Sevmorput
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Západní analytici odhalili ďalší test ruskej rakety Burevestnik

Podľa západných vojenských analytikov, ktorí sa špecializujú na štúdium komerčných satelitných snímok, vykazuje testovacie miesto Pankovo ​​​​na Novej Zemi v odľahlej časti ruskej Arktídy „nárast aktivity“. Podľa nich existujú jasné signály, že Rusko sa pripravuje na testovanie rakety Burevestnik s jadrovým pohonom (v NATO nazývanej Skyfall).


 

 

Britský „nezávislý analytik“ Tony Roper zverejnil na svojej webovej stránke fotografie z Airbusu, na ktorých bolo pred odpaľovacou rampou vidieť kontajner rakiet Burevestnik. Táto raketa má naklonený štart a kontajner sa používa iba na prepravu. Miesta, kde by mali byť pripevnené odpaľovacie zosilňovače a riadiace plochy rakiet, sú pokryté maskovacou kamuflážou.

 

 

Kontajner je umiestnený medzi dvoma vyvýšenými dráhami umiestnenými na oboch stranách. Zdá sa, že je vo svojom nakladacom systéme. Inak neboli na území polygónu zaznamenané žiadne zmeny, s výnimkou prívesu zaparkovaného pri severnom prístrešku. Má dĺžku 13 metrov a môže byť transportérom rakiet alebo nákladným autom pre pomocnú časť rakety – hovorí Roper.

 

Ďalší západný analytik, známy pod pseudonymom H.I. Sutton, poznamenal, že pravdepodobné nové testy Burevestniku by mohli podporiť tri nákladné lode a rôzne malé plavidlá. Medzi nimi uvádza predovšetkým Sevmorput, ruský ľadoborec s jadrovým pohonom, ktorý opustil Murmansk 10. septembra a podľa analytika „smeroval do Pankova“ (na obrázku vyššie).

 

Druhá loď, dlhá asi 137 metrov, je nákladná loď postavená v Holandsku, jedna z troch vlastnených ruskou arktickou námornou spoločnosťou (ASCO), ktorá je v súčasnosti na mori. S najväčšou pravdepodobnosťou je to Teriberka. Posledná loď je menšia, asi 85 metrov dlhá. Môže to byť zásobovacia loď. Plavidlo rovnakej veľkosti a farby Geolog Pečkurov, nasledovalo Teriberku, keď ich 11. až 12. septembra v Bielom mori videli pozemné sledovacie systémy (AIS). Zdá sa, že sú to tie isté lode – hovorí H. I. Sutton.

 

„Kalibr“ – ruské tajomstvo

 

Pripomenul tiež, že keďže Burevestnik má jadrový pohon, takáto strela má takmer neobmedzený dosah. To však znamená, že po každom teste za sebou zanechá stopu rádioaktívnej kontaminácie. Nová raketa je jednou zo 6 hlavných „superzbraní“ vyvinutých Ruskom za prezidenta Putina, pričom využíva celý rad nových technológií navrhnutých tak, aby zostali pred Spojenými štátmi a NATO.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov