Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan potrebuje vyvolať vojenskú krízu. O grécko-tureckej vojne v rámci NATO

Grécko v septembri oficiálne varovalo EÚ a NATO pred hrozbou vojny s Tureckom. Popredné európske a americké médiá uvádzajú, že v rámci hraníc NATO sa schyľuje k vojne medzi oboma členmi tohto vojenského bloku. Die Welt píše : „ Na papieri sú Turecko a Grécko spojenci . Ale v nedávnej minulosti tieto dve krajiny opakovane stáli na pokraji vojny . Mimochodom, charta NATO neupravuje počínanie členov bloku v prípade vojny medzi členmi organizácie.


 

Podľa agentúry Associated Press grécka vláda varovala NATO a EÚ pred hrozbou konfliktu s Tureckom tým, že začiatkom septembra poslala list partnerom krajiny v NATO a EÚ, ako aj predsedovi Organizácie Spojených národov, v ktorom ich požiadala, aby formálne odsúdili vyhlásenia tureckých predstaviteľov, pretže pokračujúce bilaterálne napätie by mohlo prerásť do otvoreného vojenského konfliktu.

 

 

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis 6. septembra označil za neprijateľné hrozby zo strany Turecka, ako aj jeho pokusy spochybniť suverenitu krajiny. O deň neskôr grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias po rozhovoroch s francúzskou kolegyňou Catherine Colonnou v Aténach povedal, že Turecko sa snaží vrátiť čas a oživiť Osmanskú ríšu poukazom na „ mapy, ktoré označujú grécke ostrovy ako turecké “. (Podľa Ankary sú tieto ostrovy pod gréckou okupáciou). Po výsledkoch týchto rokovaní Francúzsko deklarovalo, že sa postaví na stranu Grékov a ústami ministra zahraničných vecí im prisľúbilo pomoc: „ Francúzsko bude na strane Grécka a Cypru v prípade ohrozenia ich národnej suverenity“.

 

 

Turecko a Grécko boli blízko k ozbrojenému konfliktu už v 80. a 90. rokoch minulého storočia a tiež pred dvoma rokmi, keď sa spory o uhľovodíky a štatút niekoľkých ostrovov rozhoreli s novou silou. Potom bola grécka armáda uvedená do pohotovosti kvôli malému ostrovu Kastellorizo, na ktorý si robia nárok Turci. Grécke ministerstvo zahraničných vecí už vo februári protestovalo voči Turecku kvôli vyhláseniam, ktoré spochybňujú jeho suverenitu nad ostrovmi.

 

Takzvaná „Egejská otázka“, ktorá zahŕňa spor o práva na vody Egejského mora, bola opäť na programe po tom , čo sa v relácii objavila fotografia spojenca R. Erdogana a člena vládnej koalície Devleta s mapou, na ktorej sú grécke ostrovy označené ako turecké územie. Gréci to považovali za „ zvlášť agresívny akt provokácie“.

 

Erdogan však ani po februárovom proteste gréckeho ministerstva zahraničia neprestal byť ostýchavý vo vyjadreniach: koncom mája na slávnostnom ceremoniáli na počesť výročia dobytia Konštantínopolu vyhlásil, že cieľom Turecka je vrátiť všetky sféry vplyvu vrátane Peloponézu a Atén. A na svojich sociálnych sieťach sľúbil Grécku „tragický koniec“. A nedávno turecký prezident pohrozil Grécku, že jeho vojaci sa môžu „ ukázať v noci “.

 

Okrem takýchto okázalých vyhlásení vyvoláva u Grékov obavy aj zvýšená aktivita na hranici: Turci vykonávajú vojenské cvičenia jedno za druhým (koncom mája boli grécke ozbrojené sily opäť uvedené do stavu vysokej pohotovosti kvôli Efesu 2022 ) a grécke úrady v polovici leta začali presúvať vojenské vybavenie do oblasti rieky Maritsa. A na pozadí toho všetkého posielajú Turci k brehom Grécka ďalšie prieskumné plavidlo – v auguste začal Abdülhamid Han vŕtať vo východnom Stredomorí …

 

Grékov znepokojuje aj mnohonásobný nárast (podľa gréckej polície) tureckých ilegálnych imigrantov na ostrovoch, na ktoré si robí nárok Ankara. Napríklad v pohraničnom regióne Evros sa ich počet len ​​v roku 2010 zvýšil o 371,94 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom! V dôsledku toho už v októbri 2010 grécke ministerstvo civilnej ochrany požiadalo EÚ o vyslanie pohraničnej hliadky na ochranu grécko-tureckej hranice pred nelegálnymi migrantmi, po čom bol 2. novembra v meste nasadený oddiel 175 špecialistov agentúry Frontex. V tom istom mesiaci Wikileaks zverejnil správu amerického veľvyslanca v Ankare Jamesa Jeffreyho, ktorá naznačila, že Turecko plánuje vyprovokovať vojenskú krízu s cieľom invázie do Evrosu.

 

Záujem tureckých orgánov o zhoršenie situácie súvisí predovšetkým s blížiacimi sa voľbami. Podľa prieskumov by v júni 2023 mohol Erdogan prehrať v druhom kole s ktorýmkoľvek kandidátom, ktorý by s ním vstúpil do tohto kola. Problémy ekonomiky, inflácie a rastúca nespokojnosť ľudí blokujú akékoľvek zahraničnopolitické víťazstvá neo-osmanistov. V súlade s tým je „malá víťazná vojna“ celkom vhodná na zvrátenie situácie. Najmä s takým nie príliš silným protivníkom, akým je Grécko. Prvé kroky v tomto smere už boli podniknuté.

 

28. augusta Ankara obvinila Atény z odpálenia rakiet S-300 na turecké lietadlá počas ich prieskumnej misie. O dva týždne neskôr, 10. septembra, Ankara opäť obvinila Atény z ostreľovania lode plaviacej sa v medzinárodných vodách, 11 míľ od tureckého ostrova Bozcaada, a požadovala „seriózne vyšetrenie“ incidentu.

 

Začiatkom septembra americký 19FortyFive napísal, že vinou Erdogana môže začať vojna medzi Tureckom a Gréckom. Príčinou vojny v Stredozemnom mori medzi krajinami NATO by podľa autorov publikácie mohlo byť vymknutie sa vnútropolitickej situácie v Tureckej republike mimo kontroly: „ Ak Erdogan usúdi, že je predurčený prehrať voľby rozdielo príliš veľkým na to, aby sa dal prekonať podvodom, vyvolá krízu a vyhlási v krajine výnimočný stav .

 

“Sme pripravení ísť príkladom zodpovednej svetovej veľmoci”. Veľká dvojka v Samarkande vytvorila alianciu

 

V súčasnosti sa autori komentujúci situáciu z nejakého dôvodu väčšinou domnievajú, že nikto nepotrebuje rozsiahlu vojnu medzi Tureckom a Gréckom, vrátane Erdogana. Zároveň sa podľa nich očakáva eskalácia dlhoročného konfliktu a hraničné strety medzi stranami: niečo „také“, čo môže spôsobiť vojenskú psychózu ako potopená loď, zostrelené lietadlo, „hrdinská“ vlajka na nejakom ostrove v Egejskom mori a pod. Otázkou je, či sa strany hroziaceho vojenského konfliktu medzi Tureckom a Gréckom uspokoja s takouto malosťou.
Artem Ignatiev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov