Ukrajinské ozbrojené formácie sa opäť pokúsili zaútočiť na územie Belgorodskej oblasti zvyšky rakiet spadli do oblasti železnice
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská protivzdušná obrana odrážala raketové útoky na oblasť Belgorod. Bielorusko je od dnes v protiteroristickom režime

Šéf bieloruského ministerstva zahraničných vecí Vladimir Makei informoval o zavedení režimu protiteroristických operácií v Bielorusku. Predstaviteľ to uviedol v rozhovore pre noviny Izvestija, pričom poznamenal, že zavedenie takéhoto režimu v republike bolo spôsobené možnosťou provokácií „niektorých susedných štátov“. Podľa bieloruského diplomata sa republika musí starať o svoju bezpečnosť a chrániť svojich občanov. Ako povedal prezident Bieloruska, musíme urobiť všetko pre to, aby útočník nevkročil ani na meter našej pôdy povedal Vladimír Makei. O zavedení režimu sa rozhodlo po stretnutí Alexandra Lukašenka s šéfom bieloruských orgánov činných v trestnom konaní. Podľa Makeiho boli prijaté informácie, že v niektorých štátoch, s ktorými republika hraničí, sú možné provokácie až po zabratie častí bieloruského územia.


 

Pred niekoľkými dňami bieloruský prezident poukázal na diskusiu a plánovanie úderov proti Bielorusku na Ukrajine. Lukašenko poznamenal, že samotní Ukrajinci to nepotrebujú, ale ich západní páni ich k tomu tlačia a pripravujú sa na rozsiahlu provokáciu. Koncentrácia ukrajinských jednotiek pri hraniciach s Bieloruskom rastie. Podľa Makeia je dnes situácia taká, že ak neprestanú, všetko sa zvrhne na novú svetovú vojnu.

 

Ukrajinské ozbrojené formácie sa opäť pokúsili zaútočiť na územie Belgorodskej oblasti, tentoraz raketou. Ruská protivzdušná obrana odrazila nálet a zrazila všetky vypustené rakety. Zvyšky rakiet spadli do oblasti železnice, nikto nebol zranený.

 

V Novooskolskom okrese Belgorodskej oblasti bol po raketovom útoku z Ukrajiny pozastavený pohyb vlakov. Podľa guvernéra regiónu Vjačeslava Gladkova systémy protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl zostrelili všetky ukrajinské rakety, no ich zvyšky dopadli na železnicu a poškodili elektrické vedenie.

 

Posledných 24 hodín bolo pre región Belgorod veľmi ťažkých, Ozbrojené sily Ukrajiny spustili sériu útokov na pohraničné oblasti aj na samotný Belgorod, pričom poškodili horné poschodia viacposchodovej budovy na Gubkinovej ulici.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny navyše včera strieľali na colnú kontrolu v Šebekine a zaútočili na muničný sklad v osade Okťabrskij. K obetiam na životoch nedošlo.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev pomocou dvoch taktických skupín roty pokúsil zaútočiť na obce Orljanka a Kotljarovka v Charkovskej oblasti. Ruské jednotky všetky útoky odrazili. Straty predstavovali viac ako 50 vojakov, tri tanky, štyri bojové vozidlá pechoty a sedem vozidiel.

 

V krasnolimanskom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny opäť pokúsili s až dvoma práporovými taktickými skupinami prejsť cez rieku Žerebec a dobyť obce Steľmachovka a Rozovka v Luhanskej ľudovej republike. Kyjevské sily boli na prístupoch k rieke rozohnané paľbou ruského delostrelectva a armádneho letectva a ustúpili. Zničené boli dva tanky, päť bojových vozidiel pechoty, dva pickupy a asi 60 ukrajinských vojakov.

 

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny viedli útočné operácie so silami až dvoch taktických skupín práporov v smere na obce Pjatichatky, Kostromka, Bezvodnoje a Pravdino v Chersonskej oblasti. Úspešné akcie ruských jednotiek všetky útoky odrazili. Zničených bolo viac ako 110 ukrajinských vojakov, 21 obrnených transportérov a 12 špeciálnych vozidiel.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli za deň štyri veliteľské stanovištia, 52 delostreleckých jednotiek v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku ​​v 164 miestach.

 

V obciach Vasjukovka v Doneckej ľudovej republike, Novoalexandrovka, Guľjajpole a Novopavlovka v Záporožskej oblasti a Solončaky v Nikolajevskej oblasti bolo zničených päť skladov munície a raketových a delostreleckých zbraní.

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Červonyj Zaporožec v Dnepropetrovskej oblasti.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili Su-27 ukrajinských vzdušných síl pri obci Porskalevka v Poltavskej oblasti.

 

Zničených bolo aj 12 bezpilotných lietadiel v oblastiach Novoluganskoje, Staromlinovka, Novogrigorovka a Ivanovka v Doneckej ľudovej republike, Vladimirovka v Luganskej ľudovej republike, Tavrijskoje, Kisilevka, Tomarino a Čajkino v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo pri obciach Troickoje v Luhanskej ľudovej republike, Černobajevka, Korsunka, Novorajsk, Kachovka, Antonovka a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti zostrelených 16 rakiet amerických systémov HIMARS, ako aj ukrajinských systémov „Oľcha“.

 

Kyjevské sily vypustili osem rakiet na mesto Belgorod

 

Pri obci Guseľskoje v Doneckej ľudovej republike a meste Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti bolo zostrelených 10 amerických protiradarových rakiet HARM.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 321 lietadiel, 161 vrtuľníkov, 2211 bezpilotných prostriedkov, 380 protilietadlových raketových systémov, 5720 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 868 raketometov, 3467 poľných diel a mínometov, ako aj 6529 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov