Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Ako môže Rusko reagovať na ukrajinské obrnené „džihád-mobily“

Špeciálna operácia na Ukrajine odhalila ďalšiu nuansu moderných vojen – aktívne využitie ľahkých obrnených vozidiel v bojových operáciách. Je rýchle a manévrovateľné, dlhé vzdialenosti prekonáva rýchlejšie ako tanky, okrem automatických kanónov a guľometov môže byť vybavené protitankovými a protilietadlovými strelami. Prečo ich Ukrajina využíva vo väčšej miere ako ruská armáda?


 

 

Tanky sú stále cenné a používajú sa na prelomenie frontových línií, hoci ich účinnosť v priebehu operácie podlieha určitej kritike. V prvom rade kvôli rozsiahlej kontaktnej línii, kde nie je dostatok tankov na oboch stranách. Platí to skôr pre ukrajinskú armádu – pre nedostatok ich zásob, s výnimkou tankov sovietskej konštrukcie prevedených v určitom množstve Poľskom a Slovinskom. V dôsledku toho Ozbrojené sily Ukrajiny zmenili „prepriahli kone“ a prešli na „obrnené vozidlá“. Vrátane domácej a dokonca aj podomáckej výroby.

 

 

V skutočnosti sa ukrajinské „prestavby“ len ťažko dajú nazvať „džihádmobilmi“ (ako sa niekedy nazývajú prestavby terénnych vozidiel s guľometom, automatickým kanónom alebo viacnásobným odpaľovacím raketovým systémom). Ozbrojené sily Ukrajiny navyše uprednostňujú používanie zahraničných ľahkých obrnených vozidiel, ktorých prišlo veľké množstvo. Celkom profesionálne urobené.

 

Stále existujú výnimky. Ako napríklad pri „modernizácii“ amerického HMMWV (vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlo, v skutočnosti armádna nákladná dodávka s ľahkým pancierovaním, určená najmä na prepravu personálu). Ukrajinskí remeselníci priskrutkovali svoj bojový modul s automatickými zbraňami na toto vysoko priechodné a vysokorýchlostné vozidlo. Typický príklad moderného vozidla, na ktorý je Kyjev nepochybne hrdý – nesmrtonosný „Hummer“ sa zmenil na bojové vozidlo.

 

Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že Spojené štáty od roku 2015 presunuli na Ukrajinu niekoľko stoviek takýchto vozidiel, ide o akúsi „lietajúcu čatu“ na kolesách v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny. A aktívne sa používa počas protiofenzívy ukrajinskej armády v niektorých sektoroch frontu (aj keď s podporou ťažšej techniky).

 

“Ozbrojené sily Ukrajiny žiadajú obrnené vozidlá, a v skutočnosti nepotrebujú domácky upravené výrobky,” povedal pre noviny VZGLYAD plukovník zálohy Gennadij Alechin. – To znamená, že ešte nedospeli k bodu, aby dali DŠK do zadnej časti pickupov. Áno, ukrajinská armáda aktívne využíva ľahké obrnené vozidlá. Súčasné dejisko operácií, a to sú najmä stepné oblasti, malé lesy a lesné pásy, je najvhodnejšie pre vysokorýchlostné a menej zraniteľné delostrelecké obrnené džípy.

 

Počas protiofenzívy sa takéto vybavenie používa ako prieskumné vozidlá, podporné vozidlá pre sabotážne skupiny. Je ich veľké množstvo a aj pri nízkej výzbroji tieto „káry“ spôsobujú spojeneckým silám nemalé problémy.

 

Napriek tomu sa na zemi používajú priame analógy „džihádmobilov“. V mnohých ohľadoch je to skutočne spôsobené nedostatočnou konfiguráciou Ozbrojených síl Ukrajiny so štandardným vybavením. Nie je to len o nedostatku produktov. V ozbrojených silách Ukrajiny je v dôsledku množstva subjektívnych okolností americká a západná technika všeobecne rozdelená medzi brigády a jednotlivé jednotky nerovnomerne. Niektoré brigády a dokonca aj nacionalistické oddiely sú jednoducho nútené použiť to, čo dostali, a nie to, o čo žiadali.

 

Okrem toho je tu aj iniciatíva jednotlivých veliteľov. Maximálny počet „džihádmobilov“ za celé obdobie operácie bol teda zaznamenaný v oblasti obce Peski, kde miestni dôstojníci Ozbrojených síl Ukrajiny „lepšie vedeli“, akú taktiku zvoliť. . A boli to klasické remeselnícke „džihádmobily“, ako z Afriky či Sýrie a s rovnakou taktikou použitia: vyskočiť z lesa, vystreliť a odísť.

 

Niekedy sa takáto exotická technika používa aj v rámci boja proti batérii. Dvojica „džihádmobilov“ sa pohybuje na okraji lesa a svojou chaotickou streľbou odvádza pozornosť nepriateľa. Nakoniec sa niekto nájde a povolá na tento les delostreleckú paľbu. A práve na to čakajú. Súradnice batérie sú okamžite presne určené.

 

Na druhej strane už samotná prítomnosť „džihád-mobilov“ a iných ľahko obrnených vozidiel svedčila o taktickej schéme niektorých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. V skutočnosti majú ozbrojené sily Ukrajiny v rámci protiofenzívnych akcií len dve taktiky.

 

Prvá spočíva v zhromaždení tankovej päste na úzkom úseku frontu proti jednej alebo druhej opevnenej oblasti spojencov, zvyčajne konkrétnej dedine. Tu je všetko takticky jasné.

 

Druhá schéma: využitie početnej výhody prostredníctvom vĺn postupujúcej ľahkej pechoty. V tomto prípade sa ako prielomový nástroj používajú ľahko obrnené vozidlá a „džihád-mobily“.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny pomocou takejto schémy útočia na boky pozícií spojencov. A vozidlá sa pohybujú rýchlosťou dopredu okolo pozícií, čím vytvárajú hrozbu obkľúčenia alebo zdanie takejto hrozby. Dovezené ľahké vozidlá sa ďalej používajú ako „mikrobusy“, ktoré dodávajú ľahkú pechotu na nové pozície. Niečo také rozvinulo udalosti severne od Balakleye, kde spojenecké jednotky fyzicky nestačili na vytvorenie súvislého frontu obrany. Do medzier vošla ukrajinská ľahká pechota, ktorá naplno využila svoju početnú prevahu.

 

Nemožno to nazvať plnohodnotným použitím taktických skupín práporov (BTG), keďže plánovanie takýchto operácií je situačné a ak to môžem povedať, tak jednorazové. Inými slovami, bojové využitie „džihád-mobilov“ a ľahkých obrnených vozidiel je veľmi obmedzené. Všetko závisí od vynaliezavosti toho či onoho veliteľa a od flotily techniky, ktorú má k dispozícii.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny skutočne na rozdiel od tankovej flotily disponujú veľkou súpravou ľahkých obrnených vozidiel. A samotná Ukrajina v oblasti zbrojnej výroby dosiahla najväčšie úspechy práve v obrnených transportéroch. Okrem modernizovaného vybavenia zo sovietskej éry (dostali ukrajinské mená) má Kyjev aj svoj vlastný vývoj. Ide o obrnené vozidlá Novator, Varta, Kozak-2, Raptor, ktorých počet bol začiatkom roku 2022 približne 300 vozidiel. Oveľa viac kolesových obrnených vozidiel preniesli USA, Veľká Británia, Taliansko, Austrália, čiastočne Francúzsko a Švajčiarsko.

 

„Plnohodnotný obrnený transportér alebo bojové vozidlo pechoty, a ešte viac tank, nemožno nahradiť žiadnymi „vozíkmi“ na bojisku,“ povedal pre noviny VZGLYAD generálporučík Anatolij Chrulev, bývalý veliteľ 58. armády. – Všetko je to o ich slabom brnení a ľahkých zbraniach, a preto misiu sprevádzajú na prieskumnú činnosť, presun personálu a evakuáciu ranených.

 

Ďalšia vec je, že takéto vybavenie je tiež potrebné, nie je náhoda, že ľahké obrnené vozidlá boli široko vyvinuté v mnohých armádach sveta. Prítomnosť širokej škály zbraní robí z takýchto „kusavých komárov“ pre nepriateľa dosť nepríjemností. Opakujem, koniec koncov, toto je druhostupňová technika.

 

Ruská armáda je tiež vyzbrojená niektorými analógmi „vozíkov“, medzi ktoré patrí vojenská verzia UAZ „Patriot“, ktorá môže byť vybavená veľkokalibrovým 12,7 mm guľometom „Kord“ a automatickým granátometom AGS- 30. Vo vojenskej verzii sú tiež rôzne druhy vozidiel, medzi ktoré patrí taktický “Čhaborz M-3”, ktorý je umiestnený ako produkt “Čečenavto”. To je však dosť exotické, takéto vybavenie čiastočne používajú bojovníci Síl pre špeciálne operácie a špeciálne jednotky Ruskej gardy.

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie preferuje obrnené vozidlá sériovej priemyselnej výroby, ktoré sú vybavené modulárnymi zbraňami. Armádna verzia je v podstate postavená na základe obrneného vozidla Tiger, na ktorý je možné inštalovať 30 mm automatické delá a ATGM alebo MANPADS.

 

Teraz je napríklad známe, že v zóne operácie sa používajú také nové bojové moduly (ich výroba začala v máji tohto roku), ako je BM-30-D Spica. Boli inštalované na obrnené vozidlá “Tajfun VDV” a “Vystrel”, je možné ich namontovať na iné kolesové alebo pásové vozidlá. Samotný modul je vybavený 30 mm automatickým kanónom 2A42 a 7,62 mm guľometom 6P7K a je zabezpečené aj umiestnenie AGS-30. Zameriavač Spice je vybavený televíznym a termovíznym kanálom, ako aj laserovým diaľkomerom.

 

V každom prípade je použitie jedného alebo druhého typu obrnených vozidiel v ozbrojených silách RF určené predpismi a bojovými plánmi. A niečo ako „kára“ jednoducho neexistuje. To znamená, že takú exotiku si môžu dovoliť tie jednotky, ktoré nie vždy poslúchajú všeobecný personálny stôl. Ide napríklad o Wagner PMC, ktorý tiež dostal chuť používať ľahké obrnené vozidlá ako plnohodnotnú náhradu ťažkých, primárne tankov. „Wagnerovci“ toto všetko vedia využiť.

 

Ale toto je špeciálny prípad. Ozbrojené sily RF nemajú koncept „ľahkej pechoty“, a preto neexistujú žiadne jednotky, ktoré by mohli byť pravidelne plne vybavené vysokorýchlostnými ľahko obrnenými vozidlami. Možno je to otázka času, keďže čím väčšia variabilita taktiky, tým lepšie. Rôznorodosti taktických schém musí zodpovedať aj technické vybavenie špecializovaných jednotiek.

Jevgenij Krutikov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov