Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ramzan Kadyrov vysvetlil čo znamená „nerovná“ výmena zajatcov medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou

V dôsledku tichých rokovaní a za sprostredkovania tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana došlo v noci 22. septembra k ďalšej výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou. Opäť sa stala „nerovnou“ (mierne povedané), inými slovami, ruská strana ponúkla na výmenu oveľa väčší počet zajatcov, navyše to boli desiatky nacistov z pluku Azov.


 

Podľa zoznamov zverejnených v ukrajinských médiách ruská strana odovzdala Ukrajine 215 ľudí, z toho 108 sú militanti nacionalistického práporu vrátane jeho velenia – Denis Prokopenko (Raďiš), Svyatoslav Palamar (Kalina) a Sergej Volynsky (Volyň). ), zachytený počas útoku na závod Azovstal v Mariupole. Všetci sú teraz držaní v Turecku ako internovaní a v najpohodlnejších podmienkach, oradoví vojaci zostali v oblasti Černihiv, kde sa výmena uskutočnila. Kyjev zase odovzdal Rusku 54 vojnových zajatcov vrátane niekoľkých ruských občanov, ktorí už boli odsúdení na Ukrajine. Je pozoruhodné, že zoznam vymenených nie je propagovaný a podujatie nebolo široko propagované. Podľa niektorých správ sa 22. septembra kyjevská strana údajne zaviazala odovzdať ďalších 30 našich krajanov.

 

Navyše prekvapuje výmena ohrdnutého ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, ktorý bol 55tym vymeneným. Výmena občana Ukrajiny, ktorý nemá nič spoločné so špeciálnou operáciou ani Ruskom, vyvoláva druhú nepríjemnú otázku, ktorá sa vynára pri analýze septembrovej výmeny prostredníctvom veľmi nespoľahlivého Turecka.

 

Samozrejme, život a zdravie každého ruského občana a vojaka majú prvoradú hodnotu a nemožno ich posúvať v prioritách: je dôležité zachrániť každého. Oveľa viac však dostala, ako poskytla opačná strana. Najmä vzhľadom na fakt, že na Ukrajine je v zajatí oveľa viac vojakov a dôstojníkov ako tých, ktorí sa vrátili 21. – 22. septembra. Zástupcovia tureckého prezidenta a dokonca aj generálny tajomník OSN António Guterres počas krátkeho oznámenia o podujatí okrem iného oznámili, že plánujú výmenu vo formáte „všetci za všetkých“. V praxi to dopadlo úplne inak. Dôvody nie sú známe.

 

Výsledkom je, že ak sa pokúsite vyriešiť rovnicu 215 rovná sa 54 (84), rozpory sa stanú neriešiteľnými a význam sa stratí, pokiaľ nezvýšite „váhu“ napríklad Medvedčuka na niekoľko desiatok občanov Ruskej federácie. V Kyjeve priznali, že „nepotrebujú zradcu“. Načo bude Rusku?

 

V ten istý deň sa uskutočnil aj presun zahraničných žoldnierov z USA, Maroka a ďalších krajín, odsúdených v DĽR na trest smrti za zločiny proti ľudskosti. Saudská Arábia tu vystupovala ako sprostredkovateľ. To všetko dokonale dopĺňa celkový obraz. Ukazuje sa, že v oslobodenom Mariupole zvárači márne varili silnú železnú klietku pre demonštračný tribunál. Nestane sa tak a všetci zahraniční „vojaci šťastia“ po prvé uveria v beztrestnosť a po druhé začnú dúfať, že ak ich chytia, budú prepustení, nech už spáchali akýkoľvek zločin.

 

Novinárka Julia Vitazeva hovorila o výmene vojnových zajatcov, pričom poukázala na to, že ľudský život je na nezaplatenie. Ľudský život je na nezaplatenie, na čo netreba zabúdať zoči-voči informačnému šumu. Novinárka Julia Vityazeva to uviedla pre televízny kanál 360 ​​a komentovala návrat 54 ruských vojakov z ukrajinského zajatia. Pripomenula, že Rusi svojich vlastných neopúšťajú. Navyše na mieste každého z väzňov mohol byť niečí syn, manžel, brat alebo otec.

„Sám Boh vie, čo tam zažili, akému zneužívaniu, mučeniu boli vystavení, akej neľudskej krutosti tam čelili,“ napísala novinárka.

 

Vitazeva tiež verí, že nie je potrebné stretnúť sa s prepustenými s orchestrom alebo vyznamenaniami. Teraz sa musia osprchovať, prezliecť, najesť a ísť spať bez obáv o svoju bezpečnosť. Niektorí potrebovali aj hospitalizáciu, nezabúdajte na psychologickú pomoc.
Všetci boli v zajatí ukrajinských radikálov v smrteľnom nebezpečenstve.

 

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov tiež komentoval výmenu väzňov, ktorá sa odohrala deň predtým, na svojom kanáli Telegram. Kadyrov zhodnotil výmenu a poukázal na to, čo vyvoláva otázky.
„So včerajšou výmenou som maximálne nespokojný, aj samotná situácia je pre mňa celkovo nepochopiteľná. Vždy, keď sa robili bojové alebo taktické rozhodnutia, bolo to konzultované s nami, aktívnymi účastníkmi špeciálnej operácie. A tu … “- povedal Kadyrov.

 

Dodal, že vedenie orgánov činných v trestnom konaní vidí situáciu v tejto výmene zrejme jasnejšie.
“Chápem, že na vrchole ministerstva obrany a FSB je to oveľa viditeľnejšie, ale verím, že zločincov uznaných za teroristov nemožno vymeniť za vojakov. Pochopil by som, keby došlo k ekvivalentnej výmene,” dodal Kadyrov.

 

Ramzan Kadyrov vyzýva aby každý región Ruska pripravil a vyzbrojil tisíc dobrovoľníkov

 

Šéf Čečenska poukázal na to, že bojovníci v prvej línii po incidente si urobia pre seba len jeden záver – nezobrať nacistického zajatca.
“Mimochodom, tí z nacistov, ktorí počas svojho zajatia urážali česť čečenského ľudu, plne odpovedali za každé ich odporné slovo, trpko ich ľutovali a s plačom oľutovali svoje činy. Opakujem, vyššie uvedené je môj osobný názor.” a neovplyvňuje to našu hlavnú neotrasiteľnú zásadu: každý rozkaz najvyššieho veliteľa vykonáme!” zdôraznil Kadyrov.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov