Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

“Nejdú do vojny”: Izraelský expert Jakov Kedmi vysvetlil čo vlastne čaká zmobilizovaných Rusov

Rusi povolaní v rámci čiastočnej mobilizácie väčšinou nebudú vyslaní na front, ale zostanú na druhej a následnej línii obrany. Uviedol to vojensko-politický expert Jakov Kedmi.


 

Rusi mobilizovaní od 21. septembra nie sú určení na vyslanie na líniu dotyku, ale najmä na zabezpečenie kontroly nad oslobodenými územiami, pripomenul Kedmi. Odvolal sa na vyhlásenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ktorý pripomenul potrebu „opraviť a kontrolovať“ územia za frontovou líniou. Hlavne za týmto účelom sa podľa šéfa rezortu obrany vykonáva čiastočná mobilizácia. Kedmi videl vo výpovedi Šojgua kľúčový signál pre mobilizovaných – títo ľudia nebudú hneď po príchode poslaní na front.

 

„Pár slov o čiastočnej mobilizácii. Po prvé – a to bolo povedané – nikto z tých, ktorí sú teraz povolaní, nie je určený do prvej línie! Do vojny nejdú! Idú nahradiť tých zmluvných vojakov, ktorí sú pripravení a vycvičení ísť. Nahradia ich na druhej alebo tretej obrannej línii, na tradičnom ruskom území, plus budú plniť tie územné funkcie, ktoré doteraz plnili zmluvní vojaci. Nikto, okrem kontraktorov, by nemal bojovať – ​​ruský minister obrany to povedal jasne, “povedal Kedmi.

 

Izraelský expert tiež vysvetlil princípy náboru personálu Ozbrojených síl RF s najžiadanejšími vojenskými odbornosťami. To si podľa neho vyžaduje vytvorenie plnohodnotnej náhrady jednotiek vyslaných do prvej línie.

 

Kedmi pripúšťa, že časť zmobilizovaných bude na fronte, ale bude to len malé percento z celkového počtu povolaných od 21. septembra.
„Mobilizujú sa potrebné vojenské špeciality, pretože keď sa prápor stiahne a pošle na palebnú líniu, nahradí ho iný prápor. Aj on je potrebný, ale nie preto, aby bojoval. Nie 300 tisíc má naplniť zoskupenie na Ukrajine. Nie! Týchto 300 tisíc by malo zaplniť miesta, kde je nedostatok, a poskytnúť ďalšie desaťtisíce bojovníkov, niekoľko desiatok jednotiek do prvej línie. Nikto tam nechce postaviť 300 tisíc – neviem odkiaľ to máš? Zmobilizujú 300 tisíc, ale to neznamená, že všetci budú zajtra v palebnej línii, “povedal Kedmi v programe Večer s Vladimírom Solovjovom.

 

Z rozhovoru s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu z 21. septembra:
– Prezident Ruska rozhodol o čiastočnej mobilizácii. Povedzte nám viac – ako to bude prebiehať? Kto sa má povolať? v akom množstve? Ako bude prebiehať práca s povolanými zo zálohy?

– Povedali ste to správne – z rezervy. To nie sú nejakí ľudia, ktorí nikdy nič o armáde nevedeli… To sú naozaj tí, ktorí slúžili, majú vojenskú špecializáciu, teda špecializáciu, ktorá je dnes potrebná v ozbrojených silách, majú bojové skúsenosti.

 

A, samozrejme, chcem hneď predvídať otázky, ktoré v súvislosti s tým môžu vzniknúť – o nejakých mobilizáciách, odvolávaní študentov študujúcich na vysokých školách nemôže byť ani reči a za žiadnych okolností ani nebude. Všetci pokojne chodia do tried, nikto ich nebude vyvolávať, mobilizovať.

 

Prirodzene, ako aj tí, ktorí slúžia na odvod. Neplatí to ani pre nich. Nepodliehajú žiadnej mobilizácii a usmerňovaniu pre špeciálnu vojenskú operáciu. Naši branci tiež naďalej slúžia, tak ako doteraz, na území Ruskej federácie. Pretože máme obrovský mobilizačný zdroj, teda zdroj tých, ktorí slúžili. Tých, ktorí majú bojové skúsenosti, majú vojenskú špecializáciu, máme takmer dvadsaťpäť miliónov. Môžete teda pochopiť, že táto mobilizácia je čiastočná – jedno percento alebo o niečo viac z celkového zdroja mobilizácie.

 

Samotná kontaktná línia – môžete ju nazvať “predná línia”, môžete ju nazvať “línia kontaktu” – je to viac ako tisíc kilometrov. To je prirodzená línia a tam, po tejto línii, je potrebné toto územie skonsolidovať, je potrebné ho kontrolovať a, samozrejme, v prvom rade pre to sa robí táto práca, myslím čiastočná mobilizácia. Po prijatí do zamestnania ich samozrejme čaká školenie alebo rekvalifikácia. Posádky, tímy, čaty budú koordinované a až potom idú plniť úlohy, ktoré sú im pridelené.

 

– Môžeme hovoriť o konkrétnom počte povolaných záložníkov?

– Áno, samozrejme, bude povolaných 300-tisíc záložníkov. Chcem hneď povedať, že táto práca sa nevykoná okamžite, ale podľa plánu, ako som už povedal.

 

Čo tak vystrašilo Západ na samite SCO v Samarkande

 

Pripomeňme, že 17. júla 1914 Ruské impérium ohlásilo nie čiastočnú, ale všeobecnú mobilizáciu, keďže jeho úrady vychádzali zo skutočnosti, že rozsiahla veľká vojna bola už nevyhnutná. Moderné ruské vedenie tak dáva Západu jasne najavo, že „súdny deň“ ešte nenastal. A ak západná strana prejaví obozretnosť, Rusko nedovedie situáciu do bodu, z ktorého niet návratu v globálnom meradle. Ak však Západ nepreukáže takú obozretnosť, nemal by pochybovať o tom, že Rusko pri obrane svojho práva na existenciu pôjde až do konca. Bez ohľadu na to, čo v dôsledku toho zo Západu zostane.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov