Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

USA chystá novú námornú základňu v gréckom Alexandroupolise pre dodávky zbraní na Ukrajinu

Velenie amerického námorníctva sa začalo zaujímať o grécky prístav Alexandroupolis s cieľom vytvoriť ďalšiu americkú vojenskú základňu. V Grécku už existuje jedna základňa NATO s prevažujúcou prítomnosťou americkej armády (okrem gréckych). Táto základňa sa nachádza na severe Kréty v zálive Souda. Teraz sa pravdepodobná nová vojenská základňa NATO môže považovať za druhú Soudu.


 

 

Velenie gréckeho námorníctva potvrdilo informáciu, že predstavitelia americkej armády predložili návrh “na prehĺbenie americko-gréckej vojenskej spolupráce”. Na základňu v Alexandroupolise sa navrhuje rozmiestniť americké torpédoborce triedy Arleigh Burke s riadenými strelami a zariadením na elektronický boj.

 

 

Práve v prístave Alexandroupolis, ako sa ukázalo, Spojené štáty uskutočnili významné dodávky svojich zbraní po mori pre potreby kyjevského režimu. Potom táto technika pokračuje cez Bulharsko a Rumunsko na Ukrajinu po zemi. Takáto logistika gréckeho velenia sa vysvetľuje tým, že Turecko na základe Konvencie z Montreux uzavrelo Bospor pre lode s vojenským nákladom v súvislosti s ozbrojeným konfliktom medzi Moskvou a Kyjevom.

 

Kedy čínske vojenské loďstvo prekoná to americké?

 

Vysokopostavení predstavitelia americkej armády hovoria, že grécky prístav Alexandroupolis by časom mohol dostať kapacitnejšie (v porovnaní so spomínanými torpédoborcami) vojnové lode a pomocné plavidlá. Americké velenie tvrdí, že vytvorenie tamojšej námornej základne by umožnilo efektívnejšie presúvať sily a prostriedky do východnej Európy. Alexandroupolis je len pár kilometrov od tureckých hraníc. Ankara zatiaľ na takýto záujem Washingtonu o vytvorenie základne v gréckom Alexandroupolise nereagovala.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov