Štart „Kalibru“ zo strážnej lode Tatarstan
Aktuality, Námorníctvo,

„Kalibr“ – ruské tajomstvo

Má Rusko dostatok „Kalibrov“ na dokončenie špeciálnej operácie na Ukrajine? Alebo je naozaj pravda, že Moskve sa vysokopresné krídlaté rakety čoskoro minú a o chvíľu nebude mať čím bojovať? Na tieto „naivné“ otázky poskytol svojho času odpoveď ruskej Komsomoľskej pravde vojenský komentátor plukovník Viktor Baranec.


 

Ruská raketa s plochou dráhou letu „Kalibr“ (alebo aj Club) sa už stala ozajstným hitom a memom. Napríklad v ruskej armáde je dnes už všeobecne zrozumiteľným pojmom „odkalibrovať“ protivníka. No a to, že táto super presná zbraň zasahuje vojenské objekty na akomkoľvek mieste Ukrajiny, zaradilo „Kalibr“ medzi hlavné úderné prostriedky tejto operácie.

 

Komsomolka napísala, že „o čom sa tu už dá špekulovať, keď za „Kalibr“ sa doslova modlia vo všetkých ruských štáboch i medzi vojenskými analytikmi“. No človek sa predsa len začne cítiť nesvoj, keď sa oboznámi so správami západnej rozviedky, ktoré hovoria, že „zásoby „Kalibrov“ sa Rusku míňajú“ a že im ich „zostalo len na pár týždňov“.

 

Porovnanie takticko-technických údajov „Kalibru“ a „Tomahawku“

 

Ako je to naozaj? Máme také malé zásoby „Kalibrov“ a potom už nebude čím bojovať?
– V ostatnom čase sa naozaj v západných a ukrajinských médiách objavili „zaručené správy“, že Moskve sa kvôli aktívnym bojom na Ukrajine končia nielen „Kalibre“, ale aj iné moderné vysoko presné rakety. A preto vraj ruské velenie „zametá sklady“ a zbiera všetko čo v nich ostalo.
Napríklad, už 21. marca televízia CNN oznámila, že podľa Pentagonu sa Rusku „Kalibre“ minú k 24. marcu, dokedy ich malo byť vypálených 1200.

 

A výsledok? Operácia stále prebieha a „Kalibre“ sa nemíňajú. Prečo? Lebo Rusko už dávno vyrábalo a vyrába techniku nielen s kalkuláciami na jednu lokálnu vojenskú operáciu (ako napr. v Sýrii či na Ukrajine). Ruský generálny štáb má stále na vedomí, aký obrovský bojový potenciál má celá aliancia NATO. Čiže aj toto ovplyvňuje počty výroby rakiet.

 

Západ presne nevie, koľkými „Kalibrami“ Rusko disponuje. Aj keď sa jeho hodnotenia začali v už v marci, apríli meniť. Dnes hovorí, že Rusko má dostatok „Kalibrov“, ktoré mu vystačia „na dlho“…

 

Americká Military Watch považuje ruské kalibre za najhroznejšie rakety

 

Ako dnes fungujú fabriky, produkujúce tieto zbrane.
– Odpoveď na túto otázku je utajená. Je to štátne tajomstvo, pri prezradení ktorého sa dá dôjsť k poznaniu ako dlho sa udrží vojenská mašinéria Ukrajiny a ako má NATO plánovať svoj postup na Ukrajine pri našich útokoch.

 

Žiaľ, niektorí našinci nedokážu držať jazyk za zubami. V niektorých sociálnych sieťach sa objavili správy, že niektoré naše vojenské výroby, produkujúce krídlaté rakety, údajne prešli na trojzmennú prevádzku a že na jednej z takých fabrík vzniklo 500 voľných pracovných miest… Hoci aj ja som sa od našich „oboronščikov“ dopočul, že „Práca burlí! Pečieme ich ako pirohy“…

 

Kh-47M2 Kinžal

 

Koľko stojí jeden „Kalibr“? Je lacnejší alebo drahší ako rakety NATO?
– Hlavným konkurentom „Kalibra“ je americká krídlatá raketa Tomahawk Block IV. Podľa údajov Pentagonu stoji od 1,5 do 1,7 milióna USD (podľa modifikácie). Približne rovnaké sú ceny ďalších krídlatých rakiet USA – „Harpoon“, LRASM, „Maverick“…

 

Náš „Kalibr“ (3M14) stojí pri masovej výrobe omnoho menej. Niekedy sa uvádza cena 500 tisíc USD. Toto je však exportný variant rakety. Ruskú armádu vyjde jeden „Kalibr“ na 300 – 350 tisíc USD.

 

Aké sú jeho hodnotenia zahraničnými špecialistami?
– V americkom vojensko-analytickom časopise The National Interest sa píše, že „rakety „Kalibr“ majú kvality, ktoré znepokojujú západné štáty. Po prvé, tieto rakety letia nízko, takmer sa kĺžu nad povrchom vody alebo zeme a vyhýbajú sa zisteniu protivníkom. Po druhé, „Kalibre“ sú univerzálne, dajú sa nimi vybaviť aj najmenšie vojenské lode, napríklad korvety. Rozviedka USA pozná charakteristiky „Kalibrov“. Vie, že sú schopné prikryť rádius od Francúzska do Kazachstanu“.

 

Dosah „Kalibrov“ je 2500 km. Prvýkrát boli nasadené proti ozbrojencom v Sýrii 7. 10. 2015. Raketová hliadkovacia loď „Dagestan“ a malé hliadkovacie člny „Grad Svijažsk“, „Velikij Usťug“ a „Uglič“ vypálili 26 krídlatých rakiet z Kaspického mora. Všetky bez problémov dosiahli svoj cieľ.

 

A ak „Kalibre“ porovnáme s americkými „Tomahawkami?
– Dá sa to ľahko. Z 59 Američanmi odpálených „Tomahawkov“ zo Stredozemného mora na objekty v Sýrii dosiahlo cieľ len 23.
Navyše ani nesplnili úlohu úplne znefunkčniť letiská Sýrie, pretože ničili málo významné objekty. Muničné sklady, rolovacie dráhy a bojaschopné lietadlá sýrskych vzdušných síl ostali celé… V skutočnosti tak boli do vetra vyhodené milióny dolárov, ktoré USA investovali do tohto útoku.

 

Pripomeňme si aj operáciu „Púštna búka“. Americkí generáli sa neraz chválili tamojšou „vysokou efektivitou Tomahawkov“. No po uverejnení správy Ministerstva obrany USA o výsledkoch vojny v Perzskom zálive vo Washington Post a v New York Times táto chvála stíchla. V správe sa totiž uvádzalo, že z 288 rakiet, vypálených z lodí a ponoriek, ich dosiahlo cieľ menej ako 50 %.

 

A čo píšu americkí špecialisti o efektivite našich „Kalibrov“?
– V tom istom časopise The National Interest čítame: „Naša vesmírna rozviedka sleduje odpaly ruských rakiet. Je úžasné, že sú schopné zasiahnuť dokonca pohyblivé ciele, nehovoriac o stacionárnych, aj na vzdialenosť dvetisíc kilometrov. Zdá sa, že Rusi zdokonalili navádzanie týchto zbraní na cieľ. Neexistoval totiž ani jeden prípad, aby „Kalibre“ udreli na prázdne miesto. Stalo sa len niekoľko prípadov, kedy bol odklon od cieľa viac ako 10 metrov. Pre mohutnú hlavicu tejto rakety (400 kg) je to obyčajná banalita. Cieľ bol zničený tlakovou vlnou.“

 

Používame na Ukrajine ešte niečo podobné?
– Máme tu celú rodinu „Kalibru“ – krídlaté rakety „Malachit“, Moskyt“, Onyks“, Ch-55, Ch-101. Mimochodom, posledná zmienená má neuveriteľný dosah – so zárukou ničí ciele do 4500 km.

 

Z ďalšej výzbroje, ktorá je použitá v špeciálnej operácii, treba spomenúť hypersonický komplex „Kinžal“. Po prvýkrát bol použitý 18. 3. 2022 keď ním bol na západe Ukrajiny snajpersky zničený super chránený muničný sklad (v raketovej šachte, vybudovanej ešte v časoch ZSSR a považovanej, že prežije aj atómový úder). „Kinžal“ urobil z tohto železobetónového úkrytu drobný štrk.

 

Máme aj vysokopresný raketový komplex „Iskander“. Aj ten je schopný trafiť sa do štrbinky, nachádzajúcej sa stovky kilometrov od miesta jeho odpalu. V operácii bol využitý aj „Bastion“ – pobrežný komplex s raketou „Onyx“ („Jachont“).

 

Poľujú západné rozviedky za tajomstvami „Kalibrov“?
– Podľa výpovedí v Rusku zatknutých agentov zahraničných špeciálnych služieb (sú medzi nimi aj zverbovaní Rusi) najviac ich zaujíma navádzací systém „Kalibrov“ a tiež možnosti rušenia signálov, vysielaných z nášho systému GLONASS a z dronov.

 

Kto skonštruoval tento zázrak a ako bol za to vyznamenaný?
– Už v roku 1983 sa začalo v konštrukčnej kancelárii „Novator“ (vo Sverdlovsku) konštruovanie novej protilodnej rakety (projekt „Birjuza“). Táto bola prvýkrát predvedená v roku 1993. No a práve na jej platforme bola neskôr skonštruovaná raketa 3M54, ktorá sa stala základom „Kalibra“.

 

Na jej skonštruovaní sa podieľali mnohí vedci, konštruktéri, technici, technológovia. Boli medzi nimi tzv. „intelektuálne motory“ – generálny riaditeľ, generálny konštruktér „Novatora“ Pavel Kamnev. Za zásluhy sa stal Hrdinom práce Ruska a dvakrát laureátom Štátnej ceny RF.
Medzi tvorcov „Kalibru“ (a presnejšie, agregátu rakety) patrí aj bývalý riaditeľ závodu „Saturn“ (v Rybinsku) Jurij Lastočkin. Podľa neho osud „Kalibru“ pozitívne ovplyvnil aj… Vladimír Putin. Konkrétne spomína, že „práca bola vypätá, veľmi silný bol odpor kolegov z Ukrajiny, ktorí otvorene nechceli aby sa v Rusku objavil vlastný motor pre krídlaté rakety. Ukrajinci mali silné lobistické pozície v objednávkovej správe MO RF tých čias. (Títo „kolegovia“ boli so záporožského závodu „Motor-Sič“, mali tučné objednávky na motory z rezortu obrany Ruska a nechceli ich stratiť.)

 

My sme vedeli, že Rusko bude skôr, či neskôr, potrebovať svoj agregát. Pomohla náhoda. V roku 2000 prišiel do závodu „Saturn“ V. Putin a ja som mu hlásil, že vytvorenie ruského motora pre krídlatú raketu postupuje pomaly, pretože hlavným problémom je proukrajinský postoj v objednávkovej raketovej správe nášho ministerstva obrany. Putin na to odvetil krátko: „Adresy? Kontakty? Budeme likvidovať!“
Myslel som si, že žartuje. No po tom, ako sa zmenilo obsadenie suity, profilového vicepremiéra Klebanova a hlavu vtedajšieho „Roskosmosu“ Konteva, začalo byť zrejmé, že výsledok tejto „besedy“ sa naozaj dostaví. Tak sa aj stalo. Milovníci „horilky“ a „sala“ museli opustiť svoje kreslá a veci sa pohli z mŕtveho bodu! Za vyriešenie tejto úlohy fabrika dostala od prezidenta gratuláciu a mnohí pracovníci štátne vyznamenania a povýšenia.

 

Aké „prekvapenia“ nás ešte čakajú?
– Máme aj rovnako presnú a afektívnu zbraň, akým je „Kalibr“. Samozrejme, že sa to drží v utajení. Aj keď čo-to sa už naznačilo.
Sú to, napríklad, hypersonické rakety „Cirkon“. Ešte nedávno boli považované za zbrane len námorného predurčenia, no dnes sa prenášajú aj na pozemné a letecké systémy.

 

Nasadzujú sa na ciele vzdialené vyše 1000 km a blížia sa k nemu rýchlosťou 9 Machov. Dokážu preraziť akúkoľvek protivzdušnú obranu a úplne nulujú prevahu vojenského námorníctva USA (US Navy). Niekoľko „Cirkonov“ je schopných za pár minút zničiť údernú skupinu lietadlových lodí USA v cene 20-30 miliárd USD.

 

Uschovanú máme ešte krídlatú raketu s atómovým pohonom neobmedzeného dosahu „Burevestnik“. Táto raketa vie sama nachádzať trhliny v protiraketovej obrane.

 

Dá sa „Kalibr“ odpaľovať len z lodí?
„Kalibr“ je univerzálna raketa, dá sa odpaľovať s dieselových ponoriek (typ „Varšavjanka“), z raketových lodí, z lietadiel (napríklad z útočného stíhača Su-35). Existuje aj pozemný variant“ Kalibru“ (kontajnerový raketový komplex Club-K).

 

Je možné zastaviť jeho let obyčajnými prostriedkami PVO?
– Počas priebehu špeciálnej operácie Ukrajinci nezostrelili ani jeden „Kalibr“! Jeho unikátnym znakom je – nízka výška letu. Špecialisti tvrdia, že „Kalibr“ sa dá zbadať, no nie zostreliť. Táto raketa má, navyše, aj možnosť klamania PVO protivníka.

 

Čo sa týka NATO, USA takú možnosť majú. Pretože takto hodnotia danú situáciu samotní americkí špecialisti: „K dnešnému dňu dokážu dosiahnuť americké vojenské základne v Sýrii len ruské rakety „Kalibr“. Naše komplexy „Patriot“ ich môžu, teoreticky, prepadať. Lenže zatiaľ sa ani jeden prepad „Kalibrov“ komplexom „Patriot“ neuskutočnil. Ak by sa to podarilo, Pentagon by to radostne vytrúbil celému svetu.

 

Môže „Kaliber“ niesť atómovú hlavicu?
– Áno, môže. Špeciálna atómová hlavica, skonštruovaná pre „Kaliber“, má „obmedzenú malú“ silu do 1 kilotony (cca 20-krát slabšia ako bomba zhodená na Hirošimu). Pri jej výbuchu bude neukrytá živá sila zabitá tlakovou vlnou až do vzdialenosti 700 metrov.
Mimochodom, aj V. Putin vyhlásil, že teoreticky je atómové použitie 3M14 možné. Poznamenal však, že „do toho, dúfam, nedôjde“.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov