Nepríde nikomu divné, že „vodcom“ hnutia za „slobodu“ v Iráne je kamarátka neoconov? Február 2019  Masih Alinejad a americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Aktuality, Bezpečnosť,

Pouličné nepokoje v Iráne – americká pomsta za dodávku útočných bezpilotných lietadiel Rusku

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan 16. júla pre CNN povedal , že USA majú informácie naznačujúce, že Irán sa „pripravuje poskytnúť Rusku niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel vrátane bezpilotných lietadiel schopných niesť zbrane“ na použitie na bojisku na Ukrajine.


 

24. augusta zvonil publicista The Washington Post David Ignatius na poplach a varoval, že rusko-iránska aliancia je pre Západ nebezpečná, pretože „Rusko už začalo používať drony vyrobené v Iráne vo vojenskej operácii na Ukrajine a Teherán ponúkol, že zazdieľajú svoje finančné siete, aby pomohli Moskve obísť sankcie.

 

30. augusta hovorca Pentagonu Todd Brissil povedal , že Rusko získalo útočné bezpilotné lietadlá Mohajer-6 a sériu Shahed (Shahed-129 a Shahed-191) iránskej výroby . Oba typy dronov sú schopné niesť presne navádzanú muníciu a používať ich na prieskum. Brissil tiež uviedol, že Rusko vypustilo do vesmíru iránsky satelit s „významnými špionážnymi schopnosťami“.

 

8. septembra Spojené štáty uvalili mimoriadne prísne blokovacie sankcie proti štyrom iránskym spoločnostiam „za ich účasť na posielaní iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska “ . Prvou na zozname sankcií je iránska spoločnosť Safiran Airport Services , ktorá koordinovala lety medzi Iránom a Ruskom vrátane tých, ktoré sa týkali prepravy iránskych bezpilotných lietadiel, servisného personálu a súvisiaceho vybavenia z Iránu do Ruska.

 

Čo sa týka iránskych spoločností vojensko-priemyselného komplexu, najznámejšia v tomto sankčnom zozname je Design and Manufacturing of Aircraft Engines. Je hlavným iránskym výrobcom prúdových motorov Tolou pre letectvo, UAV a riadené strely.

 

O ďalšej spoločnosti na novom sankčnom zozname – spoločnosti Paravar Pars Company sa hovorí, že je spojená s Univerzitou Imáma Husajna Islamsských revolučných gárd (RGC) a podieľala sa na testovaní dronov pre námorníctvo IRGC a vývoji dronov pre letecké a kozmické sily IRGC.

 

Štvrtá iránska spoločnosť na sankčnom zozname, Baharestan Kish Company , dohliadala na projekty súvisiace s výrobou dronov. Tlačová správa amerického ministerstva financií uvádza, že v roku 2021 táto spoločnosť pracovala na komponentoch pre bezpilotné prostriedky radu Shahed. Do zoznamu sankcií bola zaradená aj generálny riaditeľ spoločnosti Rehmatolla Heydari.

 

V dôsledku reverzného inžinierstva západných technológií získaných paralelným dovozom Irán zorganizoval výrobu množstva motorov používaných pri výrobe riadených striel a bezpilotných lietadiel. Iránski inžinieri nekončia pri kopírovaní, ale tieto produkty vyvíjajú a modernizujú.

 

Americké sankcie však nemôžu ovplyvniť ani výrobu bezpilotných lietadiel v Iráne, ani vojensko-technickú spoluprácu islamskej republiky s Ruskom. Preto bola spustená superzbraň „mäkkej sily“: v iránskych mestách sa organizovali masové nepokoje s cieľom buď zvrhnúť vládnuci režim, alebo prinútiť Irán, aby prestal dodávať Rusku drony.

 

Protest nie je pre Irán novým fenoménom, no pouličné nepokoje tentoraz vyvolala správa o smrti 22-ročného dievčaťa Mahsa Amini.

 

Viaceré médiá bez pochopenia okamžite informovali, že teheránska polícia ju zadržala za „nesprávne nosenie hidžábu“ a ubila ju na smrť. Táto verzia bola zachytená na sociálnych sieťach, hoci o incidente neboli žiadne spoľahlivé informácie.

 

15. septembra tlačové stredisko teheránskej polície oznámilo, že Mahsa Amini sa „po prevoze na policajnú stanicu na vysvetlenia a morálny výcvik medzi ostatnými dievčatami necítila dobre, bola okamžite prevezená do nemocnice v spolupráci s políciou na oddelenie pohotovosti kvôli problémom so srdcom. Podľa Pars News Amini zomrela v nemocnici na zástavu srdca po hospitalizácii.

 

Iránsky prezident Ibrahim Raisi, ktorý sa zúčastnil summitu ŠOS, nariadil ministrovi vnútra, aby okamžite vyšetril všetky okolnosti incidentu.

 

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahidi večer 23. septembra uviedol, že Amini nezbili. “Boli prijaté správy od dozorných orgánov, boli vypočutí svedkovia, prezreli sa video materiály, boli prijaté správy zo súdneho lekárskeho vyšetrenia a zistilo sa, že nedošlo k žiadnemu bitiu,” citovala Vahidiho iránska tlačová agentúra ISNA . “Hijab sa stal len zámienkou na organizovanie nepokojov v mestách krajiny,” povedal iránsky politológ Erfan Lajevardi v rozhovore pre RIA FAN .

 

Po tom , čo 16. septembra médiá informovali o Amininej smrti, protesty zachvátili väčšinu provincií Iránu vrátane náboženských centier Qom a Mashhad a provincií iránskeho Azerbajdžanu.

 

Protestujúcich často vedú ženy, poznamenáva Time . Aktivisti, ktorí vyšli do ulíc s fotografiami Amini v rukách, si strhli a spálili svoje hidžáby. Na sociálnych sieťach sa meno zosnulej dievčiny „stalo iránskou verziou #MeToo“ pod hashtagom #MahsaAmini.

 

“Jediným možným nebezpečenstvom v tomto smere je synchronizácia tvrdého protestu s činnosťou zahraničných spravodajských služieb,” uvádza sa v správe Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti (RIAC) . Práve táto „synchronizácia“ je teraz pozorovaná. Protesty spoza oceánu riadi bývalá iránska disidentka Masih Alinejad, ktorý žije v New Yorku.

 

„Masieh Alinejad, iránska novinárka, ktorá bola vyhostená z krajiny pred trinástimi rokmi, inšpirovala iránske ženy tým, že na svojich stránkach sociálnych médií zhromaždila asi desať miliónov sledovateľov a povzbudila ich, aby rozbili najsilnejší symbol rodového apartheidu režimu: hidžáb… požadovaný pre každú dospelú ženu“ , píše The NewYorker .

 

Ako milionársky blogger je Masih Alinejad jednou z najvplyvnejších v Iráne. V roku 2014 vyzvala iránske ženy v Iráne, aby natočili, ako porušujú pravidlá hidžábu, a poslali jej tieto videá a fotografie, ktoré zverejňuje na Instagrame, Twitteri a Facebooku . V Iráne sú tieto stránky blokované, ale milióny Iráncov ich sledujú pomocou VPN .

 

Sajjadpour, zamestnanec Washingtonskej nadácie Carnegie Endowment, poznamenáva, že Masih si je dobre vedomá toho, že z troch ideologických pilierov moderného Iránu – „Smrť Amerike, smrť Izraelu a hidžáb“ – je hidžáb najslabší, a to práve na tento cieľ sústredí svoju agitáciu.

 

Iránske úrady začali spomaľovať a dokonca vypínať internet, aby oslabili zasahovanie vonkajších síl do rozdúchavania nepokojov. V reakcii na to americké úrady udelili povolenie na samostatné dodávky komunikačných služieb do Iránu pomocou satelitného internetu Elona Muska Starlink .

 

V Iráne sa deje všetko čo sa dialo v Kyjeve v roku 2014

 

“Spúšťame Starlink,” napísal Musk na sociálnej sieti. Keďže satelitný internet potrebuje pozemné vybavenie, zdá sa, že terminály pre Starlink boli do Iránu privezené vopred. Potom je však incident s Amini plánovaný zvonku. Iránske orgány činné v trestnom konaní už oznamujú aktiváciu „spiacich“ buniek teroristických organizácií zakázaných v Iráne „Kumele“, „Pejak“ (PJAK alebo „Strana slobodného života v Kurdistane“) a „Organizácie mudžahedínov Iránskeho ľudu“ („Mujahiddin-e Khalq“)…
Vladimir Prochvailov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov