Egypťania pod vedením faraóna Ramzessa II
Aktuality, História,

Bitka pri Kadeši

Bitka pri Kadeši bola jednou z najvýznamnejších bitiek staroveku. V bitke sa stretli vojská Egypta a Chetitov, oba národy bojovali medzi sebou o ovládnutie Blízkeho východu. Egyptské vojská viedol významný faraón Ramzes II. a chetitské vojská viedol chetitský panovník Muwatališ II. Bitka sa odohrala pri meste Kadeš na rieke Oront, strobylý Kadeš leží dnes na na území Sýrie. Bitka sa skončila de facto nerozhodne, aj keď spočiatku ťahali Egypťania za kratší koniec. Bitka pri Kadeši je poslednou veľkou bitkou doby bronzovej, následne sa po roku 1200 pred Kristom začala doba železná.


 

Chetiti – indoeurópsky národ, ktorý prišiel okolo roku 2 000 p.n.l. do dnešnej Malej Ázie z Indie, spoločne s Mitanncami ťažil zo skutočnosti, že dokázal vyrábať železné zbrane a predmety. Železo malo podstatne lepšie vlastnosti ako bronz, bronzové zbrane sa pri strete so železnými zbraňami trieštili. Železné zbrane pomáhali menej početnejším Chetitom úspešne bojovať s Egypťanmi o územie dnešnej Sýrie, Libanonu, Izraela či Jordánska. Egypťania a aj Chetiti tvrdili, že v bitke zvíťazili.

 

Egypťania sa snažili bohatý Blízky východ obsadiť a egyptskí panovníci významnej 18 a 19. dynastie slávili pri svojich ťaženiach úspechy. Thutmose I., Thutmose III. a Amenhotep II. dokázali narobiť menej početným Chetitom značné problémy. Keď sa stal egyptským faraónom Ramzes II., azda najvýznamnejší egyptský faraón 19. dynastie, pripravil mohutnú bojovú výpravu s cieľom definitívne poraziť Chetitov a vytlačiť ich zo Sýrie.

 

Egyptské vojská zaútočili na Sýriu v roku 1279 p.n.l.

 

Egypťania mali k dispozícii rýchle bojové vozy s dvojčlennou posádkou (lukostrelec a kopijník v jednej osobe + muž, ktorý riadil kone). Tieto vozy boli rýchlejši ako chetitské bojové vozy s trojčlennou posádkou (muž ktorý riadil kone + lukostrelec + kopijník).

 

Chetiti prebrali bojové vozy od Mitanncov, ktorí Chetitov okolo roku 1500 p.n.l. aj niekoľko desaťročí ovládali, nakoniec však Chetiti dokázali zlomiť dominanciu Mitanncov a začlenili ich postupne do svojej ríše (poslední Mitannci, ktorí žili na území Turecka a dnešného Arménska podľahli Asýrčanom). Chetiti na rozdiel od Mitanncov často bojovali aj ako pechota a bojové vozy používali na presun. V niektorých prípadoch mohli pri rýchlom presune na bojový voz pribrať ešte dvoch pešiakov.

 

Bitka pri Kadeši sa uskutočnila v máji 1274 p.n.l., počas vlády egyptského faraóna Ramzessa II, hlavným historickým prameňom, ktorý sa venuje egyptskému ťaženiu a celej bitke pri Kadeši sú listy z el Amarny.

 

Okrem Kadešu mali Egypťania záujem aj o dobytie dôležitého mesta Megiddo Ramzesse v listoch z el Amarny aj spomína mená jednotlivých miest, ktoré z územia ovládaného Chetitmi poslali bojové jednotky s cieľom poraziť Egypťanov. Mestá Pida a Daardanja sa nachádza v blízkosti Tróje, dvojica miest Masa a Quaraqisa sa nachádzajú na území dnešnej Anatólie, mestá Ruka a Quaraqisa sa nachádzajú na území vtedajšieho národa Lýkov.

 

Egyptské vojská vstupovali do Sýrie pozdĺž pobrežia Palestíny. Ramzes II. rozdelil svoju armádu na 4 divízie, pomenované podľa bohov Egypta.

 

Divízie Amon, Re, Ptah a Set predstavovali pýchu egyptskej armády. Najrýchlejšie postupovala egyptská divízia Amon, ktorú osobne viedol faraón Ramzes II. Chetitom, ktorí však museli prekonať podstatne kratšiu vzdialenosť sa podarilo ku Kadešu preniknúť prvým a zaujali relatívne výhodnejšiu polohu na úpätí pahorkatiny. Nič netušiaci Egypťania sa dostali do pasce.

 

Plastikové modely chetitských bojovníkov

 

Útok bolestivo zasiahol divíziu Amon a najmä divíziu Re, ktorá sa prepravovala cez rieku Orontes. Chetiti uštedrili obom egyptským divíziam tvrdý výprask a v boji takmer zabili aj faraóna Ramzesa II. ten sa však neváhal v historických prameňoch pochváliť, ako hrdinsky bojoval. Podľa tendenčných egyptských prameňov údajne sám riadil obranu a zachránil ťažko pošramotené divízie Re i Amon pred úplnym zničením.

 

Nebyť však jednotky Amoritov, ktorá zasiahla v pravej chvíli a pomohla garde Ramzesa II, možno by sa aj podarilo Chetitom egyptského faraóna zlikvidovať. Otrasené egyptské divízie sa však aj vďaka Amoritom dokázali stiahnuť, vrátili sa za rieku Orontes a utáborili sa, pričom čakali na príchod divízii Ptah a Set, o ktorých však nemali Chetiti tušenia.

 

Chetiti, ktorí sa zmocnili značnej koristi boli presvedčení, že víťazstvo je na ich strane a otrasených Egypťanov dorazia na druhý deň. Utáborili sa, odstrojili a začali sa pripravovať na prenocovanie, ošetrovali ranených, pripravovali si stravu a delili korisť, ktorú od Egypťanov získali.

 

Za ten čas sa však priblížili obe divízie Ptah a Set. Tie z chodu zaútočili na nič netušiacich Chetitov a spôsobili im neprimerané straty. Na rozdiel od Egypťanov, Chetiti mali podstatne menej vojakov (aj keď lepšie vyzbrojených železnými zbraňami) a straty na živej sile dokázali ťažšie nahrádzať Takže po bitke zhodnotili svoje straty a keďže mali neustále problémy aj s Mitanncami či Asýrčanmi, ktorí takisto žili na území Chetitskej ríše ako podmanené národy a chceli sa chetitskej nadvlády zbaviť, rozhodli sa že dajú prednosť spolupráci pred ďalšími bojmi.

 

bitka pri Kadeši. Na začiatku prichádza chetitský prieskumník, ktorí hlási, že sa približujú nové egyptské divízie, Chetiti sa snažia rýchlo postaviť do bojovej línie, aby odolali egyptským bojovým vozom. Následne sa do boja vrhla chetitská jazda a pechota. Egypťania však spôsobili v chetitských radoch značný chaos.

 

 

Bitka teda nakoniec skončila remízou a Egypťania a Chetiti uzavreli mierovú zmluvu, pri ktorej si nielenže rozdelili sféry vplyvu, ale namiesto vojny dali prednosť obojstranne výhodnej spolupráci. Chetiti síce neprezradili Egypťanom tajomstvo výroby železných zbraní, dodávali však železné zbrane, štíty a brnenia Egypťanom za prijateľné ceny (železo bolo v tejto dobe drahšie ako zlato).

 

Obdobie vzájomne výhodnej spolupráce však ukončili Morské národy, ktoré okolo roku 1230 pred Kristom zničili ríšu Chetitov (posledné padlo mesto Karchemiš) a Chetitom vyrvali tajomstvo výroby železa.

 

Katastrofa v roku 1941 alebo Ako ZSSR stratil Ukrajinu, no zmaril „Barbarossu“

 

K morským národom patrili Frýgovia, Lýdovia, Filištínci, Kréťania a tí ponorili celý Blízky východ na dlhšiu dobu do chaosu, ktorý sa podarilo zastaviť až okolo roku 1 000 pred Kristom. Tajomstvo výroby železných zbraní sa dostalo aj k Egypťanom, ktorým sa podarilo útok Morských národov odraziť. Vo starovekom svete sa začala doba železná.

Karol Oravečka

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov