Christine Wormuth
Aktuality, Bezpečnosť,

“Takže Rusov neporazíme.” Aké závery urobil Pentagon

USA, 23.september 2022 (AM) – Činnosti ruskej armády na Ukrajine sú pozorne sledované v generálnych štáboch po celom svete: analyzujú, predpovedajú a vyvodzujú závery. V Bruseli sa rozhodli zvýšiť počet síl rýchlej reakcie NATO na 300-tisíc ľudí. Niektoré európske krajiny zintenzívňujú nákupy zbraní. A Spojené štáty americké upravujú program rozvoja pozemných síl.


 

Prvýkrát od druhej svetovej vojny sa na európskych rovinách stretli v boji dve moderné armády v celkovej sile státisícov ľudí. Rozsiahla špeciálna operácia sa zásadne líši od konfliktov posledných desaťročí, pokiaľ ide o rozsah, povahu a vlastnosti operačného priestoru. Západ stratil prax vážnych pozemných stretov zahŕňajúcich všetky druhy vybavenia a zbraní, doteraz sa spoliehal na ohromnú vzdušnú a námornú silu. Ukrajinská skúsenosť však dokázala, že bez úspechu na zemi nemôže dôjsť k sebavedomému víťazstvu nad silovo blízkym nepriateľom.

 

Pozemné sily v ozbrojených silách USA boli dlho považované za „chudobného príbuzného“. Úrady uprednostňovali investovanie rozpočtových prostriedkov do rozvoja a modernizácie letectva a námorníctva, rozvoja kozmických a hypersonických technológií. Úloha armády sa zredukovala na boj proti teroristom a partizánom. V nadväznosti na novú agendu Biely dom opakovane prerušil programy prezbrojenia pozemných síl.

 

Takže už v roku 2009 Pentagon ukončil sľubný projekt Future Combat Systems (FCS, „Bojové systémy budúcnosti“), ktorý zahŕňal vytvorenie línie vojenského vybavenia novej generácie zjednotenej v spoločnej sieti. Celkové náklady na program však presiahli 300 miliárd dolárov a bolo od neho upustené. V tom čase Spojené štáty americké nemali protivníka, ktorý by bol vnímaný ako bezprostredná bezpečnostná hrozba. Preto sa peniaze uvoľnené po uzavretí projektu FCS použili na nákup obrnených vozidiel pre americké kontingenty v Iraku a Afganistane.

 

Dnes sa situácia mení. Po takmer ôsmich mesiacoch špeciálnej vojenskej operácie bolo západným stratégom jasné, že bez drvivej vzdušnej prevahy by americké jednotky neboli v najvýhodnejšom postavení. Napredujte s nepotlačeným nepriateľským delostrelectvom, s aktívnym odporom jeho obrnených vozidiel a pechoty – a strpte veľké straty. A od nich sa v Spojených štátoch už dávno odstavili.

 

Potreba modernizácie pozemných síl sa uznáva na samom vrchole. Nedávno ministerka americkej armády Christine Wormuth predniesla prejav na Maneuver Warfighting Conference vo Fort Benning v štáte Georgia a načrtla šesť koncepčných smerov rozvoja svojho oddelenia do roku 2030. Do tohto dátumu by podľa nej mali byť americké pozemné sily plne pripravené na vojnu s takými protivníkmi, akými sú Rusko a Čína. Jednoducho povedané, armáda musí byť „smrteľnejšia, mobilnejšia a bezpečnejšia“.

 

Podľa Wormuthovej je hlavnou úlohou armády vidieť ďalej ako nepriateľ. Po prvé, hovoríme o ďalšom nasýtení bojujúcich jednotiek bezpilotnými lietadlami na rôzne účely. Ako ukázali skúsenosti z vojenských operácií na Ukrajine, drony do značnej miery určujú výsledok operácie. Po druhé, Wormouth má na mysli zavedenie do prevádzky sľubných automatických systémov velenia a riadenia, ktoré zvýšia situačné povedomie veliteľov aj jednotlivých vojakov na bojisku.

 

V nadväznosti na to ministerka navrhla aktívnejšie „investovať“ do jednotiek špeciálnych operácií, ktoré budú mať v budúcich ozbrojených konfliktoch za úlohu byť v popredí, potláčať nepriateľskú protivzdušnú obranu, ničiť veliteľstvá a spôsobovať zmätok v práci nepriateľa a zadnej služby. Tretím sľubným smerom vývoja je diaľkové delostrelectvo.

 

„Uvedomujeme si, že Čína a Rusko majú palebnú silu, ktorá v niektorých prípadoch výrazne prevyšuje našu,“ povedala Christine Wormuth, „sme v procese budovania našich delostreleckých formácií a zlepšovania ich doletu, rýchlosti streľby, letality a mobility. Spojené štáty americké vyvíjajú nové zbrane s dosahom až 2500 kilometrov. Prednosť majú hypersonické zbrane.“

 

Pentagon už upravil svoje plány obstarávania zbraní a oznámil svoj zámer kúpiť do roku 2028 ďalších 500 viacnásobných odpaľovacích systémov HIMARS. Táto zbraň sa dobre osvedčila v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Je zrejmé, že Biely dom verí, že HIMARSy prešli dôstojnou skúškou v boji. Riešenie umožní zaťažiť americký vojensko-priemyselný komplex zákazkami a najmä vývojára Lockheed Martin.

 

Za štvrtý perspektívny smer rozvoja armády, bez ktorého predchádzajúce tri nemajú zmysel, považuje ministerka zvýšenie bezpečnosti na bojisku. V tomto bode sa zamerajú na zlepšovanie systémov elektronického boja, elimináciu elektromagnetického podpisu vlastných jednotiek, a na účinné protidronové systémy a rušenie nepriateľských prieskumných zariadení. Tieto opatrenia zahŕňajú vytvorenie mobilných veliteľských stanovíšť, ktoré môžu rýchlo zmeniť polohu a uniknúť spod paľby.

 

Wormouthová venovala piaty bod modernizácie armády zlepšeniu komunikačných systémov. Povedala, že pozemné sily budúcnosti musia byť schopné “rýchlo vymieňať dáta” na taktickej a operačnej úrovni, počnúc jednotlivým vojakom. Ministerka naznačila, že armáda sa snaží prepojiť aktíva v rámci doktríny operácií vo viacerých doménach. Spoločná kontrolná sieť bude pokrývať všetky zbraňové systémy – naše vlastné aj našich spojencov. Táto sieť sa testuje na každoročných cvičeniach Projektovej konvergencie. Jeho úspešným zavedením do jednotiek budú môcť Američania drasticky skrátiť čas na rozhodovanie. Zhruba povedané, každý pešiak bude môcť požiadať o delostrelecký alebo letecký útok na zadaných súradniciach, prípadne preniesť informácie o cieli vyššiemu veleniu.

 

Šiestym smerom je logistika. Nie je žiadnym tajomstvom, že jednou zo silných stránok americkej armády je schopnosť rýchlo zabezpečiť bojovým jednotkám všetko potrebné. Práve logistika dáva americkej armáde možnosť víťaziť v ozbrojených konfliktoch s minimálnymi nákladmi. Wormouth však tvrdí, že to nestačí: je potrebné vytvoriť nové divízie tankerov, nákladných lietadiel a ťažkých vrtuľníkov. Je zrejmé, že táto položka je viac zameraná na Čínu. V Európe nemajú Spojené štáty s logistikou problémy, no vo vodách juhovýchodnej Ázie môžu vzniknúť veľmi rýchlo.

 

Prichádza veľká bitka. Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil akým smerom očakávať obrat špeciálnej operácie

 

Na dosiahnutie týchto cieľov zostáva americkej armáde približne sedem rokov. To je dostatočný čas na to, aby Rusko a Čína vypracovali opatrenia na boj proti novej stratégii Pentagonu. Len skutočný ozbrojený konflikt bude môcť potvrdiť, či Biely dom nabral správny kurz pre rozvoj pozemných síl.
Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov