tvrdí expert.

 

Práve tým sa dá vysvetliť prečo medzi dodávkami Ukrajine v ostatných zásielkach chýbali tak 155 mm húfnice a granáty k nim, ako aj PTRK Javelin a strely pre PLRK Stinger, tvrdí politológ.

 

„Dôraz sa preto kládol na delá menšieho kalibru, 105 mm, a na systémy HIMARS. Lenže aj tie sa dnes nachádzajú v dokumentoch Pentagonu medzi „končiacimi sa“,“ podtrhuje Dudakov.

 

Raketomet M142 HIMARS

 

„USA Kyjevu sľúbili, že v ostatnom balíku vojenskej pomoci mu dodajú ešte 18 raketometov HIMARS. No nie hneď, ale v priebehu dvoch rokov, kým ich vyrobia. A dodajú ich len na doplnenie už dodaných, no zničených raketometov.

 

Amerika plánuje vyrobiť od 24 do 96 raketometov HIMARS za rok. To v najlepšom prípade – ak to neovplyvní nedostatok vzácnych kovov, ktorý sa už podpísal na pozastavení výroby stíhačov F-35,“ podtrháva amerikanista Dudakov.

 

„Americkí vojenskí experti CNBC hovoria, že bez prechodu vojenskej výroby na vojnovú výrobu sa nedá prudko zvýšiť produkcia zbraní. Zatiaľ sa vojensko-priemyslový komplex nevie vyporiadať s objednávkami. Čiže momentálne sa nevie vyrovnať s potrebami, pretože americký „arzenál demokracie“ sa rýchlo míňa,“ dodal Dudakov.

 

Americká televízia CNBC už predtým vyhlásila, že Spojeným štátom i Európe sa končia zbrane na dodávky Ukrajine. Rýchlo dopĺňať zásoby sa tiež nedarí, pretože sú na to potrební vysoko kvalifikovaní pracovníci.

 

Americká húfnica M777

 

Uvádza sa tiež, že Spojeným štátom sa už fakticky minuli 155 mm húfnice a do kategórie „limitovaných“ sa dostali raketomety HIMARS, PTRK Javelin, rakety pre PLRK Stinger, húfnice M777 a 155 mm munícia. Analogická situácia je aj v európskych štátoch. CNBC v rámci alternatívy navrhuje Ukrajine „nájsť si dodávateľov na iných miestach“, napr. v Južnej Kórei.

 

Tento fakt odhaľuje falošnosť vyjadrenia ministra obrany SR Jaroslava Naďa, ktorý sa v Správach RTVS 2. 10. 2022 nechal počuť, že 16 kanónových húfnic Zuzana (zaplatí nám ich Nemecko, Nórsko a Dánsko), ktoré idú slovenskí zbrojári vyrobiť pre Ukrajinu, je otázkou vysokej partnerskej spolupráce, ale tieto fakty hovoria, že je to výsledok núdze našich hlavných spojencov v NATO, ktorí viac zbraní pre Ukrajinu sami zatiaľ nedokážu vyrobiť.

 

Ruský tank Armata je už na bojisku v Luhansku. Americký Abrams z duelu uniká

 

Generálny tajomník OSN Jens Stoltenberg už vyhlásil, že bojová činnosť na Ukrajine sa dostáva do kritickej fázy a že „jednotu a solidaritu“ západných štátov čakajú vážne skúšky.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov